Оперативен систем на УСБ мемориски диск??

• Креатор на темата Креатор на темата oxygenne
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 јуни 2005
Мислења
413
Поени од реакции
145
Веб-сајт
www.exe.com.mk
Ме интересира дали до сега на некој му успеало да инсталира оперативен систем на усб мемориски стик.

Зависи каков оперативен систем.
Поновите Linux-и ги детектираат стиковите пред boot, па може да се инсталира - а и Mandrake има веќе издадено своја верзија на бутабилен стик.

Оваа идеја за инсталација на оперативен систем на мемориски стик ми се врти одамна у глава, само јебига иам усб мемориски стик ама 128 мб е така да неможам да пробам.

А инаку за boot-от што е проблемот? Нели се влегува во BIOS-от и во Boot Options се одбира да чита boot од УСБ-то (Removable). Или грешка сум...

Инаку оваа идеја за инсталација на оперативен систем на УСБ мемориски стик во иднина може да се искористи за продавање на компјутери без хард диск туку со усб стик со голема меморија (пр. 80 GB, само пример) и така да стикот го вадиш од ком го носиш пример на друг ком и ги гледаш својот оперативен систем и фајловите твои и работиш... ме разбирате? :lol:

брб

Претпоставувам дека целата игра е до матичната плоча и биосот затоа и прашав дали на некого му успеало

Па ете, нели тие новите индиски лаптопи ќе ги правеле со Linux OS на USB меморија? Со тоа ќе се заштеди за хард, а и за преценет и нестабилен оперативен систем.

Значи идејата е одлична! :wink:

vodkamixx напиша:
Оваа идеја за инсталација на оперативен систем на мемориски стик ми се врти одамна у глава, само јебига иам усб мемориски стик ама 128 мб е така да неможам да пробам.

А инаку за boot-от што е проблемот? Нели се влегува во BIOS-от и во Boot Options се одбира да чита boot од УСБ-то (Removable). Или грешка сум...

Зависи колку ти е нов BIOS-от :) :)

mene!

incredibly smal linux zakon e

imam iriver h10 i tamo si go cuvam toj, i koga odam kaj nekoj drug da se sluzam so pc obavezno si go krevam mojot OS

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom