Он-лајн проверка на здравствено осигурување

• Креатор на темата Креатор на темата ameba75
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој има линк за проверка дали електронската здравствена картичка е готова?

Дали некој има линк за проверка дали електронската здравствена картичка е готова?
оди на мое осигурување точка ком, логирај се со матичен и бројот на книшка и ќе видиш најдоле : статус на ЕЗК :)

оди на мое осигурување точка ком, логирај се со матичен и бројот на книшка и ќе видиш најдоле : статус на ЕЗК :)

Фала за линкот. ;) Ова ќе биде хаос. Имам поднесено барање, а пишува дека немам. :confused:

Фала за линкот. ;) Ова ќе биде хаос. Имам поднесено барање, а пишува дека немам. :confused:
Ехее, јас година дена ја чекав картичката и испадна ми го згрешиле името, затоа не ми ја давале :pos:

Ехее, јас година дена ја чекав картичката и испадна ми го згрешиле името, затоа не ми ја давале :pos:

:facepalm: А за казни први се. Кој немало да поднесе до Нова година ќе плаќа 500 ли 1000 евра (така нешто начув) o_O

А дали некој знае каде може човек да се обрати во врска воопшто со осигурувањето?
Нема матичен затоа што мислам дека нема статус во здравствен систем. А нема затоа што до скоро како студент беше осигуран преку мене, сега кога му е факултетот во мирување, мојата фирма не може да го покрива, а по некоја логика (не е невработен) не може да се регистрира ниту преку агенција за вработување. Затоа барам чаре каде да прашаме за решение ...или па ако имал некој ваков проблем.

А дали некој знае каде може човек да се обрати во врска воопшто со осигурувањето?
Нема матичен затоа што мислам дека нема статус во здравствен систем. А нема затоа што до скоро како студент беше осигуран преку мене, сега кога му е факултетот во мирување, мојата фирма не може да го покрива, а по некоја логика (не е невработен) не може да се регистрира ниту преку агенција за вработување. Затоа барам чаре каде да прашаме за решение ...или па ако имал некој ваков проблем.

Јас барав логика за да можам да сфатам, не може да го пријавите од причина што е студент во мирување? Дали прашавте за пријавување со средно образование? Значи да се пријави со статус завршен IV-ти степен?

Јас барав логика за да можам да сфатам, не може да го пријавите од причина што е студент во мирување? Дали прашавте за пријавување со средно образование? Значи да се пријави со статус завршен IV-ти степен?
И за мене факултет во мирување беше ново и не ги знам постапките. Откако се стави во мирување, не можев да однесам потврда за редовен студент па автоматски не е повеќе осигурено лице преку мене. Нема статус на невработен затоа што документите му се на факултет, нема статус на на вработен заради истото (не работи, а доколку се вработи ќе треба да се префрла вонредно). Не знам, како крајно решение можеби ќе морам да се консултирам во социјално или во фзо ама не знам каде, која служба. Малце повеќе е заплеткано :) па ако сте имале некој случај или имате идеја...

И за мене факултет во мирување беше ново и не ги знам постапките. Откако се стави во мирување, не можев да однесам потврда за редовен студент па автоматски не е повеќе осигурено лице преку мене. Нема статус на невработен затоа што документите му се на факултет, нема статус на на вработен заради истото (не работи, а доколку се вработи ќе треба да се префрла вонредно). Не знам, како крајно решение можеби ќе морам да се консултирам во социјално или во фзо ама не знам каде, која служба. Малце повеќе е заплеткано :) па ако сте имале некој случај или имате идеја...

Kонсултирај се и мислам дека тоа ќе е единственото решение. Во моментот да го пријавите со средно, за да има здравствено осигурување, а кога ќе дипломира е колај работа, тогаш ќе се вработи. :)
Сестрa ми со внук ми имаше ваков проблем, само они не стигнаа до решавање зошто беа во прашање 2-3 месеци и еден испит, дипломираше и сам се пријави.

Луѓе се чудам и неможам да се изначудам.
Се работи за ова пререгистрирање на здраствено осигурување...
Значи тој што има приход месечно од 9600ден.по разен основ,тука спаѓа и камата на орочени средства,нема право на здраствено осигурување и мора сам да си плати.Со само 9600 ден.осигурувањето треба сам да си го плати и треба да преживее со тие пари,да јаде,да си ги плати сметките,едоставно за се што треба месечно да си приушти.
Се чудам зашто тој закон не го донесоа за тие што имаат 60.000 ден. месечни приходи...они и да си го платат здраството имаат...односно и за се дуго им останува...па дури и да се луксузираат.
Зашто секогаш се удира на тие што немаат многу,што одвај врзуваат крај со крај:(

Едно прашање, до пред некое време бев пријавен во завод како вработен и примав плави картони за мене и фамилијата. Пред да излезам од МК, бев во завод за вработување ми рекоа дека сопругата може да ги префрли децата на нејзино име и дека моментално е невработена може да добива плави картони. Денеска земала потврда од завод за вработување дека е невработена, и била до здравство за осигурување за да земе плави картони. И рекле дека бидејки сопругот е надвор од државата и дека "има примања во странство" вие ке мора да плакате по 2500 ден месечно за да добиете плави картони.
Кој ку*ац и е на државава? Таа треба да добие плави картони по автоматизам дека е невработена.
Знае ли некој што се дешава и како да го решам проблемов?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom