Гирици, ептен солени, крцкави и топли и грч ладно пиво или, поретко, бело вино
Таратур, со лук и ореви и узо
Шопска, во комбинација со поховани тиквички и узо или ракија
Зелени маслинки со пиперче и узо
Пршута, во комбинација со овчи кашкавал и црвено вино
Препржена сланина (како чипс) со пиво
Кај ми текна да пишувам на темава, сеа у кафана ми се иде
Марула салата онака квалитетно закиселена е мој прв избор за со жолта.
Покрај тоа бело овчо сирење ми е нешто што оди и со ракија и со вино и со пиво дефинитивно
Бело вино со риба или пилешко, црвено со тешко месо а моментот е масторски направен ширден
Кога доаѓаат моите другарки, имаме обичај заедно да спремаме вечера/ручек. Секогаш правиме различни "специјалитети", ако можат воопшто така да се наречат. Уз тоа обавезно иде бело вино, пошто црно не пиеме (ова во случај кога не конзумираме вотка или џин).
Уствари во глобала земено, освен за вечера или ручек и не сме имала гости онака само на кафе одамна.
Фамилијарно имаме собиранка обавезно еднаш неделно за ручек, така да и тогаш се спрема некој специјалитет или се нарачува храна без разлика каде се наоѓаме, дали кај некој од нив или кај мене дома.
Ретки се тие случаи кога ќе се погоди некој да дојде само онака да речеме. Иако и тогаш не останува само на кафе, пошто скоро секогаш има грицки, сок и колачиња поради внучињата. Не се знае кога ќе налетаат гладни
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.