OI! Punk

• Креатор на темата Креатор на темата PxFxCx
  • Време на започнување Време на започнување

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
ОI! Punk... што мислите за оваа музика ? Дали е присутна на Балканот ? Според мене најдобар балкански ОI бенд е Ритам Нереда инаку 4 Skins ми се омилени... Ваше мислење ?!

http://en.wikipedia.org/wiki/Oi!

Ivon4ee eve wikipedia vidi so e Oi!. Inace ima Oi! na balkanov dosta bendovi. A Ritam nereda mene licno ne mi se svigaat Losi Deca poveke mi se svigaat. A od stranskite 4-skins slusam so se klasika i oppressed najveke.

Ои панк е углавном за скокање и шуткање.. брз ритам и секој трет збор е ои-скинерска музика.
Скај дог би требало за ова подетално да знае да каже.

Jas ne znam so e to OI mozi da objasnis?
]
Оi Панкот е скинерски панк како што кажа burn84 , погоден е за шутка...:wink:
еве нешто Ритам Нереда
[media]http://www.youtube.com/watch?v=5oB0Vww_b1A[/media]
a eвe 4 Skins
[media]http://www.youtube.com/watch?v=u5xInUlkjYA[/media]
Настанува во Англија , каде започнуваат и првите скинерски движења...

mojata omilena od 4-skins

[media]http://www.youtube.com/watch?v=NpVfOm-gv5Y[/media]

i neso od oppressed

[media]http://www.youtube.com/watch?v=R0VjoFihyC8[/media]

Ои панк е углавном за скокање и шуткање.. брз ритам и секој трет збор е ои-скинерска музика.
Скај дог би требало за ова подетално да знае да каже.

Не сум јас по Oi. Кога станува збор за скинс музика тогаш се знае битна е идеологијата:)

Така да...

mene vaka ne mi jasno so e so nazi skinheads od kaj imaat izlezeno i so e nivnata ideologija ozbilno zoso punkot i oi muzika e politicki ekstremna levica a nacizmot e ekstremna desnica toa mene ne mi e jasno kako eden vid na muzika e svrten za 180 stepeni i napraven vo nesto drugo???

Оi Punk е всушност заложба за враќање на панкот од каде што и потекнал - на улицата, наспроти комерцијализацијата на неговиот првобитен бран (многу од првобитните бендови се искомерцијализирале, потпишале милионски договори со што првобитната идеја била компромитирана), потоа за враќање на сировоста и едноставноста наспроти претераната интелектуалност и артизам што довело и до отуѓувањето на панкот од улицата (по згаснувањето на Секс Пистолс еуфоријата Џони Ротен ги формира Public Image Limited и почнува да твори во некои позрели post-punk и психоделични води), како и заложби за обединување на субкултурните движења- панкерите и скинхедите кои претходно веќе постоеле како субкултура уште од крајот на шеесеттите но го прифатиле подоцнежното појавување на панкот.
Автентичното Oi движење било замислено како строго аполитично и како спротивставено и на левицата и на десницата, но постојат извесни исклучоци на заземање лева или десна политичка ориентација, и тоа во случајот со бендот Angelic Upstarts, кои отворено се декларираат како комунисти-троцкисти, Combat 84 кои кокетирале во извесни моменти со десницата од што подоцна ќе се отрнат итн. Автентичните Oi бендови ја критикувале и десницата (напр. се потсмевале на неонацистичката организација British Movement нарекувајќи ја "German Movement"), а од друга страна во текстот на песната "Suburban rebels" групата Business го критикува и лево-ориентираното студенско движење велејќи дека глумат револуционери, дека се од удобни домови на средната класа без никаква врска со пролетаријатот и дека мафтаат со срп и чекан, но никогаш со Британско знаме (осудувајќи ги за недостаток на патриотизам, koj е една од карактеристиките на Oi движењето наспроти оние правци во панкот врзани за анархизмот или нихилизмот).
Битно е да се нагласи дека Oi панкот нема никаква поврзаност со неонацизмот како што тоа обично се тврди, за што впрочем и самиот негов „идеен татко“ сега познатиот британски новинар Garry Bushell постојано нагласува давајќи цврсти аргументи (имено самиот тој всушност бил активен социјалист и тоа токму во тоа време). Неонацистички бендови во рамките на панкот и скинхед движењето секако постојат, но тие не се дел од Oi, но претставуваат засебни правци (nazi-skinheads или nazi-punks, правецот Rock against Communism или RAC именуван како противодговор на Rock against racism и сл.). Сепак недоразбирањата околу евентуалната поврзаност на Oi поддвижењето на панкот со нацизмот и до ден денес постојат, што всушност и довело меѓудругото до недоволна медиумска експонираност на овие групи.
Oi панкот се нарекувал уште и streetpunk, reality punk или „пролетерски панк“ пред дефинитивно да го добие името Oi punk по песната "Oi, Oi, Oi" на групата Cockney Rejects, а самиот назив "Oi!" во англискиот секојдневен жаргон претставува повик за обрнување на вниманието („Eј!“), нагласувајќи дека се врзува за улицата и работничката класа, наспроти студентите најчесто од средната класа итн.
Во поглед на составот на луѓе инволвирани во ова движење имало и панкери и скинхедси, напр. додека групите 4 Skins, The Oppressed, Last resort и др. биле исклучиво составени од скинхедси, бендовите како Business и Blitz биле со мешан состав, а најбројни биле оние составени само од панкери: Sham 69, Infa Riot, Abrasive Wheels, Cockney Rejects итн.
Овој стил се појавува на крајот на седумдесеттите години на дваесеттиот век, а замира некаде во средината на осумдесеттите години, меѓудругото и како последица на „хајките“ и осудувањата за наводен неонацизам, особено по познатите големи нереди во Southall, пришто група азиски емигранти го нападнале Oi концертот и неговите посетители сметајќи го за расистички. Овој голем инцидент бил употребен од печатот ненаклонет кон Oi движењето како аргумент дефинитивно да го етикетира како неонацистичко.
Познати Oi Панк бендови се : The 4-Skins, Cockney Rejects, The Business, The Oppressed, Condemned '84, The Last Resort...

Луге сте чуле ли за Крпен Живот од Пробиштип ??? Баш они ми се нај Ои од сите зашто од рударски град се и таман им се совпага со идеологијата...;) А коа сме кај нив знае некој точно зошто не свират повеке ??? Ако не најдобрата од нив ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom