Односи Русија, Грузија, Украина...

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Абе и да им е на граница нато ќе им се фати за таквото. Ако вака поубаво би било. Доста беше само неколку држави од западот да контролираат што како ќе се случува. Сеа Русија ќе ја контролира грузија, ќе контролира нафта гас и се друго, а го имаат во огромни количини. Со еден збор лом ќе праат.

Mlad man ама ние Македонците не фигурираме ни кај едните, ни кај другите, во тоа е проблемот брат. :(

Mlad man ама ние Македонците не фигурираме ни кај едните, ни кај другите, во тоа е проблемот брат. :(

Абе ние да глеаме најубаво кој ќе ја тепа битката барем помеѓу америка и русија, за онаа со заканите мислам. Така да ако русиве почнат да контролираат да си праиме како што било порано место нато варшавски пакт. Веруј ми балканот сите го сакаат.

Ние сме у америчка сфера, нема тука многу думање. Со војнава почнуваат да се оцртуваат сферите на влијание.

Претседателите на Полска, Украина, Латвија, Естонија и Литванија во посета на Тбилиси денес. Собир за подршка на Грузија во самата Грузија! Ако им стане нешто, цел свет ќе се сврти против Русија, иако и сега не гледаат на неа со одушевување за ова шо го праи.

Ние сме у америчка сфера, нема тука многу думање. Со војнава почнуваат да се оцртуваат сферите на влијание.

Претседателите на Полска, Украина, Латвија, Естонија и Литванија во посета на Тбилиси денес. Собир за подршка на Грузија во самата Грузија! Ако им стане нешто, цел свет ќе се сврти против Русија, иако и сега не гледаат на неа со одушевување за ова шо го праи.

haha interesno kazano,site ovie zemji so isklucok na Ukraina ja MRAZAT Rusija.

Ne bas cel svet e svrten protiv Rusija.Tuka se Indija,Kina,Koreja,Iran,Libija i Venecuela,koisto ja poddrzuvaat Rusija.

Jas bi rekol ako i stanese nesto na Srbija (nezavisnost na Kosovo) togas cel svet trebase da se svtri protiv Amerika,iako poveke zemji ne go poddrzuvaat Kosovskiot presedan.

Drugo citiram:

The President of the United States George W. Bush warns Russia to respect "Georgia’s territorial integrity and sovereignty.

Smesno,kako moze da kaze deka treba da se pocituva teritorijalniot integritet na SEKOJA DRZAVA,koga ova pred otprilika 10 godini ne bese ispocituvano od strana na EU,Amerika i NATO?Ovde nesto ne stima.Ako Amerika veli deka mora da se pocituva teritorijalen integritet,togas toa znaci deka cela teritorija na Gruzija vklucuvajki Osetija i Abhazija,e vo sklop na Gruzija,a za Kosovo odma pocnaa da bombardiraat.Ima nekoi dupki ovde,sega site nie mislime deka vo cel svet treba da se ima isti prava i slobodi,i teritorijalni integriteti,ama vo nekoi slucaevi kako (invazijata na NATO vrz SRJ) bese ilegalna i TOGAS bese narusen TERITORIJALNIOT INTEGRITET na Srbija.Ova navistina paga vo voda, (ili pak Amerikancite mislat deka koga tie se vo nekoja misija tie deluvaat kako ''mirovnici'' (mirovnici,termin na zborot-stitenici bez nikakva korist za nafta, gas itn) , a ne kako prekrsuvaci na ''teritorijalniot integritet''.

Целосно се сложувам со Svetovid.

Garfield: не зезај, како “не ти чуе’’, Саакашвили е дрогирана будала и сите тоа го знаеја, но не е Саакашвили поентата, на Русија и требаше изговор/пример да се врати на сцената. Грузија едвај опстануваше како држава во мирнодопски услови, а не пак да земат да ги тепаат вака.

Судбина... :toe:...но, не ја заслужуваат! За воља на вистината, немаа само глупи водачи, Русија ги р’чкаше, им вршеше упади. Не знам што друго можеа да направат сем да се приклучат кон САД, но гледаме дека ако си на граница на една супер сила, а се приклучиш кон друга, во услови на суспензија на меѓународно право и суверенитет на државите, е опасна работа.

А Осетија е грузиска територија, таа не може да биде друго. Царска Русија почнала таму да црта административни граници и ете сега Кавказците пак се во игра. Дворецот на рускиот царски губернатор во Тбилиси со ништо пак не се разликува од британските вице-лордови во Индија. Русите преку Кавказците -- кои се криминална банда невидена -- цело време имаа нож до гркланот на Грузија. Па Јужна Осетија имаше 60% незапосленост, покрај криминал, таму немаше ништо, пола од Осетите се во Русија.

Друго, цело време има контрадикторни изјави од Саакашвили. Ова што си го постирал за Тбилиси, Каха Ломаја го изјави дека руски тенкови одат накај Тбилиси, Русите го демантираа, но откако настана паника во Тбилиси, Саакашвили излегува да каже дека ДО УТРЕ во Тбилиси се сигурни?!:kesa:
Да, да Русија и со дела покажа дека нема заебанција со нив, а тупиот Саакашвили (кој патем знаевме дека е џанак и пијандура и силувач на жени вработени кај него) им даде прилика да си ги покажат ново-набилданите мускули. А на курвата Вавилонска и клецнаа коленцата од глетката! Читајте ја анализава на CNN "European diplomats accept that Mikheil Saakashvili initiated military action in seeking to reassert Georgian control of its breakaway province of South Ossetia, perhaps hoping that he could consolidate power there while the world was preoccupied with the Olympics. At the time of the Rose Revolution in 2003, European lawmakers saw Saakashvili through similarly tinted spectacles, but nowadays they regard him as a somewhat headstrong figure who had already damaged his credentials as a democrat by the way in which he suppressed dissent in his country last November. If Saakashvili thought that the Europeans in particular and the Western world in general would rally to his cause, he miscalculated. European diplomats have for a while been confessing a degree of "Georgia fatigue." Most European leaders are in a phase of working to improve relations with Russia, not least because the EU countries are dependent on Russia now for nearly 40 percent of their energy supplies." http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/11/georgia.russia.oakley/index.html
Ех да, мала исправка. Осетинците не се Кавказци. Се претпоставува дека се Ирански народ, но има теории дека е можно да се и турски народ и тоа check this shit out: блиски со чувашикиот накот и со Маѓарите. Исто така и Дагестанските племиња. Тие се сите турски племиња доселени на Кавказот подоцна во историјата. А Грузијците се токму домородни Кавказци. Фала :smir:

Грузија е подбуцната од НАТО и Америка.Шо има НАТО и Америка да губат свој војници че си се тепа Грузија за нив.Војната че трае дго ако Грузија не престане да дава отпор.Русија никогаш нема да се откаже од нејзините нафтени полиња.А војната че трае дго оти Русија со една никвава Чеченија 20 години војна водеше.А грузија има и помош од НАТО и Америка.

Грузија е подбуцната од НАТО и Америка.Шо има НАТО и Америка да губат свој војници че си се тепа Грузија за нив.Војната че трае дго ако Грузија не престане да дава отпор.Русија никогаш нема да се откаже од нејзините нафтени полиња.А војната че трае дго оти Русија со една никвава Чеченија 20 години војна водеше.А грузија има и помош од НАТО и Америка.

Чоек ај погледни го болдираното и пушти CNN вчера даваа, а и денес ќе дадат 100%. Грузија има помалку од 50 тенка помалку од 10 авиони и околу 26000 војници додека русија има 1600 тенка над 6000 други оклопни возила околу 1300 авиони околу 650000 војници балистички ракети нуклеарки. Која војна ќе води грузија за америка и нато жити се кажи ми. Ако русите сакаа да ја поебат цела грузија еве сите аналитичари кажаа можат оваа операција за помалку од недела дена. Викаат најкратко време 3 дена. И сеа викаш грузија ќе води војна за Нато. Јас викам размисли пак. А и да таа помош што ја викаш, ако си слушнал ембарго епа слично на тоа има у моментов во грузија затворена е и русите не даваат да се внесе никаква воена помош. Само храна облека и слично.

А коа војска а имаше Чеченија бе цели 20 години?

Добри потези влечат Русиве иако сум сигурен дека е постигнат (можеби и преќутен) договор на највисоко ниво со САД до каде може да се оди до каде не.

Ако е вистина дека денес ги прекинуваат воените дејствија, тогаш Русите ја одлично процениле ситуацијата. Доколку продолжеа активно да маваат,
светското јавно мислење целосно ќе се свртеше против нив, на работ беше, и ќе им се стопеа позитивите кои ги добија со операцијава.

На најголемиот мајмун, Саакашвили, многу ми криво да признаам, ситуацијава сепак му оди на рака барем следниве 6 месеци, Чејни лично му се јави да (му) ја гарантира безбедност. Треба Грузијците да го тргнат и не само заради оваа бламажа.

http://www.dailymail.co.uk/news/art...sian-troops-scale-ground-invasion-begins.html

.

Има доста јака анализа од еден познат стратег, Роберт Каган:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/10/AR2008081001871.html

Ја повторува тезата на Garfield дека на Путин/Русија ниту им се важни Осетите ниту Србите, битна е светската прераспределба на моќта.

“...Historians will come to view Aug. 8, 2008, as a turning point no less significant than Nov. 9, 1989, when the Berlin Wall fell. Russia's attack on sovereign Georgian territory marked the official return of history, indeed to an almost 19th-century style of great-power competition, complete with virulent nationalisms, battles for resources, struggles over spheres of influence and territory, and even -- though it shocks our 21st-century sensibilities -- the use of military power to obtain geopolitical objectives. Yes, we will continue to have globalization, economic interdependence, the European Union and other efforts to build a more perfect international order. But these will compete with and at times be overwhelmed by the harsh realities of international life that have endured since time immemorial. The next president had better be ready. ...’’

Официјален Пентагон е запрепастен од способноста и брзината на делувње на Руската армија, зачудени се како толку експресно е збришана Грузиската по НАТО стандарди организирана, обучена и опремена војска.

And Mr Medvedev warned that Russia would not tolerate any further Georgian military activity in South Ossetia, saying: "Should centres of resistance or other aggressive attempts arise, you must take the decision to destroy them."
Ovoj indirektno im kaza deka J. Osetija i Abhazija se nezavisni kako i Kosovo i deka: ela cepni pak pa da ti svirat posmrten!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom