Одложена државната матура во Хрватска

• Креатор на темата Креатор на темата Попај
  • Време на започнување Време на започнување

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
Хрватскиот министер за образование и спорт Драган Приморац изјави дека државната матура се одложува за следната година за учениците во гимназиите и четиригодишните стручни школи.
„Државната матура е прашање на избор на Хрватска и голема антикорупциска мерка со која на децата им се овозможува да се запишат на факултет исклучиво благодарејќи на своите способности“, оцени Приморац.
Тој додаде дека сепак системот е должен на децата да им обезбеди навремени информации поради што „државната матура се одложуваа една година и тоа ќе биде период каде сите чинители на процесот мора да бидат подготвени“.
Илјадници средношколци вчера излегоа на улиците во повеќе градови на Хрватска поради начинот на кој се воведува државна матура, јави ХРТ.
Тие бараа одложување на државната матура за следната година поради кратките рокови за подготовка.
„Денешните протести не се насочени против Министерството за образование и власта, туку сакавме да свртиме внимание на проблемите во образованието“, изјави Јанко Брлечиќ, ученик во една од хрватските гимназии.

Видете што се случува во силните држави како Хрватска, децата излегоа на протест и беа разбрани од еден пат и им е одложена матурата, додека ние на 2 пати и колку многу денови пак ќе не ставија на таквиот. До кога така?

Кај нас всушност треба да се полага за еден месец, а материјалот од 4 година уште не е завршен. Мислам дека резултатите ќе бидат катастрофални.

Кај нас всушност треба да се полага за еден месец, а материјалот од 4 година уште не е завршен. Мислам дека резултатите ќе бидат катастрофални.

ne se sekiraj,nema da dozvolat od ministerstvoto i od vladata loso da se pokazat pred komesarite vo evropa........
kje bide light, prvo idat eksterni, imas 14 dena za niv,sVe ti e dadeno so treba da ucis i samo treba da sednes i da si povtoris..........
posle edna nedela ili 10 dena od eksternite idat internite koi se uste polesni so ogled na toa sto profesorite sto ti predavale gi sostavuvalke testovite a tuka zgora na sVe ti gi imaat dadeno i odgovorite pokraj prasanjata.........

a za toa deka materijalot ne e predaden ne e nisto novo.......12 godini obrazovanie i nieden ucebnik ne mi bil predaden do kraj a kamoli onoj za 4-ta godina...........

Не срцка, не за една година, туку за НЕКОЛКУ години.
Еј! Неколку години. Самото тоа кажува дека се свесни колку се неспремни! Само ние се топориме ко прле пред магаре.

еее... да си бевте напредна генерација како мене сега ич кур немаше да ви чуе за државна матура...
бреј што паметно дете сум била што сум плачела за в школо... сеа глава ќе ми чадеше

eee...gledas so ti e hrvatska i zosto oni prvi ke vlezat vo nato i eu od nas. Dve nedeli strajkuvaa maturantite tuka i ovie gi narekuvaa huligani i dezerteri,se zasto sakaa da se pokazat pred EU deka imame ubav obrazoven sistem. Ama zaboravaat deka uste e so komunisticki osnovi. I baska Hrvatite odma gi primija decata na razgovor da vidat sto sakaat da kazat. Kaj nas primija dvajca-trojca sto nikoj ne gi ovlastil da zborat i toa nekoi partizirani decinja na mama,tato. eeeee makedonska rabota....

Веќе не сакам да ја одложат матурата.Цел април повтарав македонски.:)
Е сега, знам дека цел јуни ќе го поминам дома, повтарајќи математика и другите 2 предмети али се помирив веќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom