Одгледување киви

• Креатор на темата Креатор на темата Bavarecot
  • Време на започнување Време на започнување

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Локација
Скопје
Не знаев кај да ставам темава,па се решив тука,башка може да си кажувате се што знаете за кивите и колку ги обожавате.
Ме интересира конкретно како се садат и целиот тој процес на одгледување.Ако има некој што знае и се разбира околу кивите нека објасни.

Pa sega dedo mi nasadi pred 3 meseci , a eden chovek vika deka davaat ROD posle 2-3 godina samo tolku razbrav. drugo da ti kazham nz.. I nesh gledav toj gi vrza za edno crvo da rastat isto kako loznica dali me razbirash..? E tolku vidov... i vikaat deka dava mnogu plod posle 2 ili 3ta godina.. Da ti kazham nesh fazla ne sum siguren.. Poz..

Само ова го знам дека треба да имаш два корена еден до друг (машки и женски) ако сакаш да имаш плод ..

Не знаев кај да ставам темава,па се решив тука,башка може да си кажувате се што знаете за кивите и колку ги обожавате.
Ме интересира конкретно како се садат и целиот тој процес на одгледување.Ако има некој што знае и се разбира околу кивите нека објасни.

нешто конкретно неможам да ти кажам ..
но еден комшија има насадено .. баш у стил лозница ... значи висат одозгоре ...
не верувам дека којзнае што посебно им прави, односно не им прави, само ги наводнува ... ама полно е од киви ...
само ме нервира непријатната миризба ...

нешто конкретно неможам да ти кажам ..
но еден комшија има насадено .. баш у стил лозница ... значи висат одозгоре ...
не верувам дека којзнае што посебно им прави, односно не им прави, само ги наводнува ... ама полно е од киви ...
само ме нервира непријатната миризба ...

Vaka treba da imash dva koreni eden mashki eden zhenski eve go dedo mi veke gi ima vo 2or ili 3et mesec se i nema nikakva mirizba.. :toe:

Vaka treba da imash dva koreni eden mashki eden zhenski eve go dedo mi veke gi ima vo 2or ili 3et mesec se i nema nikakva mirizba.. :toe:

додека се млади мирисаат од коренот, пожелно е добро да се заштитат за да не дојде некоја мачка и да го изгриза стеблото... исто така знам дека се садат машки со женски наизменично, татко ми има дома засадено 7-8 пред 4 години, лани имаше едно 30-40 плодови, а оваа година е полно..

Информиран сум за тоа дека треба машко со женско,само на која оддалеченост треба да се садат?Слушнав дека и есено време може да се садат,ако знаете кој период од есента е најповолен кажете,и кај да набавам семе?
Иначе не сум знаел дека смрдат.

pa gledam rastojanieto kaj dedo mi mozhi beshe 1m do 1,5 max ne sum siguren utre ke pojdam i ke te informiram

Еден комшија има киви цел двор му е покриен малце се тешки првите 2-3 години дур да ги подигнеш после само вода им треба прилично отпорни се на болести не им требаат хемикалии. Растат како лозница обично се поставуваат за во двор железни конструкции ти го даваш правецот на растење добра сенка држат мераци во лето :). Бербата е пред првиот мраз ко шо викаат старите, крајот на октомври. Не се голема филозофија, во последно време и добар бизнис се има пари.

И татко ми засади пред 4-5 години, растојание околу 1.5м, татко ми засади две машки и едно женско, плод има третата година, но сега се полни. Исто е многу важно да се заградат убаво стеблата, имат мачки шо се вртат по стеблото, и треба првото многу да се наводнуваат. :)

Многу сакам киви, взима си лупам и со малце шеќер... мммм! :vozbud:

Боби[Мкд];3765467 напиша:
И татко ми засади пред 4-5 години, растојание околу 1.5м, татко ми засади две машки и едно женско, плод има третата година, но сега се полни. Исто е многу важно да се заградат убаво стеблата, имат мачки шо се вртат по стеблото, и треба првото многу да се наводнуваат. :)

Многу сакам киви, взима си лупам и со малце шеќер... мммм! :vozbud:

Колку што разбрав го садам машкото па на 1,5 метри женското и се така или...?

Треба да имаш машко и женско, но ако некој од комшиите има во близина(100тина метра) машко, тогаш садиш само женско. Се вадат скоро секој ден и не треба да се прскаат.

Имам насадено киви и гледам татко ми им става некој раствор од железо. Им треба железо додека се млади. Исто може место раствор да се стави околу коренот старо железо (шајки, шипки и сл.). Ама ова второво не знам колку функционира. Една колешка вика ако им ставиш раствор исто како да си се напил антибиотик, а со старо железо како чај да си се напил. :icon_razz

Хибрид

Да прашам колку сте запознаени со ХИБРИДНИ киви (дека не се потребни машки и женски) туку тоа е и машко и женско и си раѓа.. Дали тоа раѓа плод голем(трат) а без вкус како што го имаат обичните киви?

дали знае некој како се размножуваат киви

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom