Одбележја и бисти

• Креатор на темата Креатор на темата brainbug
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Ova go pocnav kako replika vo temata za VMRO so imeto ama nekako vidov deka epten otidov offtopic pa zakluciv deka epodobro nov topic da otvoram :)

Denovive nekako mi se vraka stariot zar, se nekoi idei mi se pletkaat niz pamet nesto veke i staviv na hartija pa mozebi i ke gi prepratam kako skici do nekoi "stari" poznanici.

Pred nekoe vreme idejata za park ili muzej na prijatelstvoto so site sto ne imaa priznaeno pod ustavno ime bese tuka kazana pa ja nadgradivme neli, toa mi dade motiv i ovie nekolku misli sto gi imav da gi spodelam so vas.. i bez sram da pobaram nadopolnuvanje i nadgraduvanje, sto i mi e celta sto go posetuvam forumov vo krajna linija. Se pocesto i ja spomnuvam istata na mesta kade sto smetam deka bi mozel da se rodi konkreten interes za istata.

Interesot za namerno ili nenamerno podzaboravenite markantni licnosti od Makedonskata istorija e zgolemen bez ogled dali e toa iskrena zed za prosireni znaenja na novata generacija ili kvazi politikanstvo na opredeleni strukturi dovcerasni krvni dusmani na istite tie licnosti za koi sto denes ete se projavuva inteteres.

1. Ne mi e svatlivo, kako moze opstina karpos vo skopje mnogumina za koi velat najurbanata opstina vo Skopje da nema nitu edno spomen obelezje na tragicno ubieniot Kral (proglasen od Avstroungarskiot imperator licno !) .. ili mozebi Karpos e imenuvana spored Hristijan Todorovski... za ovaa dilema ke se obratam do sovetnicitei licno do gradonacalnikot koristejki go oficijalniot mail na opstinata i odgovorot ke gopostiram tuka.. dotogas dokolku pretpostaviuime deka opstinata e imenuvana spored ajdutinot Karpos kade smetate deka e najdobro da bide postavena eventualna bista ili spomen obolezje vo opstinata??? mene mi se cinese deka pred platoto vo leptokarija koe i taka se koristi kakosvoeviden plostad.. ili pak na slivot na lepenec na improviziranata bina i mini amfiteatar bi bilo odlicno.. ili na dvete !

2. Vo blizina na statuata ili bistata serija na informativni tabli za negovoto zivot i delo i ini istorijat naopstinata.

3. nateritorijatana Skopje ima dovolno golem broj naucilista, osnovni i sredni na koi ili im e unistena ili voopsto nema bista na licnosta spored koi istite se imenuvani.. mislam deka so podelbata srednite bea pod gradot osnovnite pod opstinite.. direktiva za izrabotkana istitedosite direktori bi bilo ok.. koga veke vrabotuvaat obezbeduvanje neka imaat uste eden objekt za cuvanje za koi sto neli site nie ke go imame pietetot.

4. Petar Deljan, Konstantin Bodin, Kresnenskoto i Razloveckoto vostanie, pa duri i Gjorgjija Kastriot, licnosti, info tabli okolu niv i prigodno sredeni parkovi bi bila odlicen moment i prekrasen upgrade na mnogu neosvezeni parkovi niz skopje .. vklucitelno i vo gradskiot nesto klupi nesto svetlo bi bile istite markantno obelezje..

5. Justinijan na kale! so celata hronologija i tezi !

Bi mi bilo drago dokolku ja nadopolnite i vie pocituvani inicijativata so ovaa brainstorming sesija vklucitelno i onie sto najmalku se nesoglasuvaat so mene so cel da vidime i razmislime za efektot sto istite bi gi imale vrz gragjanite i nivnoto nacionalno raspolozenie.

Istite spomen obelezja gledajki od finansovapriroda bi cinele premnogu dokolku gi izrabotuvaat akademici, no dokolku istite bidatizraboteni kako rezultat na opredelen proekt na fakultetot za likovna umetnost na primer e druga prikazna, da ne zaboravime sto studentite ili taze diplomiranite ili postdiplomcite se vo sostojba da napravat spoj izmegju tradicionalniot i moderniot umetnicki izraz sto vsusnost i bi go istaknalo znacenieto na ovie licnosti i nivnoto delo denes i nivnata refleksija vo idninata.

Specijalno do aktivistot . Vo ewden post mlad gospodine navedovte deka sme samite krivi sto ne gi imame osudeno dosega lugjeto sto napravile dzverstini vrz onie sto se borele za nezavisna i obedineta makedonija.. od ogromno znacenie ke mi bide dokolku odvoite nekoj saat mlad gospodine pa da ni dostavite lista na konkretni iminja na nekoi sto osuduvale no i onie sto bile sudeni.. spomen obelezje ili bista ili nekakvo drugo umetnicko delo so temata za zrtvite i djelatite od komunizmot jas veruvam deka na mnogumina bi im bila prekrasna inspiracija vo bilo koja tehnika da bide izrabotena .. mozeme duri i poseben proekt da napravime !

Specijalno do Zevs

Isto bi mi bilo drago dokolku ni navedete ideja za zrtvite na srpskoto ropstvo nekakvo obeleze i na srpskite dzverovi .. ili iminja ili nekakvo idejno resenie

Uste edno spomen obelezje za masakrite na grcite vrz makedoncite bi bilo super.. na macedonium procitav dovolno konkretni masakri vrz nasite braka i sestri :(

Za zrtvite od bugarskata okupacija veke ima dovolno obelezja no sepak ako ima nekoj nekakva ideja plus normalno deka e dobredojdena

Јас планирав на основам НВО точно за притисок за остварување на спомен обележја...ама слабо некако им се слуша на следбенициве...

Споменик во Карпош на Христијан Тодоровски Карпош
Споменик на Јане Сандански во истоимената населба(Аеродром инаку се вика Јане Сандански)
Споменик на Ѓорче Петров во Ѓорче Петров.

Не само во Скопје туку низ цела Македонија...Во секој град по неколку бисти...

ТРН, во Ѓорче има споменик од него во паркот кој е стар можда 20 години, и тоа голем колку споменикот на Гоце во парк, и секоја година се чествува неговото име со прослава, во паркот.

Tocno, itoa se odrzuva vodobra forma kako spomenikot taka i parkot koj patem receno denovive go prosiruvaat, koga pominav pred nekoj den vidov deka kockata e zatvorena..
Sepak poentata i moja i na trnot bese druga, gjorce e samo isklucok sto go potvrduva praviloto, nema spomenik vo Aerodrom, nema vo Karpos (iako povtoruvam deka jas iako tuka ziveam od regjanje neznam po kogo e imenuvana opstinata dali po Karpos vostanikot ili po partizanot sto pokazal nekoi atributi kako kralot).. imame i Dame Gruev naselba .. i edno cudo skoli sto nosaat necii iminja a nema, ili se unisteni nivnite bisti), se nemaat informativni tabli.. site spomen obelezja niz gradov i opstinive se neobelezani nitu pak ima patokazi do niv.. kako sto ima vo sekoja metroopola.. stanuva zbor za cela prikazna sto skopje treba da ja pretstavi..cela istoriska hronologija ..

[media]http://www.youtube.com/watch?v=OmCThLjVb_M[/media]

Серафимовски е Југоносталгичар, ама дека ќе треска толку глупости не очекував...

Чекај, јас не го гледав целиот клип, не издржав... ама чоече на Гоце Делчев мостот да ставиш коњаник е глупо као мене да ме земеш да играм за Детроит Пистонс. Може да бидам само атракција, ама да ми се смеат луѓе. Ај пред “Камени“ некако и да разберам...

Викторче, ај rewind клипот, и наслушни кај што викаат дека на мостот од двете страни ќе постават лавови. :wink:

A ti rewind na postot, kade shto viktor pishuva deka lokacijata e smeshna, a ne lavovite.

Lavovite se simbol na makedonija, ok. Ama mostot Goce Delcev, kolku lugje go pominuvaat peshki? A od druga strana, kameniot most, e pricha za sebe.

Ај да видиме поубаво што намериле и како ќе изгледаат проектите, па да коментираме.

Сепак мене ме радува што воопшто им текна!

Ok, ama ne e samo napraj neshto, kolku da si napravil, koga vekje kje se potroshat pari na neshto, ete go kameni, bolja lokacija, i podobro se gleda. Sekoj turista shto kje dojde, neka gi vidi, neka znae.

Na goce delcev mostot ni ja kako skopjanec nema da gi vidam :)

Не е битно само дали ќе ги видиш. Гоце Делчев мостот прво е општо познат како пример мост како не треба да се прави, плус сите сме поминало преку него знаеме на што личи. Има Мост и Мост. А покрај овој мост е страшно глупаво да се стави било што, освен динамит и да се направи нов. Немаме мост за таа намена, освен Камени. Жал ми е.
Ќе биде као, у адвокатска канцеларија да ставиш украс машина за шиење. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom