Од септември првоодделенците ќе учат англиски - паметно или жива глупост?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Првооделенчињата од септември ќе изучуваат учебници во второто полугодие и за прв пат се воведува англиски јазик во прво одделение, согласно одлуката на Министерството за образование заедно со Бирото за развој на образованието во имплемнентацијата на деветогодишното основно воспитно образование.
Министерството за образование во соработка со Британскиот совет и Бирото за развој на образованието, формирале меѓуресорска комисија која што работела на 23 места низ државата за соработката помеѓу училиштата и градинките, а анализите од теренската работа на комисијата што завршува денеска, ќе бидат готови во петок, соопшти директорката на Бирото за развој, Весна Хорватовиќ.
Обуката за наставниците започнува на 15 август, а се подготвува и прирачник како и опремување на училиштата согласно потребите на првооделенците со клупи и столчиња.
“Во првото полугодие, првооделенците нема да се описменуваат, туку преку развојна програма од педагози, психолози, социолози и експерти преку социјализација децата ќе бидат вклучени во воспитно-образовниот процес. Европските системи на обрзование не подразбираат само учење преку учебник, туку и тоа вклучува извори како информатичката технологија и самоистражување“, појасни Хорватовиќ.
“Наставата за англиски јазик првпат се воведува во прво одделение, со прирачник изработен од менторски тим“ рече Даниела Стојанова , помошник директор во Британскиот совет на Македонија.
Првата фаза од обуката на менторскиот тим од 18 одбрани наставници по англиски јазик вклучува обука за тоа како да предаваат на првооделенците, а да подготват и свој матерјал за изработката на прирачникот соодветен за децата на шестгодишна возраст. По обуката менторскиот тим треба да ги предаде своите стекнати знаења на 191 нов наставник по англиски јазик.
“За таа цел беше ангажиран и консултант со триесет и петгодишно работно искуство, Дејв Веил од Британскиот совет, кој работел низ повеќе земји во вакви проекти “ реле Стојанова.
Според најавите прирачникот по акглиски јазик треба да биде испечатен за две недели.
Како дел од прирачникот изработени се и работни листови што се предвидуваат за секој работен час кои ги содржат сите елементи за ангажирање на ученик од шест години со илустрацвии и активности, отако децата ќе го усвојат својот мајчин јазик, појасни Силвана Ветеровска, советник по англиски јазик во Бирото за развој на образованието.
Како што најави министерот Рушити, Министерството за образование и Владата ќе ги помогнат училиштата за успрешна имплементација на деветолетката.

Што мислите вие? Дали е ова паметен потег или непотребна глупост да се оптеретуваат децата уште од најрана возраст со изучување на странски јазик, а сеуште не научиле да пишуваат на мајчиниот јазик?

Не мислам дека е глупост. Сигурно они уште од прво одделение нема да учат граматика туку преку слики и цртежи ќе се запознаваат.
Јас еве на пример во градинката во која што одев имав англиски курс. Онака нешто експериментално беше и имавме учебник, ама како боенка беше и на тој начин учевме и беше многу интересно за нас.

Јас мислам рано му е од прво,од трето можи

Зависи како ке го учат..и во градинка се учи англиски преку песнички зборчиња игри забава цртежи...тоа знае да е забавно и поучно,не знам на кој друг начин би можел да научиш деца што не знаат молив да држат да пишуваат на друг јазик кој е на латиница а уште не го знаат својот

Нормално дека е непотребна глупост. Тие сеуште не знаат македонски па уште и англиски им фали. Не знаат да пишуваат кирилица и правилно да се изразуваат на мајчин јазик, и ќе совладаат латиница и уште еден јазик плус.
Најдобра возраст за учење на некој странски јазик е отприлика на 9 или 10 години. Што значи подобро да го воведат ова во трето или четврто одделение инаку ќе биде непотребно и бесцелно оптоварување на децата.

Зависи. Јас одев од прво одделение, и учевме во учебници, али ни пишување ни ништо.! Онака преку цртежи, боевме ова она ... Али курс сепак се плаќа, и ретко од кој има да плати бидејки повеќето од родителите го сметаат за глупост, бидејки било многу рано, а не е воопшто! Затоа вака сите исто, убаво би било!

Како што кажаа и членовите пред мене мислам дека не е глупост зашто сигурно нема да учат некои сложени работи ниту граматика туку преку цртежи и песни ќе се запознаваат со некои зборови на англиски јазик. Воедно ќе им биде забавно и ќе научат некои основни работи.

според мене е океј. јас негде второ одделение тргнав на курс по англиски бидејќи во училиштето немаше таков час. со англиски во училиштето почнавме тек во петто одделение. тоа "македонскиот не го знаат, па уште англиски им треба" не држи вода. жива глупост. не знаеле македонски... пффф... можат напоредно да ги учат јазиците, ништо страшно.

nie ne ucevme angliski(od prvo odd.),pa evo kaj sme..go poznavame jazikot super...za mene ova e glupost,neka se ceka do 5 odelenie...

nie ne ucevme angliski(od prvo odd.),pa evo kaj sme..go poznavame jazikot super...za mene ova e glupost,neka se ceka do 5 odelenie...
не сите го познаваат јазикот супер како тебе. можеби ти си роден полиглота, ти идат јазици, ама некој се мучи англискиот да го научи па пак не го знае на завидно ниво. има разлика од човек до човек.

Pametno nesto...Detskiot mozok vpiva najmnogu...Jas sum za toa decata da ucat vtor jazik od 4 godini:tv:

Сепак зависи од пристапот... Ако е добар едукативен и пред се забавен за децата може да се почне со англиски од прво одделение. Инаку ако е како до сега... Читак во глупа книга без ни една слика... Промашена инвестиција!

Мислам дека не е глупост,ја сум да им се даде можност и сами да си одберат јазик,немора само на англиски да се остане.Нема штета од учење јазици.

Нема ништо лошо во идејава...ја поддржувам..добро си е објаснето дека има посебна обука на професорите,нема да биде тоа класична настава туку интерактивно запознавање со јазикот и мислам дека колку порано толку поубаво...и без тоа децата ги праќаат по подготвителни курсеви на таа возраст зашто да го немаат тоа во училиштата

Jas sum za toa decata da ucat vtor jazik od 4 godini:tv:
Јас го учев од толку. :)
Во градинка бев тогаш. Имаше 4 изборни активности меѓу кои и англискиот, секој ден настава. Искрено, не ме прашаа него ме запишаа на англиски и на уште два други предмета.
Не ми беше тешко воопшто, слушавме песни на касети, боевме и цртавме, не пишувавме, а учевме имиња на бои, животни, годишни времиња, месеци, денови во неделата и слично.

Што знам дали е глупост. Дека треба да се знае јазикот, тоа не е дискутабилно, само прво одделение не ми изгледа како најсоодветна возраст. Го учев 3 години пред да тргнам во школо, после тие часови си продолжив на редовен курс, зашто имав слух за јазици.
Ирелевантен е подоцна, денес слушам луѓе што јазикот го знаат перфектно (од граматички аспект), а имаат одвратен акцент или обратно, и ред други аномалии.

Не сум баш за ова... Немав проблем со латиница/кирилица, ама сум видела голем процент деца што имале енормни проблеми на тоа поле.
Напишано од кики
Најдобра возраст за учење на некој странски јазик е отприлика на 9 или 10 години. Што значи подобро да го воведат ова во трето или четврто одделение инаку ќе биде непотребно и бесцелно оптоварување на децата.
Со ова се сложувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom