Објектот пред ГТЦ

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Inovativno resenie, sovremena arhitektura, proektirano od vrvni domasni arhitekti. Ama lokacijata...

убав е. што му фали. каде требаше да стои ако не таму? каде одговара највеќе?

Toa deka e ubav se slagam i jas. Ima inovativno konstruktivno resenie, mal e i funkcionalen. Se spored etickite nacela na arhitekturata. Ama plasticnosta na toj objekt e vo drzok kontrast so objektite okolu. A toa se objekti od modernata arhitektura na 20 vek, potocno na 60-tite godini, koga sledenjeto na cistata linija bilo prioritet.

ic ne odgovara lokacijata trebalo da najdat drugo mesto ama centar si e centar :)

прво, ако јас финансирам и градам, јас ќе одлучам каде. второ, поткрепете поубаво зашто не таму. трето, 1911, си бил внатре па да знаеш колку функционален со оглед на неговата големина?
значи, околу има правоаголни градби, со такви треба да се продолжи да се гради? "метрополизацијата" се одвива полека, неможе се наеднаш. ај тогаш да го срушиме скопје, па се одново?
се прашувам што ќе ми кажеш за облакодерите што сакаат да ги градат. и тие не се поклапаат поради нивната пластичност која е во дрзок констраст со објектите околу? епа, нека градат до 10 ката највеќе место 50 или 100 и нека бидат со чиста линија од 60тите.
урбанистичкиот план е едно(пристап за пожарна, случај на рушење, струење на воздух итн.), а за тоа каде треба да седи некоја градба не треба да се оценува според нејзиниот изглед.

ti odlucuvas kade, ama drugite komentiraat. Funkcionalnosta na objektot ne zavisi od negovata golemina, tuku od logicnata dispozicija. Jas sum silen pobornik za sovremeno proektiranje, no ne i za pogresen pristap kon lociranje na nekoj objekt. Oblakoderite se odlicna ideja, i jas se slozuvam so toa deka ima resenie za site servisni centri koi treba da im sluzat(urbanisticki plan e neso drugo). Baska, nivnoto lociranje e mnogu popravilno. Tie ke posluzat za prosirena vista kon eden del od gradot koj dolgo vreme e zapusten.

Tokmu objektite okolu maliot biznis centar pred GTC pridonesuvaat kon metropolizacija. Tie se dela na evropski poznati arhitekti od Makedonija. Najmalku sto treba e takvite objekti da bidat ruseni. Naprotiv, treba da bidat ostaveni pregledno i da ja prezentiraat togasnata arhitektura. Novite gradbi se gradat na novi lokacii

1911, ќе повторам: ти си влегол па да збориш за функционалноста или од око нагаѓаш? каде требаше да се лоцира тој објект? запуштена населба е шуто оризари, тоа значи дека требаше да се стави објектот таму? викаш нови градби на нови локации, а? по кое правило е ова?
прво викаш, за облакодерите
1911 напиша:
Baska, nivnoto lociranje e mnogu popravilno. Tie ke posluzat za prosirena vista kon eden del od gradot koj dolgo vreme e zapusten.
па после
1911 напиша:
Novite gradbi se gradat na novi lokacii
прво дека е правилно на дел каде што е запустен т.е. стара локација, а после дека нови градби се градат на нови локации. одлучи се.
последно, мислиш дека коментариве ќе сменат нешто?

1911 може тебе лично тој принцип на контрасти не ти се допаѓа, ама во сетов и те како се практикува.

drag kpbKENGUR:

- Kako student po arhitektura, dobro sum zapoznaen so proektot poradi toa sto negovi proektanti se moi profesori. Arhitektite ne mora da vleguvaat vo objektot za da ja ocenat funkcionalnosta…Tie gi citaat nacrt-proektite a ne ”nagagaat od oko”.
- Sto se odnesuva do lociranjeto, ako imav izdrzana ideja kade bi trebalo da bide lociran istiot toj objekt, nemase da ja pokrenam ovaa tema na vasiov forum, i da baram mislenja i diskusija.
- Metropolizacijata, prethodno spomnata od tebe, ne gi degradira ruralnite prostori, kako opstina Suto Orizari, tuku naprotiv, ima tendencija da gi urbanizira i da gi vklopi vo celosnata slika na gradot. Togas zosto toj objekt, ili slicen na nego, da ne se postavi tamu? Koja e razlikata pomegju Suto Orizari, ili na primer, Zdanec (koj do pred nekolku godini bese na ponisko urbanizirano nivo od Suto Orizari) . Dvete naselbi se naogjaat na periferija vo momentalnata situacija na Skopje. Zdanec e naselba koja zabrzano se razviva, i vo koja se gradat skapi i objekti so prilicno golem gabarit. Zosto mislis deka istoto nema da se sluci i so Suto Orizari? Tokmu na takvi mesta se naogaat NOVITE LOKACII.
- Novi gradbi na novi lokacii – Ako ne postoese ova pravilo, denesniot centar na Skopje seuste ke ostanese kako zemjodelski nasadi, kako periferija i zapusten prostor. Toa bese Skopje do sredinata na 20-tiot vek. Togas ne postoele 60% od denesnite stanbeni naselbi. Denesniot plostad bil na nivo na Suto Orizari. Spored tebe, gradot ne trebase da se prosiruva, postavuvajki se reprezentativni objekti?
- Zapusteniot gradski prostor, na koj spored urbanistickite planovi e predviden nekoj objekt, ili servisna zona, a istiot ne e realiziran do krajot na izvedbeniot period, se smeta za nova lokacija, i pretstavuva otvoren prostor za gradenje ili za postavuvanje na nova servisna zona. Prostorot na koj se predviduva gradbata na famoznite oblakoderi e star i zapusten del od centarot na Skopje, koj definitivno moze da se razgleduva i eksploatira kako nova gradezna lokacija.
- Posledno: mozebi komentarive nema da smenat nisto, ama se slobodni za prezentacija na forumov. Na krajot, neli e toa celiot koncept na forum? Komentiranje.

Blagodaram.

1911 напиша:
бла бла бла...
значи имаш некакво познавање околу објектот, димензиите и сл. тоа го прашував, од кај знаеш, фала на одговорот.
јас пак, од друга страна, доколку не го искусам физичкиот дел нема да можам да ја оценам функционалноста. неможам да си изберам тросед само судејќи го неговиот изглед, димензии, туку морам да седнам прво на него и сл. ама, не за џабе си на архитектонски...
локацијата не ја одбрале случајно. каде мислиш дека би носела профит? во центарот на градот или шуто оризари? мислам дека сум ти јасен. не викам дека метрополизација не треба да се започне, но кога веќе започнувам, тоа ќе биде центарот на градот. од 10 туристи што доаѓаат во скопје месечно(земено за пример) 10 одат во центарот, а ниеден во шуто оризари. метрополизирај го центарот па шири го прстенот. јас не реков "НЕ" за нови градби на нови локации. кај го читаш тоа? кај пишав дека не треба да се шири? те цитирав претходно поради твој контрадикторен дел од постот. прочитај го мојот претходен пост поубаво. што е до мене, ако ме прашуваш, треба да се гради и на ново, но и да се обновува старото.
да, коментари,

нема на што.

п.с. по незнам кој пат, се надевам ќе одговориш: КАДЕ МИСЛИШ ДЕКА ТРЕБАШЕ ДА ГО ЛОЦИРААТ "ОБЈЕКТОТ ПРЕД ГТЦ", АКО НЕ ТАМУ КАДЕ ШТО Е СЕГА?!

Стварно локацијата на објектот е катастрофално избрана и концепцијски потполно промашена,иако објектот како градежна целина е добро конципиран и осмислен за својата намена,ама кога се работи за Македонија не би ме чудело ако некое министерство од некоја влада издаде одобрение на двете страни од камениот мост да се изградат по еден Рамстор или конески ѕид само затоа што потенцијалниот инвеститор добро инвестирал во џепот на некој министер.

ABC напиша:
...некое министерство од некоја влада издаде одобрение на двете страни од камениот мост да се изградат по еден Рамстор или конески ѕид само затоа што потенцијалниот инвеститор добро инвестирал во џепот на некој министер.
алелуја. и после зашто е збутан таму... ПАРИ!!!
него, чив и што претставува објектот-за што ќе служи, дали знае некој точно? имам слушнато дека трифке е инвеститор, а не му ја знам намената на објектот. ја знае некој намената?

Ресторант со поглед на плоштадот мислам дека ќе беше.

Fala bogu se slozivme site deka lokacijata e shit.

Inaku da povtoram, ako znaev kade da se locira ke komentirav na drugo mesto, a ne na forumov. ovde baram mislenja

1911 напиша:
Fala bogu se slozivme site deka lokacijata e shit.

Inaku da povtoram, ako znaev kade da se locira ke komentirav na drugo mesto, a ne na forumov. ovde baram mislenja
јас инсистирам да кажеш каде мислиш дека треба да биде. како што рече, форум е ова, дискутирај сега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom