Нуклеарка во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата gosevski
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 септември 2009
Мислења
139
Поени од реакции
3
Процедурата и вадењето одобренија и дозволи може да траат со години, а постои опасност и од ново вето на Грција, предупредуваат експертите

Проектот нуклеарка во Македонија се чини дека уште во почетокот заглави во сложените административни процедури и лавиринти. Експертскиот тим што треба да работи на оваа проблематика сé уште не е формиран. Нема ниту конечна политичка одлука дали воопшто ќе се гради нуклеарна централа во Мариово, како што се предвидува со државната стратегија за енергетика со важност до 2025 година. Проектот беше најавен уште кон крајот на минатата година, а во почетокот на годинава се најде и на владина седница. Од Владата велат дека бил вратен во Министерството за животна средина, кое треба да даде оцена за влијанието врз животната средина. Кога повторно ќе се најде на Влада е сосема неизвесно. Во меѓувреме некои од коалициските партнери во власта, како ДОМ на Лилјана Поповска, искажуваат отворено спротивставување на идејата за изградба на нуклеарка. И експертите се поделени во мислењата.

- Сé уште не е формирано тоа тело што треба да одлучува за изградба на нуклеарката. Во моментот се работи на негово формирање, кое се надевам дека брзо ќе се случи. За ова треба да одлучи Министерството за економија - ни изјави академикот Глигор Каневче, кој е подготвувач на Стратегијата за енергетика. Во Министерството за животна средина посочуваат на долгите процедури при носењето една ваква оцена.

- Студија дали ќе се гради нуклеарка ние сé уште немаме добиено. Постапката оди во неколку фази. Определбата на Владата за градење нуклеарка е стратегиска определба. Ако со стратегијата се одлучи да се гради нуклеарка, се определува локација каде ќе се гради и потоа се прави оцена за конкретната локација - вели Филип Иванов, директор на Управата за животна средина.

Според него, само за оцена на влијанието на животната средина се потребни 270 дена и најмалку две јавни расправи. За експертите нуклеарката е преголем залак за државата и подготовките би требало да се веќе почнати доколку сакаме таа да биде изградена до 2025 година, како што се предвидуваше. Тука секако не смее да се заборават ниту регионалната димензија и одобрувањето од соседите, кое е неопходно за еден ваков проект. Евентуалното вето од Грција е сосема извесно и за изградбата на нуклеарка, предупредуваат експертите. Според нив, овој потенцијален проблем може лесно да се премости доколку Грците се согласат заедно да ја градиме, или влезе инвеститор од некоја моќна земја како САД.

Изградба на заедничка нуклеарна централа веќе најавија Албанија и Хрватска. Во меѓувреме Бугарија го засилува лобирањето за приклучок кон нивната нуклеарна централа во „Белене“. Како што ни изјавија дипломатски извори од Софија, најдобар избор за Македонија е да учествува во „Белене“ и уште сега да си закупи одредено количество енергија, која ќе може да ја користи во следните 60 години по прифатливи цени.

- Од „Белене“ најбрзо ќе протече струја, бидејќи првиот реактор треба да биде готов до 2014 година. Тоа значи дека за многу кратко време, со чекање од само 3-4 години, трајно ќе ги решите енергетските проблеми. Во сите други случаи Македонија ќе чека со децении, треба да вади купишта домашни и странски дозволи и одобренија, како и да добие зелено светло од Меѓународната агенција за атомска енергија - тврдат нашите извори.

За Димитар Хаџимишев, претседател на Македонската енергетска асоцијација, енергијата добиена од нуклеарна централа е еколошки најчиста.

- Во последните неколку години се забележува еден нов залет во изградба на нуклеарки. Тука има и геополитички и геостратегиски влијанија за да се спушти значењето на нафтата и гасот заради различните интереси - смета Хаџимишев.

Според Константин Димитров од МАЦЕФ, многу држави се одлучуваат да влезат во нуклеарна програма. Засега јавен интерес за изградбата на нуклеарка во Македонија изрази единствено „Џенерал електрикс“ од САД.

Отпадот е огромен проблем на секаде, тешко се ракува со него и незнам каде ние би го носеле, тој треба да се закопа негде кај што нема подводни води во контејнери, искрено сум против нуклеарка во Македонија, едноставно страв ми е.

Боби[Мкд];3414908 напиша:
Отпадот е огромен проблем на секаде, тешко се ракува со него и незнам каде ние би го носеле, тој треба да се закопа негде кај што нема подводни води во контејнери, искрено сум против нуклеарка во Македонија, едноставно страв ми е.

Ќе го лансираме со на Војо федерите во Вселената :vozbud:

Како што ни изјавија дипломатски извори од Софија, најдобар избор за Македонија е да учествува во „Белене“ и уште сега да си закупи одредено количество енергија, која ќе може да ја користи во следните 60 години по прифатливи цени.
- Ова би било во секој случај најглупавото решение! Да инвестираш во нештои повторно (после 60 години) да немаш ништо, а во меѓувреме да бидеш зависен од бугарија :tapp:.

Доколку експертите решат дека „нуклеарката“ во Македонија е добро решение кое ќе нема негативни ефекти односно последици на животната средина, тогаш вреди да се гради, макар и до 2030. Сепак јас би сакал нашата земја да се концентрира многу МНОГУ повеќе на обновливите извори на енергија. Па дури да израснеме во регионални водачи, промотери и пример за многу земји на ова поле. :oeoeoe: :back:

Jas mislam iskreno deka nuklearkata e najdobro resenie sega!!A ako daj boze vlezeme u Nato i takvi stvari da zajakneme malku ekonomski pa i nekoj eksperimenti ali se vo soglasnost so megunarodnata zaednica i propisanite pravila!!!

Se slozuvam so Goran deka ne treba da investirame vo bugarskata belene!!

До 2025 година?!Тогаш очекувајте во иднина уште поголеми поскапувања на струјата, се предвидува дека ќе нема доволно струја за домаќинствата, но и за индустријата до 2015 година.А ако не најдеме до тогаш решение, ќе мора да се потпреме на увозната струја, но увозната струја си носи и свои последици а тие се:

о 2015 ќе увезуваме 60 отсто од струјата Ако Македонија не инвестира во производството на електрична енергија, по 2015 година, увозот на струја од 30 отсто ќе порасне на 60 проценти од вкупната потрошувачка на овој енергенс, прогнозира професор Кочо Анѓушев, кој истовремено е и претставник на ЕФТ (Емергенцѕ Финанциал Теам), швајцарска компанија која е најголем увозник на струја за југоисточна Европа. - Увезената струја бидејќи е поскапа од домашната, значително ќе ја зголеми крајната цена за индустријата и за граѓаните, затоа државата треба со свои пари и со пари од инвеститорите да вложува во енергетиката, бидејќи струјата е крвоток на земјата, без која не може да работат ниту погоните во фабриките, ниту домаќинствата “ вели Анѓушев. Лидерската позиција на ЕФТ во снабдувањето со струја на целиот Балкан, менаџментот на оваа компанија го објаснува со пониската цена од своите конкуренти и флексибилноста во обезбедувањето на потребното количество енергија. - Во секое време можеме да ги снабдиме потрошувачите со 2.000 мегавати струја и да обезбедиме оптимално количество енергија што во моментот му треба, на пример, на „Макстил“ или на „Скопски легури“ “ нагласи Анѓушев. ЕФТ соработува со 19 држави во светот, од кои истовремено купува и продава струја, а нејзиното седиште за ЈИЕ е Белград. - Постигнуваме пониска цена на струјата бидејќи имаме многу енергетски извори во светот и затоа што сме подготвени да чекаме неколку месеци по продажбата, да ни се плати струјата “ вели Ненад Савиќ, директор за комуникации во претставништвото на ЕФТ во Белград. Тргувањето со струја во ЈИЕ се врши преку берза на која истовремено се купува и продава струјата. - Струјата не е производ што може да чека и да се трупаат резерви. Целото количество што се купува мора да се продаде, за не се случи дебаланс во енергетскиот систем. На посебни монитори ја следиме цената на струјата, како и потребите на нашите потрошувачи. Најбитната работа е тоа што во секој момент знаеме колку и треба струја на компанијата и го испорачуваме оптималното количество. Така доколку има отстапувања во потрошувачката, компанијата нема да плаќа пенали на МЕПСО “ вели Драган Стојановиќ, директор за тргување во ЕФТ “ Белград. Според менаџментот на ЕФТ во ЈИЕ, компанијата е заинтересирана и за производство на електрична енергија. Во Македонија, ЕФТ сака да гради хидроцентрала на Бошков мост, а прва инвестиција во регионот е во Босна и Херцеговина, во обнова на рудникот за јаглен „Станари“.
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1755&ArticleID=117629

Што значи плановите на Влада на Република Македонија се:

-Да не исцицаат финансиски до максимум;
-да се распадне државата;
-да се зголеми стапката на невработеност;
-да се зголеми бројот на граѓаните кои живеат во деветнаесети век, без струја.

Заклучок: Македонија наскоро ќе стане робовладетелска земја (во буквална смисла), каде луѓето со „сина крв“ ќе имаат струја и сите благодети, а луѓето од работничката класа ќе станат робови кои ќе ги немаат сите благодети, прашање е дали ќе имаат и за храна.

Грција ќе ни стави вето и за нуклеарката

Процедурата и вадењето одобренија и дозволи може да траат со години, а постои опасност и од ново вето на Грција, предупредуваат експертите

Проектот нуклеарка во Македонија се чини дека уште во почетокот заглави во сложените административни процедури и лавиринти. Експертскиот тим што треба да работи на оваа проблематика сé уште не е формиран. Нема ниту конечна политичка одлука дали воопшто ќе се гради нуклеарна централа во Мариово, како што се предвидува со државната стратегија за енергетика со важност до 2025 година. Проектот беше најавен уште кон крајот на минатата година, а во почетокот на годинава се најде и на владина седница. Од Владата велат дека бил вратен во Министерството за животна средина, кое треба да даде оцена за влијанието врз животната средина. Кога повторно ќе се најде на Влада е сосема неизвесно. Во меѓувреме некои од коалициските партнери во власта, како ДОМ на Лилјана Поповска, искажуваат отворено спротивставување на идејата за изградба на нуклеарка. И експертите се поделени во мислењата.

- Сé уште не е формирано тоа тело што треба да одлучува за изградба на нуклеарката. Во моментот се работи на негово формирање, кое се надевам дека брзо ќе се случи. За ова треба да одлучи Министерството за економија - ни изјави академикот Глигор Каневче, кој е подготвувач на Стратегијата за енергетика. Во Министерството за животна средина посочуваат на долгите процедури при носењето една ваква оцена.

- Студија дали ќе се гради нуклеарка ние сé уште немаме добиено. Постапката оди во неколку фази. Определбата на Владата за градење нуклеарка е стратегиска определба. Ако со стратегијата се одлучи да се гради нуклеарка, се определува локација каде ќе се гради и потоа се прави оцена за конкретната локација - вели Филип Иванов, директор на Управата за животна средина.

Според него, само за оцена на влијанието на животната средина се потребни 270 дена и најмалку две јавни расправи. За експертите нуклеарката е преголем залак за државата и подготовките би требало да се веќе почнати доколку сакаме таа да биде изградена до 2025 година, како што се предвидуваше. Тука секако не смее да се заборават ниту регионалната димензија и одобрувањето од соседите, кое е неопходно за еден ваков проект. Евентуалното вето од Грција е сосема извесно и за изградбата на нуклеарка, предупредуваат експертите. Според нив, овој потенцијален проблем може лесно да се премости доколку Грците се согласат заедно да ја градиме, или влезе инвеститор од некоја моќна земја како САД.

Изградба на заедничка нуклеарна централа веќе најавија Албанија и Хрватска. Во меѓувреме Бугарија го засилува лобирањето за приклучок кон нивната нуклеарна централа во „Белене“. Како што ни изјавија дипломатски извори од Софија, најдобар избор за Македонија е да учествува во „Белене“ и уште сега да си закупи одредено количество енергија, која ќе може да ја користи во следните 60 години по прифатливи цени.

- Од „Белене“ најбрзо ќе протече струја, бидејќи првиот реактор треба да биде готов до 2014 година. Тоа значи дека за многу кратко време, со чекање од само 3-4 години, трајно ќе ги решите енергетските проблеми. Во сите други случаи Македонија ќе чека со децении, треба да вади купишта домашни и странски дозволи и одобренија, како и да добие зелено светло од Меѓународната агенција за атомска енергија - тврдат нашите извори.

За Димитар Хаџимишев, претседател на Македонската енергетска асоцијација, енергијата добиена од нуклеарна централа е еколошки најчиста.

- Во последните неколку години се забележува еден нов залет во изградба на нуклеарки. Тука има и геополитички и геостратегиски влијанија за да се спушти значењето на нафтата и гасот заради различните интереси - смета Хаџимишев.

Според Константин Димитров од МАЦЕФ, многу држави се одлучуваат да влезат во нуклеарна програма. Засега јавен интерес за изградбата на нуклеарка во Македонија изрази единствено „Џенерал електрикс“ од САД.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=32010939593&id=9&setIzdanie=21939

abe koj ve laze u makedonija atomska bomba hahahahah zimi ae da ne kazam so i vie go preteruete vise nie neame sol u oci da staime ovie do 2025 ce praele atomska abe zemlji ko italija shpanija nemat atomska nie ce sme praele ali aj toa druga stvar so ce ni e na nas atomska kaj ce ja bapneme nie poso so sum chital ako imas atomski bombi a ne obicni toas od vreme na vreme trebe po nekoja da ja pukas i kade nie ce ja pukame u mariovo?

Sirian Spirit напиша:
be koj ve laze u makedonija atomska bomba hahahahah zimi ae da ne kazam so i vie go preteruete vise nie neame sol u oci da staime ovie do 2025 ce praele atomska abe zemlji ko italija shpanija nemat atomska nie ce sme praele ali aj toa druga stvar so ce ni e na nas atomska kaj ce ja bapneme nie poso so sum chital ako imas atomski bombi a ne obicni toas od vreme na vreme trebe po nekoja da ja pukas i kade nie ce ja pukame u mariovo?

Јеаааа бејби, Де њу Администаратор маст би.

abe koj ve laze u makedonija atomska bomba hahahahah zimi ae da ne kazam so i vie go preteruete vise nie neame sol u oci da staime ovie do 2025 ce praele atomska abe zemlji ko italija shpanija nemat atomska nie ce sme praele ali aj toa druga stvar so ce ni e na nas atomska kaj ce ja bapneme nie poso so sum chital ako imas atomski bombi a ne obicni toas od vreme na vreme trebe po nekoja da ja pukas i kade nie ce ja pukame u mariovo?

Лесен проблем е тоа, околу Македонија на сите страни има простор за пукање:) хаха

Нашава држава не е способна да се справи со кучиња скитници камо ли со нуклеарки... а и нема пари :toe:

Атомска бомба не произведува ел. енергија, туку мутирани човечки среќни суштества наречени „зомби“.А нуклеарна централа, е тоа е веќе друго тоа произведува ел. енергија......

Лесен проблем е тоа, околу Македонија на сите страни има простор за пукање:) хаха

Нашава држава не е способна да се справи со кучиња скитници камо ли со нуклеарки... а и нема пари :toe:

ne e u toa stvar nego koa se prae atomska bomba sum gleal na televizija kazuvaa trebe da se isproba ona dali ce raboti e sea kako ce ja pukame u stranstvo be koj ce ni dae mesto evo ti zemlja pukajte si vie atomskata ili pod kirija da zeeme zemlja ali i za toa trebe mnogu para taka da ja vikam vesnicive lazhat utre ce kazat deka ce praime u makedonija raketa i ce ideme u kosmos po vanzemaljci ja ne znam koj gi pisue ovie stvari i koj narod se lazhe i se radue eeeej u 2025 atomska ce iame grcka ce se usere od strav

Абре така да се праело нуклеарка до сега 10 ќе имавме, сево ова е дрн дрн јариња и само колку да се рече дека имаме некаква енергетска стратегија и да не испадне дека МАНУ не работела ништо. Не сакам да ги навредам академиците , ама јас сметам дек ако соберам уште 4 колеги од факс ќе направиме подобра енергетска стратегија за наредните 15 години. а тоа грците можат да лајат колку сакаат во каква криза се само тоа им и останува :)

ABC да не е вклучен во проектов? Гледам истите работи што ги пишуваше тој пред 4-5 години ги имаат предложено академициве.. :)

ne e u toa stvar nego koa se prae atomska bomba sum gleal na televizija kazuvaa trebe da se isproba ona dali ce raboti e sea kako ce ja pukame u stranstvo be koj ce ni dae mesto evo ti zemlja pukajte si vie atomskata ili pod kirija da zeeme zemlja ali i za toa trebe mnogu para taka da ja vikam vesnicive lazhat utre ce kazat deka ce praime u makedonija raketa i ce ideme u kosmos po vanzemaljci ja ne znam koj gi pisue ovie stvari i koj narod se lazhe i se radue eeeej u 2025 atomska ce iame grcka ce se usere od strav

Хесус Кристо.. дали воопшто го читаш тоа што го имаш напишано пред да го пратиш? Дали ги читаш темиве, или вадиш по некое клучно зборче колку да се најдеш во муабет? :)
Муабетов не е за атомска бомба за бомбардирање на соседите, туку за нуклеарна централа за производство на електрична енергија.

Како што ни изјавија дипломатски извори од Софија, најдобар избор за Македонија е да учествува во „Белене“ и уште сега да си закупи одредено количество енергија, која ќе може да ја користи во следните 60 години по прифатливи цени.
- Ова би било во секој случај најглупавото решение! Да инвестираш во нештои повторно (после 60 години) да немаш ништо, а во меѓувреме да бидеш зависен од бугарија :tapp:.

Доколку експертите решат дека „нуклеарката“ во Македонија е добро решение кое ќе нема негативни ефекти односно последици на животната средина, тогаш вреди да се гради, макар и до 2030. Сепак јас би сакал нашата земја да се концентрира многу МНОГУ повеќе на обновливите извори на енергија. Па дури да израснеме во регионални водачи, промотери и пример за многу земји на ова поле. :back:
Реално и днес РМ е зависна от увоз на струja от странство.
Видовме што стана во моментот,когато далековода Благоевград-Солун аварира - 2 саати пол Балкан без струja :toe:
Обновливите извори на енергија са много добро нешто,но нивното користене ке биде задржано на около 20-30% от вкупната енергиja за доста време. Обновливите извори на енергиja можат да бидат дополвашта мок,но не и основна.:toe:
Jaс бих препорачал да инвестирате во реновиране но РЕК Битола,заштото тази централа ке биде првата,коjaто ке биде атакувана при преговорите со ЕУ,наjвеке за сероочиствашти колектори по еуропски стандарт.Можното затварането на РЕК Битола,ке биде пагубно за РМ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom