Ножеви

• Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
Парите ги даде однапред без да знае воопшто како ќе изгледа ножот. Ги прати по пошта во плик заедно со сечивото, довербата морав да ја оправдам:).

Тиркизното дрво е стабилизирана тиркизна бреза, деновиве треба да правам ензо трапер со истото дрво:cool:.

Последно уредено:
Еве и јас да се пофалам со еден дупли експеримент што го завршив деновиве. Земав две секирчиња од најефтините кинески со глава 300 грама . Термички ги обработив опуштање, калење и стабилизирање во импровизирани услови, шпоре на дрва :cool: Ги упасував рачките ги зацврстив со алуминиумски клинови и ги наточив. Тестирани успешно и на суви и сурови букови и дабови дрва, претежно подебели гранки , без никакви оштетувања на рачките ни на металот иако се плашев дека може да пукне на сувите букови кои ги сечеа без проблем и никакво иступување или назабување. Со малата рачка го планирам за во ранец или џеп откако ке му направам футрола како ловечко секирче а подолгото за во кола . А ако не ме замрзи и ке го исполирам до огледало одсјај.
sekira%201_zps2samj4bt.jpg
sekira%203_zpstldcoxnb.jpg

Закључок за евтини пари (скоро безпари) добив топ секирчиња. Во прва прилика ќе ги однесам на роквел тестер да проверам дали старинската метода на калење во жар и прегорено машинско уље е доволно прецизна.

Со право се ценкал ☺. Ваква рачка заслужува нож ко Мора. Перфект!!!

Ама оваа е ко за мене...
10549250_10205228644667236_8411828635092839982_o%201_zpszbhbowno.jpg

BTW, што материјал беше ова?

Како добро изгледа рачкава, браво!

Еве уште еден што ќе оди за Битола:
Лаури 145м Стаинлес, рог од ирвас и скандинавска бреза .
Топ изгледа и овој ама целосно сканди е ова или има и втор бевел... ко да гледам и втор!?

Тоа е микробевел, после неколку острења ќе си добие сканди конвекс што е мнооогу добро:).

Тоа е микробевел, после неколку острења ќе си добие сканди конвекс што е мнооогу добро:).

На кој сканди конвекс мислиш ?
knifeedgetypes.jpg
[DOUBLEPOST=1429705052][/DOUBLEPOST] една споредба за ефикасноста на сканди и конвекс

Последно уредено:
Го нема на сликата.
Сканди има рамен рез, а сканди конвекс има конвексен рез.
Неможе да се спореди рез со рез генерално, има тука улога и ширината на сечивото, дебелината, аглите на брусење.....генералната споредба би била многу општа, а од конекс до конвекс има многу разлика, исто како што има од сканди до сканди.

Еве уште еден.
Ензо трапер n690 челик, стабилизирана тиркизна бреза, мозаик нитни:

.

Последно уредено:
Еве уште еден.
Полар 77мм сечиво, алуминиум, црн вулканфибер и рог од елен:

.

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Немав фолдер танто а и кажи го без пари е , рачката од микарта ми се допадна многу, сечилото е остро, но како нов се уште тешко се отвара.....:icon_lol:

035286250-big.jpg

035286443-big.jpg

035286444-big.jpg

Последно уредено:
Немав фолдер танто а и кажи го без пари е , рачката од микарта ми се допадна многу, сечилото е остро, но како нов се уште тешко се отвара.....:icon_lol:
Абрако, го имам овој и јас, ама мојот има сериозен проблем со кочницата. Премногу рано се заклучува па при мал притисок одгоре попушта. Успеав дури и да се исечам озбилно поправајќи го...
Симптоматично е што и колегата го зема истиот со идентичен проблем.

Инаку е одличен на изглед и големина. Супер е 3D микартата, забавен изглед на сечивото... ама ја немав среќа со овој

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom