Новата Американска вселенска програма

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Абе....ами да ги купиме реакторите од козлодуј...од бугарите и да го лансираме,па после да го насочиме да падне врз атина:vozbud:

Да купиме.
Во орбитата на Земјата постојат повеќе од 20 сателити со нуклеарни реактори што се надвор од употреба - Факт.
А колку има што се во употреба .....?!?!

Модератори се надевам гледате,на идниот оваков упад ке му одговорам во ист стил.
Се извинувам за оффтопикот.

Инат пусти тоа ми е муабетот.Да ги консултираат Русите како што ги консултираат и за МВС,НАСА со нивните пари ке стасаше далеку.Додуша и полека почнаа со набавки на Руски ракети и мотори,но најинтересно е што со новата Арес изгледа сфатија дека Сојуз е многу попрактичен и поефтин од спејс-шатлот.

Типично.:toe:

Инаку разликата од сојуз до арес е 30 години...Арес како што кажав е комбинација од успешните аполо,и шатл мисии...вториот степен на пример на Арес е со идентичен погон налик шатл-от...нема тука ни С-од сојуз.

Да ги консултираат Русите како што ги консултираат и за МВС,НАСА со нивните пари ке стасаше далеку

Ами добро....што се ова русиве,посебна раса???

А за МВС се консултираат не само со русите туку и со ЕСА а повеќе стручни институти.

Бидејќи МВС е проект не само на САД и на Русија...туку околу 15 земји учествуваат.

Кога веќе забегуваме:wink:

Теоретски се калкулира и евентуално создавање на мини црна дупка која би му дала акцелерација на објектот,но истата би престанала да постои пред леталото да дојде до хоризонтот на настани.

Теоретски , теоретски, теоретски. Многу теоретски!
Еве вака:
ТЕОРЕТСКИ најможно патување до друга ѕвезда (од поблиските) е можно само со искрувување на просторот (оваа теорија би требало да е најверојатна), т.е. просторот со помош на некоја направа која би била монтирана на вселенскиот брод да се "раздолжи" и на тој привремен простор да се се пушти бродот со нормална брзина, при што откога ќе се влези бродот во тој простор ќе може да се движи со натсветлосна брзина во однос на нормалниот простор.

Ами добро....што се ова русиве,посебна раса???

А за МВС се консултираат не само со русите туку и со ЕСА а повеќе стручни институти.

Бидејќи МВС е проект не само на САД и на Русија...туку околу 15 земји учествуваат.

Научниците што ја изградија Руската вселенска програма се Руси.
Научниците што ја изградија Американската вселенска програма се Германци, Французи, Британци, итн.

Грашка друже. Helios има брзина од 252,900 km/h, т.е. 70 km/s.:helou:

New Horizons holds the record as the fastest spacecraft ever launched, having achieved the highest Earth-relative velocity and thus leaving Earth faster than any other spacecraft to date. It is also the first spacecraft launched directly into a solar escape trajectory, which requires an approximate velocity of 16.5 km/s, plus losses, all to be provided by the launcher

The probes are notable for having set a maximum speed record among spacecraft at 252,900 km/h (70,220 m/s) or 144.775 mph (43.6513263 mps)[citation needed]. They also set the record for the closest approach to the Sun, at approximately 0.3 Astronomical units (45 million kilometers), slightly inside the orbit of Mercury.

Сега на кого да верувам?? :)

И оваа wikipedia не е некој извор за да и се верува!
Еве друг извор:
http://www.daviddarling.info/encyclopedia/F/fastest_spacecraft.html

The record for the fastest spacecraft of all is held by the twin Helios probes that were placed in orbit around the Sun. Both these vehicles reached top speeds of around 150,000 mph (250,000 km/h) at closest approach to the Sun in their highly elliptical orbits, Helios 2 being marginally the swifter.

Се надевам дека овој извор е во ред.:smir:

Edit: Само да се надополнам. Helios таквата брзина ја има постигнато со помош на гравитацијата на Сонцето. За разлика од него New Horizons ја има брзината постигнато без асистенција од гравитацијата на планетите.:toe:

И оваа wikipedia не е некој извор за да и се верува!
Еве друг извор:
http://www.daviddarling.info/encyclopedia/F/fastest_spacecraft.html

Се надевам дека овој извор е во ред.:smir:

Те разбирам, но проблемот е тоа што ова инфо (за New Horizons probe) го има и на National Geographic во документарната Known Universe која е во три дела.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]

Грашка друже. Helios има брзина од 252 900 km/h, т.е. 70 km/s.:helou:

Не знам колку се овие податоци точни, ама знам дека Хелиос е одамна надвор од функција, додека најбрзите летала што се во функција денес (Војаџер 1, 2, Нови Хоризонти) имаат брзина нешто поголема од 16 км/сек.

Back
На врв Bottom