Нов шпорет, дилема за вентилатор

• Креатор на темата Креатор на темата ekstrakt
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 јуни 2009
Мислења
391
Поени од реакции
431
Веб-сајт
ekstrakt.mk
Имам елекричен шпорет со рингли, но си го отслужи своето. Сега барам нов, по можност широк 50cm и со вентилатор.
Двајца возрасни со две мали деца сме и обично рерната ја користиме за брзи/едноставни јадења: месо и зеленчук, пица, лазањи, тава ориз, месо и зеленчук во покриена тава и слично.
Скоро никогаш не печеме работи со брашно, а и во ретките случаи кога печеме тоа е кифли или проја. Можеби ќе печеме повеќе како што растат децата (поголемиот сака да се мота в кујна, па сака заедно да правиме мафини или торта).

Ги проверив големиве маркети за техника (Сетек, Нептун и Техномаркет), тоа што ми фати око и одговара по димензии и буџет се овие два од Сетек:
https://hansa.by/en/products-comparison/view/460/10244,5883/2f1d6e5

Моите размислувања:
  • Рингли vs стаклокерамичка плоча
    Навикнат сум на готвење на рингли или плин, но имам готвено неколку пати и на стаклокерамичка плоча. Кај стаклокерамичките плочи не ми се допаѓа тоа што кога ќе претече нешто прави лом на цела плоча, и ако некој од другите греачи е уклучен ќе го засуши и треба да се истружи. Дополнително цела плоча има ниска/поплитка бордура па може да истече и по страните на шпоретот. Кај ринглите го нема овој проблем бидејќи се подигнати и бордурата е подлабока. Од друга страна, греачите на стаклокерамичките плочи побрзо загреваат и изгледаат помодерно.
    Тој со рингли има експрес рингла (2kW), греачите на стаклокерамичката се 1.7kW и1.2kW.

• Разлики во рерните на одбраните модели
    Двата шпорети имаат горен, долен и grill греачи со иста јачина, и и двата имаат вентилатор.
    Разликата е што иноксниот има и кружен греач кај вентилаторот од 2000W (мод на печење означен со
    MCIM03160736_Fan_Oven.png
    ), што означува термоциркулација, додека белиот има само вентилатор и се користи заедно со горниот и долниот греач. Технички јачината е иста (горен и долен греач 900W+1100W vs 2000W кружен греач), но топлината не доаѓа од исто место.
    Дополнително иноксниот има и ражен, кои иако е интересен, не ми е толку битен во одлучувањето.

За жал на лагер немаат шпорет со подобрата рерна и стаклокерамичка плоча, па морам да бирам.
По функионалност повеќе сум за иноксниот, но на изглед поубав е белиот (иако секогаш сакам да бирам функционалност пред изглед).

Дилемата е дали тој кружен греач со вентилаторот би ми користел повеќе од стаклокерамичката плоча.
Пример, досега кога правевме пица печевме по две наеднаш (на горна и долна решетка, па ги менував на пола печење). Сега имаме нешто за печење 4 пици наеднаш, па претпоставувам термоциркулацијата повеќе користи при печење пица. Или ако се печат повеќе работи одеднаш на два три плеха.
Но при готвење нешто во покриена тава не би имало голема разлика. Или при готвење тава ориз.

Ваши мислења во однос на термоциркулација vs вентилатор + горен/долен греач?
Во однос на нашиот начин на готвење, дали би било подобро да се земе подобрата рерна или стаклокерамичката плоча?

Моја препорака, колку повеќе дрангулии толку повеќе работи за расипување. Стакло керамичка само подобро изгледа а не штеди па да улагаш во нејзе. Незнам како оди сервис за нив но сигурно е поскап ако прегори некој стаклокерамички греач.
За вентилатор во рерна воздухот побргу го распределува топол на секаде но во исто време и го суши печеното.
Види опција за комплетно плин и шпорет и рингли за 1000-1500 денари ќе плаќаш за плин на 6-7 месеци.

Моја препорака, колку повеќе дрангулии толку повеќе работи за расипување. Стакло керамичка само подобро изгледа а не штеди па да улагаш во нејзе. Незнам како оди сервис за нив но сигурно е поскап ако прегори некој стаклокерамички греач.
За вентилатор во рерна воздухот побргу го распределува топол на секаде но во исто време и го суши печеното.
Види опција за комплетно плин и шпорет и рингли за 1000-1500 денари ќе плаќаш за плин на 6-7 месеци.
Во овој стан немам можност за шпорет на плин, затоа барам целосно електричен.
Во однос на потрошувачката стаклокерамичката има 2x1.7kW и 2x1.2kW греачи, тој со рингли има експрес рингла од 2kW, голема од 1.5kW и 2x1kW, што вкупно му доаѓа исто, само што стаклокерамичките загреваат побрзо, па има мала заштеда во однос на електричниот.

Staklokeramickite obicno sami se isklucuvaat i uklucuvaat za da reguliraat temperatura i obicno radi ova treba poveke vreme za gotvenje mandzi i slicno. Podobri se u smisla na ikslucuvaat sami ako nemas tava/tendzere staveno na ringla.
Tocno e deka pobrzo zagrevaat i za przenje jajca se super, ali ako sakas da varis grav ke ti treba poveke vreme bas radi toa sto odat off/on za da reguliraat temperatura. Obicen elektricen stavas na 6ka i cepa na 6ka cel den.
Ja prethodno imav obicen elektricen, sea imam staklokeramicen i gotvenjeto e mnogu pobavno iako pobrzo zagreva.

Rernata so ventilator e poodbra bidejki ko sto veke kazaa go raspredeluva topliot vozduh sekade u rerna i se peci od site strani isto.

...а што не земаш посебно плотна, посебно фурна, ем распоред поинаков во кујнските елементи како кога сакаш, ем менуваш само плотна ако нешто се расипе!

vstroennyj-duhovoj-shkaf-na-udobnoj-vysote-dlya-hozyajki.jpgpodklyuchenie-bytovoj-tekhniki-v-specialnye-koroba.jpg

...а што не земаш посебно плотна, посебно фурна, ем распоред поинаков во кујнските елементи како кога сакаш, ем менуваш само плотна ако нешто се расипе!
Бидејќи кујната не ми е за вградени елементи.

Моето искуство со стаклокерамичките рингли е позитивно. Имам Горење, а пред скоро време земав и решо. Не случајно тие се со помала моќност. Загрева многу брзо. Така што, зависи од количината, загревам речиси на максимум, а потоа намалувам толку, колку да не истече. И, термостатот ме чува од пребришување. Термостатите на овие рингли се во голема мера попрецизни од старите, па заради тоа, како и заради помалата моќност, мислам дека овие плочи, напротив, трошат помалку.
Што се однесува до рерната, што и да се пече, според мене, убаво е да има вентилатор

Последно уредено:
Poshto sekoj den se tanaram so Shporeti i Peralni za alishta ,

Za стаклокерамичкa ploca mozham da ti kazham deka poinakva (kako starite so ringli) ne miozham povejce ni da zamislam!
Pred se zaradi higiena i odrzhuvanje.
Imash Takvo Ploci shto se AUTARK= Rabotat sami i ne im Treba Shporet a imash i Shporeti so стаклокерамичкa Ploca na nekoi ima Lajsni (Kako mojata doma) na nekoi se ramni. Stvar na vkus.
I jas bi ti preporacal da si kupish стаклокерамичкa so INDUKTION. Toa e absolutno najdobroto shto mozhis da go zamislish.
Ja zadreva Tavata 3x pobrzo, Koga ce preteci ne zagoruva nishto taka da i odzhuvanjeto e perfekt. I koga ce go trgnish jadenjeto skoro vednash e ladna znaci ne mozhis da se izgorish.

Shto se odnesuva za Furnata,

Imash kako standard vejce 15 godini, Gorni i dolni Greac i Zhezhok Vozduch.(Toa e toj greac shto e okolu Ventilatorot) .
Zheshkiot Vozduch ima Prednost zatoa shto Primer Pecish na edno 20 Stepeni poniska temperatura a go postignuvash istoto kako i so ukluceni Gorni i dolni greac.

AMA Najgolema Prednost e toa shto odednash vo Furmata mozhis da stavish 2 DVE tepsii i da gi pecish( Se razbira izmedju niv najmalce 5 CM rasojanie)
i imash povejce opcii so zhezhok vozduh, Kako: Zhezhok Vozduh, CVirkulacija, 4 D Zhezhok vozduh.....

Najnovite Bosh Shporeti mozhat da pecat duri 4 Tepsii odednash!!!

Moj predlog ako imash edno 1000€ da si kupish Bosch ili Siemens Shporet kako edniecen za vdraduvanje vo Tvoja Ramka i Posebna Ploca so Induktion.Kako na slikava podolu.
Eve ti eden predlog (Makar shto e od poslabite i pece do 275Stepeni)

Zoshto Bosch ili SIemens. Odlicen Kvalitet i pecat do 300 Stepeni a imaat i Samocistenje. (Poseben Program shto ja gree Furnata do 400 Stepeni i vnatre se shto e prskano go gori i e kako pepel posle toa) !
Shto e mnogu vazhno za pecenje Pizza ili Grill.

Pozdrav,

Attachments

• Screenshot 2023-01-09 at 22-29-03 Herdset mit Induktion » günstig online kaufen.png
    Screenshot 2023-01-09 at 22-29-03 Herdset mit Induktion » günstig online kaufen.png
    191,3 KB · Прегледи: 2
  • miele-cullin2.jpg
    miele-cullin2.jpg
    110,4 KB · Прегледи: 2
Не најдов посоодветна тема, така да ќе прашам тука - ќе купувам вградна плотна и фурна, и во однос на буџет и коментари изборот ми е меѓу овие две комбинации

Од Електролукс:

и од Бош:

Некој да има искуство, совет за избор меѓу овие две?

Не најдов посоодветна тема, така да ќе прашам тука - ќе купувам вградна плотна и фурна, и во однос на буџет и коментари изборот ми е меѓу овие две комбинации

Од Електролукс:

и од Бош:

Некој да има искуство, совет за избор меѓу овие две?
Da si kupish Induktion i nezavisna Ploca!
Shto ima samostoen priklucok za struja i nema potreba da bidi so peckata povrznana.
Prednosta e ogromna, ne mora edno nad drugo da bidat montirani, izborot pogolem i najbitnoto, ako se rasipi ednoto ne morash i drugoto da go frlash .

I Pecka isto nezavisna do 300Stepeni.
Elektrolux se so poslab kvalitet vo odnos na Bosch.

Последно уредено:
Ја чисто само една информација да пишам..

Ви падне ли нешто врз плотната… отиде јабана! Цела!
Поисплатливо е после нова да се купува, отколку скршено стакло да се мења!

Е толку имам да кажам..

А сами си знаете колкави се шансите нешто да ви падне, па уште и висечки елементи ако имате (а повеќето имаме!). А тие глупости во стилот “не можеш да се изгориш”, па и на обични рингли никад се немам изгорено!
Ваљда ако некој има iq82 и поголемо, не треба ни да помисли на тоа како предност.

Ја чисто само една информација да пишам..

Ви падне ли нешто врз плотната… отиде јабана! Цела!
Поисплатливо е после нова да се купува, отколку скршено стакло да се мења!

Е толку имам да кажам..

А сами си знаете колкави се шансите нешто да ви падне, па уште и висечки елементи ако имате (а повеќето имаме!). А тие глупости во стилот “не можеш да се изгориш”, па и на обични рингли никад се немам изгорено!
Ваљда ако некој има iq82 и поголемо, не треба ни да помисли на тоа како предност.
I zamisli,
Takvi keramicki plotni koristam edno 25 godini i do den denes cuval gospod ne se skrshila nitu edna.
E sega ako kaj tebe visacite na salji stojat i se klatat ili ako imash div sex v kunja podobro stavi si shporet od 60tite.
Odlicen kvalitet plotna, indukciska e okolu 300-400€ i vredi sekoj cent. Gree 3x pobrzo od obicna, pomalce struja troshi i nema zagoruvanje na preteceno mleko ili sl.

Ostalo e izbor na sekogo,

I zamisli,
Takvi keramicki plotni koristam edno 25 godini i do den denes cuval gospod ne se skrshila nitu edna.
E sega ako kaj tebe visacite na salji stojat i se klatat ili ako imash div sex v kunja podobro stavi si shporet od 60tite.
Odlicen kvalitet plotna, indukciska e okolu 300-400€ i vredi sekoj cent. Gree 3x pobrzo od obicna, pomalce struja troshi i nema zagoruvanje na preteceno mleko ili sl.

Ostalo e izbor na sekogo,
Па не треба цел висаќ да падне… доволно е едно шолче!
А и не мора ни од висина да биде…
Чисто како инфо нека стои тука!
Од искуство ова..

А имате гребаници на плотната?
Po pravilo ne osven ako ne ja koristish pravilno.
Imam videno budali shto ja struzhat so Zhica za Lonci cistenje.
Автоматски споено мислење:

Па не треба цел висаќ да падне… доволно е едно шолче!
А и не мора ни од висина да биде…
Чисто како инфо нека стои тука!
Од искуство ова..
Ili si imal Ckart plotna ili si bil pregolem maler.
Mi lupnale i mene tavcina, ama ne se sluchilo nishto.
A i nad Plocata imam Isparitel Hauba taka da nad neze nemam Sholji, i takvi raboti shto bi padnale.
A se razbira deka i ocite treba da ti se otvoreni, sepak e keramika makar shto e mnogu tvrda.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom