Норвешка ја укина државната религија

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Сега нека си го сменат и знамето.Крст имаат.

Каква врска има симболот на знамето(крстот) со тоа дали земјата е секуларна или не е секуларна, сите Скандинавски земји(Сев.Европа)имаат крст на знамето, па дури и Шкотска(како Х), а и Англија !
Симболот на грбот или знамето или на било што нема врска со секуларноста на државата и Реп.Турција има знаме со полумесечина и ѕвезда, па пак е секуларна држава(ова како пр.) и јас дома имам неколку ланчиња со разно-разни крстови, имам и неколку слики-икони во куќа како украс на ѕид, па пак немам ниту абер, ниту везе со религија ........... :icon_mrgr:

Не се секирај, уште неколку генерации и од религиите нема ни Р да остане. За жал, перењето мозок напредува како и човештвото.
Бравос, како си сватил, ама пак си прочитал од религиите дека нема да се најди човек во последните времиња за да помисли на онај кој го создал човекот.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 19:01 ---
Не се секирај, уште неколку генерации и од религиите нема ни Р да остане. За жал, перењето мозок напредува како и човештвото.
Бравос, како си сватил, ама пак си прочитал од религиите дека нема да се најди човек во последните времиња за да помисли на онај кој го создал човекот.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 19:03 ---

--- надополнето: 17 мај 2012 во 19:01 ---

--- надополнето: 17 мај 2012 во 19:03 ---

Абе сум прочитал јас и дека умрената принцеза ќе ја разбуди бакнеж од љубениот, ама остај ти јас што сум читал.
Види, кога ќе ми се праи муабет со дебили еве тебе прв ќе ти пишам ок

И шо кажа сега бе момче? Успеа ли барем самиот себеси да се разбереш?

Друже не одам оф-топик.
Тоа што викаш генетика докажано ова она ниту го оспорувам ниту го прифаќам едноставно не знам ,а освен тоа колку се точни сите тие истражувања скептик сум ги има многу и најчесто се вели има докази ,но тие докази во поголем број случаи се недоволни.
Сега да се вратам назад на темата баш вчера читав изрека од некој од античкиве философи не ми текнува името.
А изреката вака нешто беше
„Философијата е како туширање пред секс потребна ,но бескорисна“
Philosophy is like pre-sex bath, necessary but useless-оргиналот.
Јас го имам истото мислење за религијата потребна,но бескорисна.
Сега ти ова интерпретирај го како сакаш

Иако нема никаде јасно и гласно потенцирано никој како човештвото денес полезува од религијата... ок.
Еве, моето прашање останува отворено за сите форумџии:
Како човештвото денес полезува од религија и/или вера?

Ти да не имаш шајка во мозокот што не свајќаш што кажувам????? алоооооооооооо свестисе!!!!!!!!!!!!!!!
Ти си луд алооооооооооооооооооооо тебе шајката ти е у мозок

Иако нема никаде јасно и гласно потенцирано никој како човештвото денес полезува од религијата... ок.
Еве, моето прашање останува отворено за сите форумџии:
Како човештвото денес полезува од религија и/или вера?
Ете веќе ти пишав во врска со моралните вредности итн има и други корисни работи ама да не тупам.
Ти не ги согледуваш овие работи поради тоа што имаш цврст став дека нема бенефит од религијата.
Поентата ми е религијата е како еден вид едукативен систем кој сака ќе научи кој не сака нема да научи.
Негативна страна е што се шират дезинформации ,како на пример денес јужниве што мислат дека Македонија е нивна.

Ете веќе ти пишав во врска со моралните вредности итн има и други корисни работи ама да не тупам.
Ти не ги согледуваш овие работи поради тоа што имаш цврст став дека нема бенефит од религијата.
Поентата ми е религијата е како еден вид едукативен систем кој сака ќе научи кој не сака нема да научи.
Негативна страна е што се шират дезинформации ,како на пример денес јужниве што мислат дека Македонија е нивна.

Поентата се состои во тоа што токму тие морални вредности човекот ги има вродено, без да ги учи од било каква религиозна институција. Не фрлам од ракав дезинформации туку споделувам евиденција од истражување.
Веќе спомнав погоре, во општество кое се стреми кон технолошки развиток не постои место за религијата како едукативен систем. Едноставно, тоа е застарен метод кој не отклонува од траекторијата по која сме одлучиле да се движиме.

Поентата се состои во тоа што токму тие морални вредности човекот ги има вродено, без да ги учи од било каква религиозна институција. Не фрлам од ракав дезинформации туку споделувам евиденција од истражување.
Веќе спомнав погоре, во општество кое се стреми кон технолошки развиток не постои место за религијата како едукативен систем. Едноставно, тоа е застарен метод кој не отклонува од траекторијата по која сме одлучиле да се движиме.
Застарен метод да ,но има разлика помеѓу човек кој верува и го следи и оној кој не верува во Бог.
Тоа ми е поентата не можеш никогаш да се ставиш во нивни чевел т.е на верниците ,а на крај краева мораш да ја почитуваш нивната одлука без разлика дали Бог постои или не.

Застарен метод да ,но има разлика помеѓу човек кој верува и го следи и оној кој не верува во Бог.
Тоа ми е поентата не можеш никогаш да се ставиш во нивни чевел т.е на верниците ,а на крај краева мораш да ја почитуваш нивната одлука без разлика дали Бог постои или не.

Токму затоа, бидејќи низ вековите на религијата и нејзините идолопоклоници им се дозволи премногу се случија најголемите препреки во научниот развој на човештвото.
Поентата е дека на светот им е доста од нив.
Можеби, во некое дамнешно време Црквата описменувала и Исламот бил синоним на родилка на медицината. Денес, тие се излитени филозофии и пречки во развојот.
Застарени се, и токму затоа немаат место во општеството.

Токму затоа, бидејќи низ вековите на религијата и нејзините идолопоклоници им се дозволи премногу се случија најголемите препреки во научниот развој на човештвото.
Поентата е дека на светот им е доста од нив.
Можеби, во некое дамнешно време Црквата описменувала и Исламот бил синоним на родилка на медицината. Денес, тие се излитени филозофии и пречки во развојот.
Застарени се, и токму затоа немаат место во општеството.
Тоа да ама се додека има верници невозможно е да им го скратиш тоа право без користење на сила.

Тоа да ама се додека има верници невозможно е да им го скратиш тоа право без користење на сила.

Сметам дека правилната едукација е најповолниот начин да се ослободиме од товарот на религијата и суеверието.

Сметам дека правилната едукација е најповолниот начин да се ослободиме од товарот на религијата и суеверието.
И јас го имам истото мислење ,но не можеш да им го скратиш правото на оние кои сакаат да бидат религиозни.
А , природата на бог е таква што можеш да кажеш не верувам 99% ,но 1% мора да оставиш на можност бидејќи не верувам дека постои некој кој може да го потврди постоењето на бог или обратно да докаже дека не постои.

И јас го имам истото мислење ,но не можеш да им го скратиш правото на оние кои сакаат да бидат религиозни.
А , природата на бог е таква што можеш да кажеш не верувам 99% ,но 1% мора да оставиш на можност бидејќи не верувам дека постои некој кој може да го потврди постоењето на бог или обратно да докаже дека не постои.

Еве еден цитат од Bertrand Russell на оваа тематика

When you are studying any matter, or considering any philosophy, ask yourself only what are the facts and what is the truth that the facts bear out. Never let yourself be diverted either by what you wish to believe, or by what you think would have beneficent social effects if it were believed. But look only, and solely, at what are the facts.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom