Ниту може, а и ни треба ли EU членство?

• Креатор на темата Креатор на темата altzek
  • Време на започнување Време на започнување
Ова поише ми личи на пропаганда отколку на противпропаганда. зарем мислиш дека америка ќе ќари од ова шо го направи во Ирак ?
Ова повеќе беше лична освета на Буш-стариот за старите сметки од првата инвазија околу Кувајт, освета за 11-септември врз некоја муслиманска земја или пак лоша проценка на советниците на Буш, отколку добро пресметан потег. После инвазијата врз Ирак, рејтингот на америка е на најниско ниво во светов во последниве стотина години. А дали и финансиски ќе им се исплати сеуште неможе да се каже затоа што на војната не и се гледа крајот. Зарем Кондолиза, Рамсфелд и сличните делуваат поинтелигентно од Мајкл Мур ??
На 11-септември ги нападнаа нивните дотогаш најверни слуги и војници во борбата против советскиот сојуз а подоцна и против православните христијани од словенско потекло. Па како тогаш тие толку многу префригани типови дозволија да им се случи таков лапсус ?
Штосот е во тоа што со америка владее багра, имбецили, лесно поткупливи квази-политичари. Каква ли бламажа беше колнењето на Клинтон пред ТВ камери дека немал ништо со секретарката. И замисли, за година-две им ги испраа мозоците на американските гласачи и дури таков лажго како Клинтон и неговата партија за малку ќе победеа со Ал Гор.
А за тоа дека нешто не е во ред со американската економија не се гледа само од еден документарен филм, туку од многу проценки на стручњаци од таа област. Се повеке јапонски фирми купуваат американски , па дури Сони купи холивудско студио, незамисливо нешто пред 20-30 години. Доларот никогаш на бил понепопуларен од втора светска војна па наваму. Американскиот долг е накај 300 милијарди долари. Дури и американците не сакаат да возат американски коли, ги преферираат европските и јапонските. Ербас го има најголемиот патнички авион а французите и јапонците прават нова верзија на Конкорд. Рускте воени имаат најдобри летечки својства а уградуваат јапонска електроника.
А замисли ја бламажата во 1969 год кога американците кобајаги се спуштиле на месечината. Уште една пропаганда, снимана во судио на Кјубрик во Лондон.
Слушнав податок дека статистички секој четврти црнец имал проблеми со законот. Се е лажно и надувано во таа америка и не мисе верува дека уште многу години ќе владее со светов.

kalendar,
Мој совет до тебе е, кога веќе сакаш некого да мразиш, е да се концентрираш на нашите ни мили и никогаш не прежалени соседи/ окупатори. Исто така, доколку уште еднаш ме обвинуваш за пролиферување на пропаганда тогаш подобро ќе ти биде да имаш конкретни аргументи кој ќе ги потврдат твоите искази.
А бе, темава е дали ни е потребно членство во ЕУ, а не кој колкава негативна емотивност поседува кон САД.
Јас тврдам дека не ни е потребно членство бидејки имаме доволно материјални ресурси и образовани граѓани за да си ја задржиме својата независноста или поинаку кажано: Да го зачуваме вековниот сон на македонецот во реалност.

П.С.
Што се однесува до америте, последен пат кога проверив, сеуште се глобалната империја која ја знаеме и сакаме.
Доколку ептен не ја сакаш САД и нејзината глобална доминација тогаш престани да ги користиш компјутерите, немој да носиш џинс и почни да слушаш турбо фолк, меѓу другото.
Како и да е, не се америте доволна силна причина за Македонија, во моментов, да се скараме тука на форумов.

Институции кои го гарантираат правото на демократија преку вршење притисоци и сугестии за не излегување на референдум?

Е Радо, принцезичке наша шеќерисана, ко чоколатце од Европа си, оние ефтините - шеќерни табли што ги викаат! :)

odgovor na protivpropaganda:
Od kade si ti tolku siguren deka filmot na Majkl Mur "farenhajd 9-11" e propaganda i deka ne e temelen vrz vistinski podatoci, koga za toj film dobi prva nagrada vo Kan a i predhodniot film "bowling for columbine" beshe istotaka iskljichitelno dobro prifaten vo svetov. Kaj nego temata beshe loshoto vospituvanje na amerikanskata mladina od strana na vlasta vo amerika vo poslednive decenii. Dokolku sakash, ako mislish deka i toa e partiska propaganda, da diskutirame i na taa tema.
Nafta vo Irak ima, toa e fakt koj shto go znae sekoe dete i premnogu se prozirni site izgovori na amerikancite deka druga e prichinata za intervencijata. Megutoa problemot e shto taa invazija do sega koshta mnogu poveke otkolku shto amerikanskata vlada ochekuvashe na pochetokot. Znachi, neshto pogreshija. A zoshto ? Epa za toa i kazhuav minatiot pat. Bush maliot bez Bush stariot ne nemashe nikakvi shansi da stane presedatel. Znachi, Bush stariot ima golemo vlijanie vrz odlukite shto gi nosi Bush maliot. Zatoa i rekov deka i po cena da izgubat pari, bea resheni da go sredat Sadam Husein. Zatoa shto familijata Bush ima nekoi stari smetki so Sadam.
Sostojbata vo Irak e se pokomplicirana i ne gledam kako mozhe da e nekoj siguren deka amerikancite ushte mnogu godini ke vadat nafta. Otporot na irachanite e intenziviran vo poslednive meseci i sigurno e deka nema da sedat mirno na strana i da gledaat kako niz naftovodite amerikancive im ja cicaat naftata.
A spored mene, dokolku pobedeshe Al Gor, togash pak ke beshe polosho za nas i nashiov region, bidejki na Gor stranata ima luge potkupeni od albanskata mafija i dokazhani borci za golema albanija. Kako olbrajt, klinton, bob dol, vesli klark, diogardi itd.
Spored mene dokolku bi vlegle vo EU bo dobile od ekonomska strana, no najverojatno bi ja izgubile cela drzhava, zatoa shto omrazata na zapadov kon pravoslavieto a posebno kon slovenite e ochigledno. I ne gi mrazam amerikancite zatoa shto se amerikanci, tuku zatoa shto se obidoa da ni ja unishtat drzhavata, i deka se plasham deka vo narednite godini ke se obidat povtorno.
Spored mene, edinstveno neshto shto bi ne spasilo ne e chlenstvoto vo EU i NATO, tuku obedinetost na site makedonci vo zemjava i nadvor od nea i otvoreno kazhuvanje na rabotive onakvi kakvi shto se a ne da kjutime (naprimer za Kondovo) za da ne sme iznervirale nekoj zapaden potkupen politichar i da se kodoshime eden so drug zaradi fotelja.

Misirkov, ja veruvam u takva rabota. Kako sho gleam, sve se prai kontra Rusija i ova se obidi na Amerika da ja porobi i Rusija i da dojde do nejzinite resursi. Turcija nema da vleze vo EU zatoa shto ne ja saka zapadov. A spored mene, sho ke ni e chlenstvo vo nato koga nashite najgolemi neprijateli se vnatre, vo zemjava. Nema nikoj da ne napadne od strana, osven eventualno povtorno kosovo, megutoa kosovo e protektorat na nato. Edinstven spas za opstanokov na pravolsavieto e sho pojaki vrski pomegu pravoslavnive zemji. Megutoa, bidejki sme siromshni i lesno potkuplivi, u toa ne veruvam mnogu. A deka ke ne ubedat za u taa balkanska unija, u toa veruvam. I toa ke ne ubedat mnogu lesno ako e sds na vlast. Mozebi ke ima i referendum, i referendumot ke im uspee.
Ovde se e mozno...

ТИ да не се збрка нешто? Социјалистичка Европа? :shock:

Prvo da vi posavetvame nie balgarite kato ponaprednali v taq rabota!Vzemete se v race i pochnete s reformite i daite svoboda na malcinstvata.Razreshete spora si s Garcia,shtoto moje da doide podoben i s Balgaria sled 2007 godina.Reformiraite ikonomikata si.Reformiraite administraciata si i obrazovanieto kakvo nachalnoto taka i v universitetite!Razreshete sporovete sas Sarbia i Albania i togava rabotete zdravo!Znaite che nqma da vi vzemat v EU ako ne vodite pregovori!Ne chakaite na milost!Ne gledaite Turcia,tq moje da ne vleze v EU do 2020-2030 godina!Tam ima mnogo da se reformira a i tova shte e parvata musulmanska darjava i tam neshtata sa mnogo zle sprqmo zakoni!!
EU ne iska darjavi koito shte go darpat nazad!Nie Balgaria imame dosta rabota oshte no do 2007 godina trqbva da q svarshim.Razvivaite turizma!Tam ima mnogo pari!Koito e idval v Balgaria na more moje da vi kaji kak se stroi i kakvo prilichat kurortite ni!Tuka idat mnogo chuzdenci ot cela evropa.Ima za edna godina okolo 2 miliona turisti na godina i se uvelichavat!Na balkanite moje da se razviva turizam no trqbva da nqma voini i drugi takiva!Vijte Garcia 5 miliona na godina turisi.Bqha 6 miliona i kogato Balgaria i vze turisti tq vze da pishti i da protestira,ama nishto nemoje da napravi tva e konkurenciata!
Vie razvivaite Ohrid,tam ima potencial vapreki che nqmate more ne se plashete!Ima mqsto za vsi4ki od slanceto!
Eto tova sa spored men realnite godini v koito shte vleznat vsichki Balkanski darjavi v EU!No trqbva mnogo tru za da se izpalnat nai blizkite godini i nezabavno zahvashtane za rabota!

Balgaria i Rumania 2007-2008
Hrvatska 2010-2014
Turcia- 2020-2030
Makedonia - ??? (2015-2018)
Sarbia i Crna gora- ??? (2020-2025)

Pone az taka vijdam neshtata!
Haide do skoro!

ink напиша:
Prvo da vi posavetvame nie balgarite kato ponaprednali v taq rabota!Vzemete se v race i pochnete s reformite i daite svoboda na malcinstvata.Razreshete spora si s Garcia,shtoto moje da doide podoben i s Balgaria sled 2007 godina.Reformiraite ikonomikata si.Reformiraite administraciata si i obrazovanieto kakvo nachalnoto taka i v universitetite!Razreshete sporovete sas Sarbia i Albania i togava rabotete zdravo!Znaite che nqma da vi vzemat v EU ako ne vodite pregovori!Ne chakaite na milost!Ne gledaite Turcia,tq moje da ne vleze v EU do 2020-2030 godina!Tam ima mnogo da se reformira a i tova shte e parvata musulmanska darjava i tam neshtata sa mnogo zle sprqmo zakoni!!
EU ne iska darjavi koito shte go darpat nazad!Nie Balgaria imame dosta rabota oshte no do 2007 godina trqbva da q svarshim.Razvivaite turizma!Tam ima mnogo pari!Koito e idval v Balgaria na more moje da vi kaji kak se stroi i kakvo prilichat kurortite ni!Tuka idat mnogo chuzdenci ot cela evropa.Ima za edna godina okolo 2 miliona turisti na godina i se uvelichavat!Na balkanite moje da se razviva turizam no trqbva da nqma voini i drugi takiva!Vijte Garcia 5 miliona na godina turisi.Bqha 6 miliona i kogato Balgaria i vze turisti tq vze da pishti i da protestira,ama nishto nemoje da napravi tva e konkurenciata!
Vie razvivaite Ohrid,tam ima potencial vapreki che nqmate more ne se plashete!Ima mqsto za vsi4ki od slanceto!
Eto tova sa spored men realnite godini v koito shte vleznat vsichki Balkanski darjavi v EU!No trqbva mnogo tru za da se izpalnat nai blizkite godini i nezabavno zahvashtane za rabota!

Balgaria i Rumania 2007-2008
Hrvatska 2010-2014
Turcia- 2020-2030
Makedonia - ??? (2015-2018)
Sarbia i Crna gora- ??? (2020-2025)

Pone az taka vijdam neshtata!
Haide do skoro!

Изгледа не ја знаеш добро позадината на вашето скорешно влегување во ЕУ :) Хрватска е многу понапредна и многу постабилна држава отколку Бугарија. Плус што сите ја очекуваат многу брзо во ЕУ и ја сметаат за Калифорнија во Европа. Но малку позаинтересирај се за стратегиите на Америка и некоја од европските земји( позаинтересирај се која земја е тоа)кон Каспискиот регион и односите со Бугарија и Романија. Не дај боже да се заострат односите помеѓу С.А.Д. и Е.У. Дури тогаш ќе биде интересен датумот на вашето влегување. И во оваа состојба вашето влегување се разгледува и можеби ќе се пролонгира за некоја година. Затоа, кога ќе влезете и кога ќе бидете на ниво барем на една Словачка, тогаш ќе ни посочиш дека сте многу понапредни и дека можете да ни помогнете.

Нашиот влез е решено прашане, не ни требе нивото на Словакија ни на никој. 2007 или 2008, това нема големо значение. Не можеме да стигнеме никој од сегашните држави членки, а и вие сте уште по-далече.
јасно е, дека со ништо не може да ви помогнеме, не е само јасно дали по време на вашите преговори за влез нашето правителство нема да ви постави некои много непријатни за вас условија.

katia напиша:
Нашиот влез е решено прашане, не ни требе нивото на Словакија ни на никој. 2007 или 2008, това нема големо значение. Не можеме да стигнеме никој од сегашните држави членки, а и вие сте уште по-далече.
јасно е, дека со ништо не може да ви помогнеме, не е само јасно дали по време на вашите преговори за влез нашето правителство нема да ви постави некои много непријатни за вас условија.

Кога ќе влезете, тогаш ќе биде решено. А мерило со другите држави ќе ви треба и тоа како, постојат стандарди кои ќе мора да се достигнат.

До вашето влегување,
голем поздрав

humanoid напиша:
katia напиша:

Кога ќе влезете, тогаш ќе биде решено. А мерило со другите држави ќе ви треба и тоа како, постојат стандарди кои ќе мора да се достигнат.

До вашето влегување,
голем поздрав

икономическите стандарти на другите држави не можат да се стигнат от Бугарија и Романија, нема такви цели и това не е реално..може би само со изклучок на трите прибалтијски држави, они и сега са приблизително на нашто ниво
По важен критериум са нормалнните односи со соседите и икономическата, политическа и финансова стабилност.

katia напиша:
икономическите стандарти на другите држави не можат да се стигнат от Бугарија и Романија, нема такви цели и това не е реално..може би само со изклучок на трите прибалтијски држави, они и сега са приблизително на нашто ниво
По важен критериум са нормалнните односи со соседите и икономическата, политическа и финансова стабилност.

Кога Бугарија би била на ниво на балтичките земји, би ви подал рака и би ви честитал :D Се сложувам дека економски се послаби од Словенија или Чешка, но се далеку, далеку пред Бугарија, особено Романија. Самите податоци, стандардот, одностот кон соседите и економската состојба го покажуваат тоа, а сум имал задоволство и да ги прошетам, Естонија ми е како домашна земја.

humanoid напиша:
katia напиша:

Кога Бугарија би била на ниво на балтичките земји, би ви подал рака и би ви честитал :D Се сложувам дека економски се послаби од Словенија или Чешка, но се далеку, далеку пред Бугарија, особено Романија. Самите податоци, стандардот, одностот кон соседите и економската состојба го покажуваат тоа, а сум имал задоволство и да ги прошетам, Естонија ми е како домашна земја.

Може и да си прав, това се пак са бивши советски реплублики ама по-рано ги почнаа реформите.

Toa se sepak zemji koj ne ispolnuvaat "standardi pred status" no se primeni vo EU.Za vlez na Romanija nema ni da zboram oti i nema apsolutno nikakvi standardi posebno vo "ruralniot" del.Bukarite gi pikaat vo EU nivnite Salomon Pasi i Sofianski koj imaat "evrejska nishka",vprocem znaete li deka leb vo Pomorie se kupuva seushte so kuponi?Znaete li deka prosecna penzija e 2-3 iljadi denari?A so takva penzija,bogami EU e samo "bujna fantazija".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom