Никогаш не вели никогаш

Duri i dabovite pod golem veter se krshat , trskite ne !

А ти демек многу си цврста во однос на она шо го мислиш дека е така и никако поинаку...живеј ги живото по пат на срцето,нема да ти пишиме грев вервај:wink: и да му се невиди бидете објективни,знаеме дека се подлегнува на искушение:pipi:

Да, мислам "демек" сум многу цврста....
А ти да не си на небото, па пишуваш гревој?!

Па ми се десило сега, не памтам ама повеќето работи за кои сум кажала никогаш повеќе а биле така покрупни работи сум си стоела на зборот, а вакви некои ситници пак сум ги правела. Ама вистина е тоа никогаш не вели никогаш, и никогаш н велам никогаш зошо знам дека ќе се деси затоа си молчам.

Од ова помала не можеш да бидеш...ама и јас како тебе никогаш не велам никогаш:wink:
Претпоставувам ова со пијањето го потенцира само како пример,а не дека навистина пиеш,или пиеш?!

Инаку оваа поговорка е доста делорворна кога станува збор за нешто да признаеме,зошто понекогаш не можеш да му одолееш на искушението...така ли е Драма??

Da,da rekov jas deka pijam za da se raspolozam.....ne preteruvam vo nikoj slucaj....:):):)

Hmm....ne mi bese zborot za iskusenija,tuku za nesto sto sme go rekle a ne sme si go ispolnile samite na sebe pa posle ni bilo tesko....ne si me razbral:raz:

Da,da rekov jas deka pijam za da se raspolozam.....ne preteruvam vo nikoj slucaj....:):):)

Hmm....ne mi bese zborot za iskusenija,tuku za nesto sto sme go rekle a ne sme si go ispolnile samite na sebe pa posle ni bilo tesko....ne si me razbral:raz:
па ова е веќе нешто поунаку од насловената тема...ова е условување на самите себе

Се десило многу работи да речам дека никогаш нема да ги направам па сум ги направил. Но има 2 работи кои сигурно во мојот живот нема да ги направам: Да запалам цигара (пропушам) и да се дрогирам.

Кога некој ќе рече "никогаш",ако подоцна му се пружи шанса да си го погази зборот негово е да одбере дали ќе стои до тоа што го кажал или ќе го прифати предизвикот.
Понекогаш искуството ќе не натера да согледаме дека не е така како што сме мислеле,па ќе направиме нешто што до вчера не ни било ни на крај памет,а не е дека сме лабилни или немаме свои ставови,едноставно сме заклучиле дека ТАКА е подобро...

На мене лично,во моментов не ми текнува на некоја таква ситуација...ама ако ми текне ќе допишам.

Многу пати до сега се случило да речам дека нешто нема никогаш да го направам, во моментов не ми текнува некоја посебна работа, најчесто станува збор за некои мали ситници, па сепак сум го направила.
Со тек на време се менува начинот на размислување, поинаку се перцепираат работите и нема ништо чудно во тоа да ни се допадне нешто што некогаш не сме можеле да го помислиме.
Никогаш не се знае што може да ни донесе животот, така да дефинитивно го почитувам овој став НИКОГАШ НЕ ВЕЛИ НИКОГАШ.

Немам навика да кажувам дека нешто никогаш нема да направам, од причините кои веќе ги наведовте. Од кај да знам еден ден што ќе мислам за работата која сега не ми фаќа око, па зошто да си газам збор. Тоа се однесува на ситни и небитни работи во животов.
Секако има тука неколку поголеми работи за кои во секој момент со глава гарантирам дека нема да ги направам, ама под никои услови и никогаш ... никогаш нема да пробам никаква дрога, никогаш нема да повредам животно, никогаш нема да се откажам од моето дете, никогаш никого нема да оставам на цедило и сл.

Интересна филозофија е ова, бидејќи никогаш неможиш да речиш за нешто дека никогаш нема да го направиш, неможиш да предвидиш во каква ситуација и какви околности ке се најдиш.

апсолутно се согласувам со ова. никогаш не знаеме шо ни следува во животот, ниту во какви ситуации ке западнеме... едноставно некогаш се случуваат работи кои не се по наша воља... значи не се работи за принципи или воља или сакање/нејќење... things just happen & you have to deal with them somehow

Ееееј зборов ко да е измислен за мерење на карактер и проверка на издржливост. Порано се тренирав со него, се додека не сватив дека се се менува, па дури и ставови, идеи, погледи и чувства....зашто да си го фиксирам дејствувањето со ,,никогаш,,?? Ако нешто не сакам, доволно е да не го направам, а не и да го овековечам со збор, кој сам по себе не кажува многу без делата позади него, а знае да ја сруши сликата за тебе ако не стоиш зад кажаното.

На сите ни се случува такво нешто.Па и на мене.Не мора да е голема работа може да и мала ама да си го подгазиме зборот.Но тоа сметам дека не е многу страшно затоа што за некои работи кога ќе кажеме никогаш обично ги кажуваме во тинејџерските години,но подоцна како се развиваме доаѓа до развој и на психата и некои работи поинаку ги гледаме.

Тоа беа времиња кога мислевме дека сите во нашето одделение ни се пријатели. Денес сме најсреќни ако имаме двајца вистински пријатели. Времињата и луѓето се менуваат. Нашите мајки и баби уште имаат пријатели со кои ги делеле училишните клупи. Но, нашата генерација едвај успева да ги задржи и оние пријатели од факултет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom