Независност на Црна Гора

• Креатор на темата Креатор на темата Sven
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 септември 2005
Мислења
96
Поени од реакции
0
што мислите за идејата за референдум за независимост на Черна гора?

I Crnogorcite znaci se "vzemaat so umot" nekogas. Mislam deka ne im treba toa, dobri si se vaka so Srbija vo zaednica, baska ne mozat da opstojat kako mala drzava, od Kosovo ke im se nafrlat da gi pripojat kon Golema Albanija.

Uste toa i konecno ednas za sekogas da se raspadne zaednicata na juznoslovenskite narodi od koja site izlegoa samo so falinki nedostatoci, so proseana zla krv(ne deka ja nemalo pred toa). Pa zdravje posle ke treba da odziveeme uste dve tri generacii idioti koi kopneat za zaednicata pa posle toa valjda ke si go najdeme naseto vistinsko mesto vo Evropa i Svetov.

...има ли много етнически албанци в Черна гора?

Никој не иска да е в една д'ржава с'с с'рби, какво друго да значи това. Будали нема.
Всички напускат пот'ваштија кораб...

krakra напиша:
Всички напускат пот'ваштија кораб...
...ха-ха братле! Даде ми тема за размис'л. Нали знаеш, че п'рви бјагат пл'ховете, последен капитана - само дето не се сештам, кој точно е капитана!

Sven напиша:
...ха-ха братле! Даде ми тема за размис'л. Нали знаеш, че п'рви бјагат пл'ховете, последен капитана - само дето не се сештам, кој точно е капитана!

aaa, некои храбри капитани стојат до крај и не напускат кораба..давенето е дело на самите давешти се, какво има толкова да го мислиме :)))

Аз се надјавам капитана да е Шешель, а п'рви помоштник - Николич

Црна Гора - стара држава са богатом историјом. Много Црногораца жели заједничку државу са Србијом, а много жели самосталну државу. Ја се надам да неће међусобно да се свађају, мени је добро како ког народ Црне Горе одлучи. Срби и Црногорци ће увек бити блиски, јако се варају они што мисле другачије. :) То није питање да ли желе или не желе са Србима, већ да ли треба да обнове државност коју су имали чак и у турско време, кад ниједна друга балканска земља то није имала. Црногорци су сачували жељу за слободом код Срба, наша прошлост садашњост и будућност је везана.

Иначе ко не зна, чак и они зликовци "највећи Срби" као што су Милошевић, Караџић, Младић, Аркан, Шешељ, сви су редом Црногорци и Херцеговци. (мада постоје и тврдње да су Шешељеви преци били Хрвати, јер је то углавном хрватско презиме.)

И ја имам црногорско порекло, као и многи људи у Србији. Ако буде независна држава, Црна Гора ће моћи да се похвали да има становништво са највишим људима у Европи. :) (мислим да је Холандија сад на првом месту.) Мој деда је био висок преко 2 метра, ја сам нешто мало нижи :)

Једино што замерам мојим Црногорцима је тај насилан карактер, што је последица насилне историје. Црногорци су кроз историју често били као Спартанци, значи гајили су култ оружја и борбе, и нешто од тога остало је и данас. Најмирнији Срби су Војвођани на северу и постоји огромна разлика у менталитету. Ту су ми толерантни Војвођани ближи. :)

Београд остаје центар као и у прошлости, а још много ВИШЕ ће то бити у будућности. И то не само за Србију :), без обзира на границе.

леп поздрав из Београда :)

Србија има единствен излез на море преку Црна Гора и логично е официјалните власти во Србија да не гледаат со благонаклоност кон одделувањето на Црна Гора од заедницата. Сепак, добро организиран и фер референдум мислам дека еднаш за секогаш ќе ги реши овие дилеми.Народот на Црна Гора треба сам да одлучи дали сака да остане во заедница со Србија или не. -Ако дојде до отцепување на Црна Гора од заедницата со Србија, тогаш јасно е кој најмногу губи, а од друга страна таквиот акт може да генерира понатамошно цепкање на територијата на Србија. Војводина која е населена со голем број Унгарци може да покрене идеја за такво нешто, а тоа не ќе биде прв пат, до сега барем неколку пати сум слушал за такви идеи. И што ќе остане најпосле од Србија кога ќе си остане без Косово, Црна Гора и Војводина? Београдски пашалук?

Mandrak напиша:
Србија има единствен излез на море преку Црна Гора и логично е официјалните власти во Србија да не гледаат со благонаклоност кон одделувањето на Црна Гора од заедницата. Сепак, добро организиран и фер референдум мислам дека еднаш за секогаш ќе ги реши овие дилеми.Народот на Црна Гора треба сам да одлучи дали сака да остане во заедница со Србија или не. -Ако дојде до отцепување на Црна Гора од заедницата со Србија, тогаш јасно е кој најмногу губи, а од друга страна таквиот акт може да генерира понатамошно цепкање на територијата на Србија. Војводина која е населена со голем број Унгарци може да покрене идеја за такво нешто, а тоа не ќе биде прв пат, до сега барем неколку пати сум слушал за такви идеи. И што ќе остане најпосле од Србија кога ќе си остане без Косово, Црна Гора и Војводина? Београдски пашалук?

Ја као грађанин Србије не осећам да губим нешто ако се Црна Гора отцепи. И сада ако одем на море, плаћам у еурима не у динарима. Ја сам ипак сигуран да ћу увек моћи без виза и пасоша да одем у Црну Гору, а Црногорцима желим све најбоље. Мислим да имају услова за доста брз развој. Иначе, и сада је Црна Гора потпуно самостална осим што нема своју столицу у УН и своју војску.

Зато је јако битно да референдум буде беспрекороно организован, фер и да СВИ прихвате резултате.

Талас дезинтеграције траје и даље, и видећемо где ће да се заврши. Мислим да је одвајање Војводине где живи 80% Срба нереално. Вероватно ће после Косова бити стављена тачка на промене граница у бившим републикама СФРЈ јер не заборавимо да у Босни живи милион и по Срба. Најбитније је да нема више сукоба, а то зависи од међународне заједнице и од нас.

Браво Синиша ми се свиѓа како размишљаш.
Мислам дека сами треба црногорците да решат, сепак не се народ од вчера, постоеле долго време и ако сакаат да имаат своја држава нема зашто да им биде одземено тоа право.
А за после... и ја не сум сигурна кај е крајот. Со Косово веќе некако јасна е работата, него мене и Република Српска ми е сумњива. Можно е србите, поготово тие што се националистички настроени, после толку губење за кратко време (Црна Гора и Косово) да буцнат на таа страна за да си вратат бар малце од изгубеното достоинство и моќ.

Crna Gora, kako saka, taka ne stori.
Ne e moj problem, nego sto so Egej i Pirin??

Ако мнозинството Црногорци сакат независност нивно право ќе ги поддржам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom