Непријателот на мојот непријател е мој пријател?

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
O

Omer el Faruk

Гостин
НИЧЕ ЗА ИСЛАМОТ

Уште од појавата на Исламот,Христијаните(Европејците) беа многу непријателски расположени кон оваа вера.Денес и покрај засилениот дијалог меѓу двете вери факт е дека постои огромно непријателство меѓу нив,и сите повици за мир и дијалог се земени површно и никогаш не довеле до некаков резултат.

Сепак нешто што многу ги загрижува Христијаните е силата на Исламската религија.За нив,како и за луѓето од многу други религии зачудува фактот дека Исламот е единствена вера денеска која има голема власт врз човековиот разум и срце,додека кај сите други вери се позабележлива е човековата власт над верата.

Таква сила во Исламот виде и Фридрих Ниче.Иако прогласен за непријател на Бог,и еден од татковците на Атеизмот,сепак навистина изненадувачки е тоа што Ниче наоѓа пријател во Исламот.Тој Христијанството го опишува како уништувач на целата жетва на древните цивилизации,како и уништувач на жетвата на прекрасната култура на муслиманите во Шпанија.Секогаш зборувал колку се восхитува на моралните вредности на Исламот,неговата госопримливост на животот,и сметал дека тој и неговиот Германски народ се многу поблиску до Исламот,него Христијанстово,и неможе да свати како еден Германец може да се почустува како Христијанин.

Тој ја опишува муслиманската цивилизација во времето на Крстоносните војни,како многу понапредна од онаа во која тој живеел во 19-от век,и секогаш повикувал на “Војна против Рим(Христијанството),мир и пријателство со Исламот“.

Иако многу Христијани ставовите на атеистот Ниче према Исламот сакаат да ги прикажат како “Непријателот на мојот непријател е мој пријател“,факт е дека Ниче бил еден од најголемите непријатели на верувањето во Бог,а Исламската вера е заснована токму на тоа верување во Бог,што е јасен доказ за Ничевата непристраснот во неговите ставови за Исламот,како многу посупериорен од Христијанството.

Многу други сметаат дека Ниче бил непријателски натроен према Христијанството само поради тоа што бил опкружен сонего,и дека доколку беше опкружен со Исламот,ќе беше најголем негов непријател,сепак многу пореално е дека ќе се случеше обратното.Токму за тоа еден од најголемите модерни муслимански филозофи вели:Доколку се сретнев со Ниче пред да настрада од деменција,сигурно ќе можев да го преобратам во Ислам...

Извор: http://islamski-centar.org/islam/in...-09-02-12-38-37&option=com_content&Itemid=129

Доколку се сретнев со Ниче пред да настрада од деменција,сигурно ќе можев да го преобратам во Ислам...

A ti da pobaras sojuznici i tie sto sakaat da se preobratat u penzionersko ?

So sila ubavina ne biva

Немој сега туѓи цитати да ми ги прилепуваш мене. Не е фер.:toe:

Drugar ne mislev ja da igram ne fer :smir:

Ali...dali e ova fer na primer ...

Исламот,како многу посупериорен од Христијанството.

iritira i zatoa nemas komentari ...

Iskreno ke ti kazam Nice bil eden golem degen i pickopatenik ... sto u praksa go dokazuval... nestabilna licnost koj samo se jachal vo negovite dela se hrabrel inace bil teska picketina...

Taka da ne go smetam kako nekoj reper za posuperiornost sto nekoj Niche go favoriziral islamot.

Umesto da otvoris tema...islamot propoveda da se saka siromasnite da se pomaga , pa da kazuvas adeti nekoi ubavi sto ima islamot ...ti na noz ...

Posuperioren kur moj posuperioren ke ti kaze sekoj hristijanin ako nisto drugo od inat a ti nema da skapiras poentata i zatoa najdobronamerno ti vikam ... smeni taktika i priod :smir:

NEPRIJATELOT NA MOJOT NEPRIJATEL E MOJ PRIJATEL? NO STO STANUVA KOGA MOJOT PRIJATEL E I MOJ NEPRIJATEL? MNOGU E INTERESNO KAKO TAA VISTINSKA RELIGIJA NE DOZOVLUVA DRUGA RELIGIJA NA SVOJA TERITORIJA.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom