Непостоење на проблемите

• Креатор на темата Креатор на темата cvetanovskiigor
  • Време на започнување Време на започнување
Ти останува "свесно набљудувње" медитација да не речам :).
Кога ке видиш што стварно Е проблемот и зошто се јавува , ке го снема у истиот момент.
Со медитација (спомнав и у другата тема ама имаше напорни особи па се откажав од муабет) само привремено се изолираш од реалноста. Кога ќе излезеш надвор во твојата природна средина, пак е се исто. Проблемот нема да го снема со медитирање или занемарување (ради наводно постоење во нашиот ум)...ќе го снема евентуално ако го решиш (а можеби и не, зависи од проблемот).
У ствари не е ни јасно како тоа проблемите не постојат...кога постојат и се секојдневни и многу реални. Ако мислеше со ова на Матрицата...друг е муабетот.

Со медитација (спомнав и у другата тема ама имаше напорни особи па се откажав од муабет) само привремено се изолираш од реалноста. Кога ќе излезеш надвор во твојата природна средина, пак е се исто. Проблемот нема да го снема со медитирање или занемарување (ради наводно постоење во нашиот ум)...ќе го снема евентуално ако го решиш (а можеби и не, зависи од проблемот).
У ствари не е ни јасно како тоа проблемите не постојат...кога постојат и се секојдневни и многу реални. Ако мислеше со ова на Матрицата...друг е муабетот.
Проблемот ке го решиш ако ги дознаеш причините за неговото постоење.

Контрадикторност или е неразбирлив првиот пост. Велиш
Многу луѓе патат , се несреќни , животот им е мизерен заради одредени фикции на умот.
Значи станува збор за тоа дали реално постојат проблеми или пак се е илузија и целта во нашево суштествување овде е да ги надминеме(Transcend-To pass beyond the limits of..).
Според болдот претпоставувам дека твоја теорија е дека проблемите се само состојба на умот...за во последниот пост да го побиеш истото и да потврдиш дека реално постојат...нешто чудно се случува со темава или не се имаш доизјаснето во првиот пост -или јас погрешно го сфатив воведот. За почеток, кој е твојот став, постојат или (како што велиш) се состојба на умот?

Па не е контрадикторно. Зависи како гледаш на работите.
Па се , состојба на умот , ама работата е како да се ослободиме од нив.
Ослободувањето е всушност решавање на проблемите.
Целата работа во темава е за работи што мислиме дека се проблеми , а всушност сме си ги наметнале во животот
од незнаење(несвесност) или убацени ни се како одредена програма.
Тука би ги ставил и проблемите што произлегуваат од колективната потсвест.
Значи пак да кажам проблемите постојат кај нас а немаат никаква реална основа.
Еве ми текна на пример проблем со откажување на цигарите кај пушачите.

Не е доволно да ја знаеш само причината треба да го пронајдеш и начинот на кој ќе го решиш проблемот

Зависи како гледаш на работите.
Па се , состојба на умот , ама работата е како да се ослободиме од нив.
Ослободувањето е всушност решавање на проблемите.
Целата работа во темава е за работи што мислиме дека се проблеми , а всушност сме си ги наметнале во животот
од незнаење(несвесност) или убацени ни се како одредена програма.
Тука би ги ставил и проблемите што произлегуваат од колективната потсвест.
Значи пак да кажам проблемите постојат кај нас а немаат никаква реална основа.
Еве ми текна на пример проблем со откажување на цигарите кај пушачите.

Секој во животот си поставува некаква цел што сака да ја оствари. Е таа (цел) е "проблемот" кој што сите ние цел живот се трудиме да го решиме (достигниме).
... а тие што пробале да се откажат од пушењето и не успеале се должи на тоа што не сакаат да се откажат а не на тоа дека не можат да се откажат...

Проблемите се јавуваат кога им вртиш по телефон.
Игор,нели е прекрасно да се живее со проблеми? Да се решаваат и константно да доаѓаат нови?
Ти сакаш на луѓето да им кажеш дека непостојат проблеми,но тоа за нив е преголем залак(како што можеш да забележиш),како да им го опишуваш целиот универзум одново.
Обиди се да им наложиш да ги сакаат проблемите,да ги чекаат и со радост да ги решаваат чекајќи нови.

A problem is an "issue" or obstacle which makes it difficult to achieve a desired goal, objective or purpose. It refers to a situation, condition, or issue that is yet unresolved. ...

A problem is an "issue" or obstacle which makes it difficult to achieve a desired goal, objective or purpose. It refers to a situation, condition, or issue that is yet unresolved. ...
Како што најверојатно имаш приметено животов на земјава не е баш сјаен.
Не дека треба да се одфрли како таков , напротив треба да се ужива до максимум.
Но , има ограничувања.
Ова е лично моја хипотеза , се базира на многу работи , да не ги набројувам ама сега за сега е доволно издржана(за мене лично) , ке видиме за понатака. :)
Очигледно е дека човекот се врти на магичното тркало на смрт и повторно раѓање овде на земјава со години.
И никако работите да се сменат , не е дека не сме се усовршиле по пат .
Очигледно треба у некс левел да се отиде.
Исус го вика небото-рај.
Не е дека се ке биде мед и млеко и таму , впрочем се што е совршено е мртво и затоа секое наредно ниво ке биде такво(полно со предизвици).
Јас лично се нафаќам на тој предизвик. :)
A kako би отишол на наредно ниво ако не си спремен за истото.
Спремен да си значи да се решиш од сите дуалности на земјава.
А умот освен дуалности со друго не е преокупиран.
Целата работа е свесниот ум да се ослободи од сите дуалности во постоењево.

--- надополнето ---

cvetanovskiigor напиша:
Но , има ограничувања.
Ова е лично моја хипотеза , се базира на многу работи , да не ги набројувам ама сега за сега е доволно издржана(за мене лично) , ке видиме за понатака. :)
Очигледно е дека човекот се врти на магичното тркало на смрт и повторно раѓање овде на земјава со години.
Исус го вика небото-рај.
Не е дека се ке биде мед и млеко и таму , впрочем се што е совршено е мртво и затоа секое наредно ниво ке биде такво(полно со предизвици).
Ако не пак од поново :(

Но , има ограничувања.
Исус го вика небото-рај.

--- надополнето ---

Ако не пак од поново :(
А ти правиш муабет за свет во кој нема материја туку само енергија?

Неможе да има свет во кој има само материја или енергија затоа што тие се две спротивности и неможат да постојат одвоено.
Ама свет у кој нашето тело ке има повеке можности е веке нешто друго.

Проблемите ги има секој човек па каков сака нека е .. Некои се решаваат , некои така остануваат нерешени.. Некои проблеми што се лично за мене многу ме болат и колку толку се трудам да ти решам, а на тие проблеми околу мене што се ептен пострашни се молам на бога..

Проблемите ги има секој човек па каков сака нека е .. Некои се решаваат , некои така остануваат нерешени.. Некои проблеми што се лично за мене многу ме болат и колку толку се трудам да ти решам, а на тие проблеми околу мене што се ептен пострашни се молам на бога..

In English there are two words – beautiful. One is ”obvious”: obvious means just in front of you. It
comes from a Latin root meaning just in front of you. And then there is another word: ”problem.” It
comes from a Greek root which also means just in front of you. The root meaning of ”obvious” and
”problem” is the same. The obvious is the problem, that which is just in front of you is the problem
– because you cannot see it, your eyes are wandering into distant lands. The obvious has become
the problem. And enlightenment is to become aware of the obvious, and when you become aware
of the obvious the problem disappears.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom