Немажени/Неженети

• Креатор на темата Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување Време на започнување
Хмм види има многу што си одбрале така поготово на запад. Не е само до избегнување обврски едноставно не им е приоритет тоа. Тука луѓето малку поразлично размислуваат. Јас не гледам ЗОШТО мора да стапам во брак сега или за 10 години од сега? Ако сакам деца можам да ги имам без брак релативно лесно :D

ти пак само ме плашиш а?:P

Во Македонија за жал, бракот е приорите, особено за девојките, зашто ќе нема каде да живеат. Ако има место кај родителите, да, ама јас сакав да се одделам од моите уште кога имав 10 години, не па после.
Од друга страна, ако тоа не ти е приоритет, не си со сите. Нешто ти фали...
Во Македонија нема избор. Не е работата да биде убаво само за снаодливите. За жал, во МК во најголема мера е така.

пс: јас ли нешто те исплашив?:confused:

Не тврдам дека важи за сите и дека сум сто процентно у право, али бар по мое искуство, женските се тие што почесто викаат за некој тип дека ги искористил и дека си поиграл со нивните емоции на доверба и љубов. И дека сите машки се исти гомна, дека сакаат да ги легнат и се грижат само за нивното тело.

Затоа што во голем дел мажите ги филмаат... Секој од нас е крив за тоа бар еднаш. Јас си ја научив лекцијата пред некоја година кога на една девојка и направив филм дека може да има нешто повеќе и она испушти шанса со друг сериозен дечко чекајки ме мене. Тој зеде друга јас ја заебав. Ми го плесна у фаца и од тогаш веќе нема лажење. Секој да знае на што е. Губиш некој ама затоа па и ќаруваш доста што сакаат исто што и ти, само добар провод. Башка кога знаете на што сте и дека само оваа ноќ ви е нема штедење.

Затоа што во голем дел мажите ги филмаат... Секој од нас е крив за тоа бар еднаш. Јас си ја научив лекцијата пред некоја година кога на една девојка и направив филм дека може да има нешто повеќе и она испушти шанса со друг сериозен дечко чекајки ме мене. Тој зеде друга јас ја заебав. Ми го плесна у фаца и од тогаш веќе нема лажење. Секој да знае на што е. Губиш некој ама затоа па и ќаруваш доста што сакаат исто што и ти, само добар провод. Башка кога знаете на што сте и дека само оваа ноќ ви е нема штедење.

Се слагам. Ја на пример, колку и да звучи дрско ќе си кажам од старт. За дупење ми е не ми е за ништо озбилно. Да си знаеш од старт. И што ме изненадува е што повеќето женски го ценат тоа, наспроти што мислев дека ќе ме исхејтаат дека сум сељак без емоции бла бла...

Во Македонија за жал, бракот е приорите, особено за девојките, зашто ќе нема каде да живеат. Ако има место кај родителите, да, ама јас сакав да се одделам од моите уште кога имав 10 години, не па после.
Од друга страна, ако тоа не ти е приоритет, не си со сите. Нешто ти фали...
Во Македонија нема избор. Не е работата да биде убаво само за снаодливите. За жал, во МК во најголема мера е така.

пс: јас ли нешто те исплашив?:confused:

хахаха, да, ми кажа зошто ја учеле да готви и за што уствари ме спремаат мојве... Мене ни на крај памет тоа :D Идниот пат сам идам
--- надополнето: 10 март 2013 во 17:25 ---
Се слагам. Ја на пример, колку и да звучи дрско ќе си кажам од старт. За дупење ми е не ми е за ништо озбилно. Да си знаеш од старт. И што ме изненадува е што повеќето женски го ценат тоа, наспроти што мислев дека ќе ме исхејтаат дека сум сељак без емоции бла бла...

Тоа е мое искуство.

Никој не меша баби и жаби, али не можеш да тврдиш дека денеска младите имаат многу подобар социјален живот.Да беше така како што велиш ти, немала (што читам од темиве) да си пронајдеш „тетин“ туку ќе си останела сама и ќе си го терала својот живот, нели?Околината и ден денес е немилосрдна кон таквите, не била само тогаш....

На никој не му е убаво ако е зависен финасиски, или ако заработува малку и ако нема каде да живее.Ама околината ќе ти прости, ако си во брак. Кога имаш деца има за што да правиш муабет, има што да те прашаат.
Те гледаат како лепрозен ако не си во брак.

Бракот никогаш не бил мој приоритет. Тоа е нешто што се случи и тоа вон сите македонски стандарди.

На никој не му е убаво ако е зависен финасиски, или ако заработува малку и ако нема каде да живее.Ама околината ќе ти прости, ако си во брак. Кога имаш деца има за што да правиш муабет, има што да те прашаат.

Бракот никогаш не бил мој приоритет. Тоа е нешто што се случи и тоа вон сите македонски стандарди.
Многу е лош тој муабет. Затоа идеш Чикаго или Њујорк, нит те знаат нит те познаваат. Мераци. Сепак некој круг на пријатели е потребен да се има, пошто ипак сме социјални битиа. А женачка или мажачка, не треба да биде нешто што мора да се направи по секоја цена, туку повеќе треба да си дое природно ваљда. Сепак се работи за документи и папири со некои законски регулативи и ништо повеќе. Ептен е глупаво во такви земји кадешто те стигматизираат ако не си со партнер.
--- надополнето: 10 март 2013 во 17:34 ---
Значи се уште има иднина за нас!
Ако си и шваљер! И имаш поголеми мускули од нејзиниот сопруг!

Многу е лош тој муабет. Затоа идеш Чикаго или Њујорк, нит те знаат нит те познаваат. Мераци. Сепак некој круг на пријатели е потребен да се има, пошто ипак сме социјални битиа. А женачка или мажачка, не треба да биде нешто што мора да се направи по секоја цена, туку повеќе треба да си дое природно ваљда. Сепак се работи за документи и папири со некои законски регулативи и ништо повеќе. Ептен е глупаво во такви земји кадешто те стигматизираат ако не си со партнер.

Ако си и шваљер! И имаш поголеми мускули од нејзиниот сопруг!

Ма гони ги... Ич к*р не ме боли што сакаат нека зборат...

хахаха, да, ми кажа зошто ја учеле да готви и за што уствари ме спремаат мојве... Мене ни на крај памет тоа :D Идниот пат сам идам

Леле, немој јас да и ја расипувам среќата на девојката :)
Родителите се такви. Ти си успешен, имаш бизнис,ова, она, ама филмот им се расипува, кога нема да покажуваат слики од внучето или од внуката каде се шета по светот.

Леле, немој јас да и ја расипувам среќата на девојката :)
Родителите се такви. Ти си успешен, имаш бизнис,ова, она, ама филмот им се расипува, кога нема да покажуваат слики од внучето или од внуката каде се шета по светот.

Не и ја расипуваш она си знае, само мојве немаат поима. Башка два пати во МКД била со мене. Сигурно си направиле филм. Внуци од мене тешко во догледно време, еве им мотивација да се држат добро да живеат подолго :D

Е за ова треба да се отвори тема засебна. Леа ако смета може да ги префрли мислењата во нешто вакво. Вчера со една моја блиска личност го зборувавме ова. Во рок од три месеци значи откако почна годинава, јас не знам колку луѓе објавија свадба дека ќе прават. Ваков бран немам видено одамна. Камо нека се сите здрави, живи, стабилни и среќни, ама глава сечам дека пола од нив се земени од притисок, што не ќе да е на добро. Мислам на оној притисок од типот, а па колку време сте заедно што не се земете, а кога ќе станувате родители и резултатот што да ти кажам. Еден вработен, еден невработен, збиени во мал простор милион души, кавги и ќе чуеш се развеле. Е се развеле тоа е.

Друга работа што ми е забавна е што дечки колку мене користат изрази како немаженана, неженетион. Што е бе работава до живот и смрт дојде мајке му? Ко да нејќе човек семејство, кров над глава и партнер покрај себе. Демек сите сакаат вечни деца да бидат. Иди со по 250 евра плата двајца или еден земи се, баш да видиме колку ќе трае тоа чудо.

Мене коса ми се крева и од самата помисла на женачка и плаќање сметки со деца. Као вау, полека, сакам да уживам малку. Тоа треба само по себе да дое а не да се форсира, така да комплетно се слагам со тебе. Башка што цел тој ритуал со папири и други говненици е overrated.

Јас не напишав дека бракот треба да ти биде приоритет.Ниту пак ги обвинувам тие што не се во брак.Мене ми беше нешто друго муабетот; дека денеска луѓето си немаат доверба едни во други, такво време е, лошо време е, можеби и затоа повеќе осамени лица има на тоа поле.....Без разлика дали станува збор за брак или пак за љубов.
Се мислев да ти пишам, за да не ме разбереш нешто погрешно.За децата се согласуваме сосем.
Ама деца па да исправиш на пат сама и не е лесна работа - јас барем тоа го знам.Не може да ми каже некој дека било лесно сам да чуваш деца, особено во Македонија тоа не е возможно, само во ретки исклучоци нели....Ако можеш сама, терај, но реалноста е дека повеќето во Македонија тоа не можат да си го дозволат.
Не дека јас ги обвинувам нешто тие што не се во брак или се осамени, имаат причина.Затоа и споменав од една страна за општеството и за тие работи, зошто денеска на пример мажот останува без плен и обратно.Може и јас утре ќе останам осамен, тоа не се знае, не знам мене што ќе ми донесе иднината.
Да не ја терам понатаму, за да не излезам ептен надвор од темата, ова го споменав само како пример.

Е за ова треба да се отвори тема засебна. Леа ако смета може да ги префрли мислењата во нешто вакво. Вчера со една моја блиска личност го зборувавме ова. Во рок од три месеци значи откако почна годинава, јас не знам колку луѓе објавија свадба дека ќе прават. Ваков бран немам видено одамна. Камо нека се сите здрави, живи, стабилни и среќни, ама глава сечам дека пола од нив се земени од притисок, што не ќе да е на добро. .

Следната година е високочна, можеби затоа...

Мене брат коса ми се крева и од самата помисла на женачка и плаќање сметки со деца. Као вау, полека, сакам да уживам малку. Тоа треба само по себе да дое а не да се форсира, така да комплетно се слагам со тебе. Башка што цел тој ритуал со папири и други говненици е overrated.

Сестро во случајов. :D

Имам една блиска личност имаше многу убави планови како тинејџер. Да стане млада мајка таму до кај 25, 26 дотогаш да и биде среден животот и ја вложи сета енергија и знаење што ги има да го постигне тоа. Но, на крај сфати дека кај нас не оди тоа така. Додуша не оди никаде, наталитетот општо кај поцивилизираните луѓе се намалува, но битно е кај нас зошто е тоа така. Во рамки на темава, да не бидам целосно оф топик дел од заслугата имаат и „денешните мажи“. Ќе се изненадиш колкава е невработеноста на мажи наспроти жени. Страшно. А не е дека немале прилика за работа. Нејќеле ова или она да работат. Ко божем женско се работи од ќеф.

Јас сум голем поддржувач на традиционални вредности, брак семејство. Но, некогаш треба малку да отвориш очите и да не правиш вака и вака зашто така рекол Петко и Станко, туку да видиш ти дали можеш да го изведеш тоа.

Сестро во случајов. :D

Имам една блиска личност имаше многу убави планови како тинејџер. Да стане млада мајка таму до кај 25, 26 дотогаш да и биде среден животот и ја вложи сета енергија и знаење што ги има да го постигне тоа. Но, на крај сфати дека кај нас не оди тоа така. Додуша не оди никаде, наталитетот општо кај поцивилизираните луѓе се намалува, но битно е кај нас зошто е тоа така. Во рамки на темава, да не бидам целосно оф топик дел од заслугата имаат и „денешните мажи“. Ќе се изненадиш колкава е невработеноста на мажи наспроти жени. Страшно. А не е дека немале прилика за работа. Нејќеле ова или она да работат. Ко божем женско се работи од ќеф.

Јас сум голем поддржувач на традиционални вредности, брак семејство. Но, некогаш треба малку да отвориш очите и да не правиш вака и вака зашто така рекол Петко и Станко, туку да видиш ти дали можеш да го изведеш тоа.

Абе у принцип традиционалните вредности се менуваат зависно од културолошки-економскиот развој во една земја.
Иначе, ако збориме за Македонија конкретно, не ја знам статистиката за вработеност и невработеност, али тука може да играат многу услови од различен карактер...Не би ја префрлил топката на денешните мажи у тој поглед.
А наталитетот стварно опаѓа во земјите со голем стандард. Еве баш цитат од Вики

Typically, high birth rates are associated with health problems, low life expectancy, low living standards, low social status for women and low educational levels. Demographic transition theory postulates that as a country undergoes economic development and social change its population growth declines, with birth rates serving as an indicator.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom