Прости што ти рипнав на врат,но

Викаш дека било што и за било колку да се работи.За било што се согласувам,но за било колку не,од проста причина што платата треба да ми ги покрие цигарите,автобусот и појадокот.Ако мене ми дадат 6000 денари,јас повеќе ќе потрошам,отколку дома да седам и да варам леќа секој ден со мојата фамилија.Не дека се преценуваш,едноставно не се покриваш,подообро е да се фрлиш на производство.
Да не ме сфати некој погрешно,дома никој не иде да ти понуди работа,а било каква работа е работа со која ќе можеш да се прехраниш месецот.
п.с.pOzZ kis4e до локал удварачот
Мислам дека не ја земаш предвид ситуацијата во која сме ние, некоја “средна класа“ и оние луѓе кои немаат апсолутно ништо, како и оние кои имаат премногу. Три различни типови на луѓе но со иста мака.
Првите, можЕМЕ да си дозволиме и да не работиме, бидејќи сеуште можеме да се вадиме на мама и тато и да преживуваме. Но не сме во право, од илјада причини, бидејќи иако имаме за леб, подобро е да работиме отколку да сме терет на родителите, сигурно ќе се сложиш.
Вторите, се апсолутни лузери. Иако децата им гладуваат, тие попрво ќе се понижат пред далечни пријатели да им побараат заем кој потоа и онака ќе го потрошат на цигари и пиво.
Третите, гнаси, се оние деца на богати родители кои нема да работат апсолутно ништо бидејќи тие имаат сина крв, и не им се исплати да се возат секој ден од црниче до тафталиџе за да работат за друг. Или газда, или ништо. На крајот секако ќе бидат газди, ама снобови газди.
Пак ќе кажам, поговорка стара, престара “Џабе работи, џабе не седи“.
ex machina напиша:
Воопшто не е така. Било каква работа, па дури и слабо платена и надвор од струката, значи правење на работни контакти, кои се есенцијални за понатамошното вработување.
Комплетно мојата поента со постов и воопшто со ставот.
stefan_tm напиша:
Во Македонија има и работа и работници ама има и ГАЗДИ кои никако да ги збогатиме.
Газдите, секогаш ќе се трудат да направат профит повеќе. Во принцип, работодавецот гледа на вработените како инвентар, што секако не е испрвно, но е факт.
Но, повторно старите, велат, “И над попот - владика“, па така, кога владата, односно оние луѓе кои треба да се грижат за народот, ќе скројат политика која ќе им помогне на вработените, газдите нема да имаат многу место за опуштање. По тој систем, оние кои ги пријавија своите вработени, а беа фатени, сносат огромни казни, па тоа секако нема да им се случи повторно. Но, од друга страна, давачките на газдата за својот вработен изнесуваат речиси исто колку и бруто платата на работникот. Исто така, стандардот е катастрофално низок, па секој газда има проблем со обрт на средствата, нешто кое владата треба да го форсира.
Светот има рецесија последнава година, ние ја имаме 15 години. :baeh: