Нема работа ни во приватниот сектор

• Креатор на темата Креатор на темата Nebo
  • Време на започнување Време на започнување
Што сакаш да кажиш не те разбирам?
Ок е да постираш нешто ама ако го постираш значи стоиш зад тоа што е објавено ! Или ти онака да ги зарадуваш лугето со вест дека може да се добие работа , било каде ?
Нејсе , историја се понавља , како капиталната ни обиколница околу Скопје , македонците црнчат , грчињата шефуваат и се на рачун на македончето , разбра сега?

Ок е да постираш нешто ама ако го постираш значи стоиш зад тоа што е објавено ! Или ти онака да ги зарадуваш лугето со вест дека може да се добие работа , било каде ?
Нејсе , историја се понавља , како капиталната ни обиколница околу Скопје , македонците црнчат , грчињата шефуваат и се на рачун на македончето , разбра сега?

Па нели нема работа во приватниот сектор за тоа разговараме во темава можеби му е неопходна работа на некој тешко му е да најде или незне како да го искористи интернетот па ете тука се потрудив да постирам и помогнам на некој со тој линк каде има повеке информации за работата и информации каде да си аплицира и до кога.
Не те разбрав добро на тој јазик а и не планирам да го учам освен ако зависам однего.

Па нели нема работа во приватниот сектор за тоа разговараме во темава можеби му е неопходна работа на некој тешко му е да најде или незне како да го искористи интернетот па ете тука се потрудив да постирам и помогнам на некој со тој линк каде има повеке информации за работата и информации каде да си аплицира и до кога.
Не те разбрав добро на тој јазик а и не планирам да го учам освен ако зависам однего.
Мислам дека се наљутија дека не постира линк каде се бараат директори туку физички работници и тоа на отворено и на високо.

Ај гледам те мачат две страни другиве, ама никако да разбереш.
Оглас за вработување во Актор АДТ Грција Подружница Скопје

Sto so toa ,daj razjAsni mi go toa sto nikako ne sum mozel da go razberam okej? :cautious:
Ако сам после едно читање не си разбереш, како очекуваш јас да ти објаснам? :) Се е во фирмата и името од која држава е.

Мислам дека се наљутија дека не постира линк каде се бараат директори туку физички работници и тоа на отворено и на високо.
Дали според тебе е задоволувачки за некој човек што потрошил 5-6 години на школување и илјадници евра да работи како градежник?

Кога фирерот отвараше факултет во секое село требаше да мисли и за работа а не само на тоа дека овие млади лица барем во наредните 5 години нема да бидат евидентирани во заводот за вработување

Во Германија и Австрија се барат работници за чистење и одржување на објекти - јави Економски МК
http://ekonomski.mk/2013/08/18/по-германија-и-австрија-бара-работниц/
Линковите од тоа ме однесоа на http://prijava.aa.mk/default.aspx ?!
@Смрт за зони и пајак воз. извини моја грешка, не прочитав дека тоа беше за домашните.

Последно уредено од модератор:
Дали според тебе е задоволувачки за некој човек што потрошил 5-6 години на школување и илјадници евра да работи како градежник?

Кога фирерот отвараше факултет во секое село требаше да мисли и за работа а не само на тоа дека овие млади лица барем во наредните 5 години нема да бидат евидентирани во заводот за вработување
Факултетот не е задолжителен. Тебе никој со сила не те натерал да потрошиш 5-6 години на школување.
Исто така никој со сила не те тера да одиш како градежен работник.
А тоа каква ти работа би сакал да работиш е небитно во случајот. Мислиш некој уште како мал додека другите сонувале да бидат доктори, балерини, космонаути тој сонувал да биди градежен работник или таква некоја слична професија. Не бе пријателе, работи од што мора. Така и ти додека можеш да бираш и додека твоите те ранат ке си правиш филмови, кога ке се осамостоиш и кога ке треба сам лебот да си го вадиш тогаш друга е математиката. Така да што јас сметам или што ти сметаш дали е задоволувачки или не нема врска со реалноста. Сигурно не очекуваш дека сите со факултет ке станат директори, менаџери и незнам што, некој сепак ке меша малтер, посебно ако се знае дека денес скоро секој има некаква диплома.[DOUBLEPOST=1394019307][/DOUBLEPOST]
Ако сам после едно читање не си разбереш, како очекуваш јас да ти објаснам? :) Се е во фирмата и името од која држава е.
Сепак не било до името туку до нешто друго;)

И двајцата истото го зборуваме. Државата стимулира високо образование за секој ученик дури и створи предрасуди во општеството дека оние што се со средно се помалку вредни луѓе за државата што секако не е точно.

Заебанцијата што ќе правиш одкако ќе дипломираш, ќе си купам кола за да возам такси кај нас е реалност

Тресеш цело време глупости, очигледно си некој забеган со памет. Башка иам работено вакви работи и тие се привремено. 3 месеци ќе товариш камион и толку, после нема работа. Иначе има работа да исфрлаш шут, заедно со цигани. Абе Владе дај кажи шо работиш ти пошо многу паметен се правиш.[DOUBLEPOST=1394022093][/DOUBLEPOST]Еј бе отвараш тема онака да видиме сите до каде е државава со тоа дали има работа дали нема, и ќе се појават некои фаци ко овој Vlade i Bitushanec ќе ни мрчат дека бараме директорски работи, неќеме да црнчиме. Па никој неке да црнчи бе човек. А и двајцата не кажуваат што работат

Тресеш цело време глупости, очигледно си некој забеган со памет. Башка иам работено вакви работи и тие се привремено. 3 месеци ќе товариш камион и толку, после нема работа. Иначе има работа да исфрлаш шут, заедно со цигани. Абе Владе дај кажи шо работиш ти пошо многу паметен се правиш.
Добро бе паметњакович , те фати некој за гуша да одиш. Ако ти се оди оди , ако не не.
Стална работа денес има само во државно, се друго е мање више на договор од еден месец до година.
И јас имам работено не ваква работа туку бетер и тоа со договори на еден месец. Па што, сум паднал во криза, ми требале пари и тогаш не прашуваш каква е работата туку дали има. И што ако има ѓупци, ти нешто националист ми глумиш. Тие не се луѓе??
Инаку моментално не сум во работен однос ( од пред некој месец) но работам приватно и крпам некако. Така да немој мене да ми објаснуваш што е сезонска и тешка работа. Кога ке размислам уште лавот во золошката што го немам рането.[DOUBLEPOST=1394023693][/DOUBLEPOST]
И двајцата истото го зборуваме. Државата стимулира високо образование за секој ученик дури и створи предрасуди во општеството дека оние што се со средно се помалку вредни луѓе за државата што секако не е точно.

Заебанцијата што ќе правиш одкако ќе дипломираш, ќе си купам кола за да возам такси кај нас е реалност
Исто збораме ама реакциите не ни се исти. Ти си инвестирал во себе но сега засега инвестицијата не ти се има исплатено. Ете ке речиме дека си направил погрешен избор дали од наивност или од желба за повеќе или нешто друго. Тука треба да се кривиш сам себеси и никој друг пошто никој со сила не те натера да направиш било што. Државата можеби ти овозможила но не те натерала да студираш. Тоа било твој и само твој избор што значи и твоја грешка. Или можеби не, се врти тркалото.

Последно уредено:
Едно време памтам Спиро рече "Работа има, ама нема млади за да работат", многу му се смееа дека збори глупости но ако го видиш уште еднаш ке видиш што е проблемот. Јас имам многу другари кои моментално бараат работа, јас им пратив некои линкови за работа и тие ми рекоа "Нормален ли си ти, јас ли ке работам физичка работа за 15,000". Епа што да ви правам, сите барате 20,000 а нејкете да се помачите.

Кај мене во фамилија сите се со факултет тоа е традиција па исто и јас. Татко ми и мајка ми се со факултет и зимаат плата од 31,000 а мајками од 28,000. Баба ми и дедо ми исто така се со факултет и двајцата зимаат пензија од прилика 20,000.

Бидејки бев студент и од секогаш сум сакал сам да правам пари барав работа. Ми требаше многу малце време да најдам работа да истоварам во магацин за 15,000. Немав искуство ниту струка па тоа работев, не барав ништо над тоа. Се си мислев дека ке си останам со таа работа. Студирав компјутерска форензика на приватен курс и завршив, исто така студирав компјутерско инжинерство на ФИНКИ. Имав диплома од ИЕЛТС со 7.3 резултат за Англиски Јазик.

Кога го завршив курсот за компјутерска форензика кое траеше 3 години и криптација кое траеше 2 год и факултетот јас одмна добив понуди за работа. Добив работа да работам во Бугарското МВР за 2030 лева (64,000 денари) или во нашето МВР за 94,000 ден месечна плата. Иако имав другари кои студираа од Германија со мене кои ми викаа да дојдам во Германија да работам како компјутерски форензичар во нивното МВР за над 7,000 евра плата. Бидејки скоро секаде во светот се бараат компјутерски форензичари.

И после сето тоа денес пак гледам некои како се бунат дека сакаат да работат и да зимаат плата од 20,000 а едвај со врски завршиле средно. А и па некои викаат дека е срамота со тоа што во други по развиени држави чистачи зимаат 2,000 евра а кај нас 100 евра. Тоа е штета разбирам но мала и нова што трпевме инфлација немаме економија како Германија или Франција за да ги качиме платите толку високи.

Druze so US pasos vo Afganistan ili Bilo kade i rabota za srednist imas godisno 210000 USD (za mehanicar na generatori ili elektricar). Parite se tax free. Taka da fax ne mi znaci nisto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom