Нека не ве лажат

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Споредбиве се ко еплс и оринџис да споредвиме.
Увезеното и да сакаме не може да е ефтино.
Тоа што е локално произведено и локалните услуги се можеби поефтини, но главен (и далеку од идеален) индикатор за стандардот е џидипи.

живееме во најскапа држава и тоа е факт. како голи бројки можеби кај некои производи и услуги сме поевтини, НО во таа ЕУ платите се 10-20 пати повисоки.
Во МКД "нешто" e 100 денари, во ЕУ "истото" е 200. Браво 1 - 0 за МКД
Во МКД плата е 150 евра,а во истата таа ЕУ плата е >1500е
Се уште сме најевтини? :tapp:

Споредбиве се ко еплс и оринџис да споредвиме.
Увезеното и да сакаме не може да е ефтино.
Тоа што е локално произведено и локалните услуги се можеби поефтини, но главен (и далеку од идеален) индикатор за стандардот е џидипи.
А Македонскиот народ (ваљда оној просечен човек) ни џидипи ни мидипи не е индикатор за стандардт туку квантитето за кукање кој е секогаш константа кој се ближи кон бесконечност. Така да овие теми зе мене се беспредметни и анално досадни...стално едно исто како што би рекле брача срби као покварена плоча...посебно ако правиш муабет со некој од село. Мислам дека се способни да склопат реченица без туф-пуф да им биде. Така да јас во основа ги игнорирам тие муабети и чекам да си го свршат ритуалот небаре нешто во црква се молат (ваљда се работи за компулсивна реакција која им е вродена)...али кај и де е после ритуалнот туфкање ќе кажат нешто корисно и практично. Или во најмала мера ако се апстрахира сензибилитетот имаат и некоја реална смисла речениците.

Со евтина работна сила ја пројдовме Кина кај нас 130 евра таму у Шангај минималец 197 евра а у Европа најниска има Бугарија 159 евра.извор НОВА МАКЕДОНИЈА
Исто
Стапка на природен прираст од 3.1 на 1.7 опаднала
Светска Банка со извештај до 2 030 едвај ке има 1.800 000 Македонци а до 2044 или незнам како беше ке не снема
Според инвестиции последни во секој поглед едвај влегле 132 милиони евра рекордер Хрватска 1.2 милијарди пред нас дури и Косово
Невработеност преку 30 посто од кои 50 посто млади
Сиромашни лица 30.9 проценти
Увоз на стоки 3 186 065 илјади долари а извоз 2 000 720

Инфлација 4.2 проценти
Надворешен долг 5.5 милијарди евра или 73.5 проценти од БДП
Бидејќи владата крие бројки за иселување сигурно се имаат отселено негде преку 2000 илјади жители иако не сме при крај што легално а што илегално а во 2011 отселени има 1 143

80 проценти живее на кредити речиси секое домаќинство има минус на картицата активни се 526.479 д кои 489.585 се граѓани, Доколку се земе бројот на активното население, кој изнесува 940.000 лица, од кои вработени се 652.498, може да се каже дека околу 80 отсто од вработеното население живеат од кредит.
Све у свему кажано убаво се живи

Бидејќи владата крие бројки за иселување сигурно се имаат отселено негде преку 2000 илјади жители иако не сме при крај што легално а што илегално а во 2011 отселени има 1 143

До 2010 или 2011 податокот официјален што излезе иселени се 250 000 граѓани на МКД. За 2012 и 2013 уште нема официјален податок сигурно бројката е страшна.

До 2010 или 2011 податокот официјален што излезе иселени се 250 000 граѓани на МКД. За 2012 и 2013 уште нема официјален податок сигурно бројката е страшна.

да ама од 1998 до 2011 има 230 000.А 2012 и 2013 боље не ни дирај

Леандра ти кога се исели се пријави некаде во МКД? Јас ништо не направив само си заминав, да не ми прават некој проблем поради тоа?

Леандра ти кога се исели се пријави некаде во МКД? Јас ништо не направив само си заминав, да не ми прават некој проблем поради тоа?

На никој не се пријавив. Си заминав најпоштено. Во амбасада фигурирам веројатно споделуваат информации. Иако не верувам да се замараат нашите да бараат документација. Мислам дека ставија законче пред скоро време дека треба да се пријавиме за престој подолг од 90 дена во некое од министерствата наши. Али ќе се распрашам, неам поим како иде постапката. А проблем сигурно ќе ти прават ако треба нешто да платиме како казничка, обавезно тоа планирај си приход во буџет.

живееме во најскапа држава и тоа е факт. како голи бројки можеби кај некои производи и услуги сме поевтини, НО во таа ЕУ платите се 10-20 пати повисоки.
Во МКД "нешто" e 100 денари, во ЕУ "истото" е 200. Браво 1 - 0 за МКД
Во МКД плата е 150 евра,а во истата таа ЕУ плата е >1500е
Се уште сме најевтини? :tapp:
Vo Skopje ni za 300 evra nejkat da odat na rabota.

Ima i mnogu nazad sto se vratija od *vetenite zemji* so svitkan opaš i prazni gepovi.

Значи ова не е точно .
Vo vero prodavacka ima 15.000 plata. Barem za aerodrom taka e. Imam bratucetka sto odamna raboti tamu,poslabo se plateni verovatno taze gušteri i gušterki.
:D
--- надополнето: 26 август 2013 во 15:53 ---
дај ми понуда за работа за 300 евра,под услов да знам да го работам тоа...ЈАС ќе дојдам ОДМА!
Pa i na zapad ako ne znaes nisto ke umres za leb. Bez izgovori. Ili partiska kniska pa vo drzavno,ili zasukaj rakavite i nauci nekoj zanaet. Od dr*anje tasak cel den nema air.

Vo vero prodavacka ima 15.000 plata. Barem za aerodrom taka e. Imam bratucetka sto odamna raboti tamu,poslabo se plateni verovatno taze gušteri i gušterki.
:D
--- надополнето: 26 август 2013 во 15:53 ---

Pa i na zapad ako ne znaes nisto ke umres za leb. Bez izgovori. Ili partiska kniska pa vo drzavno,ili zasukaj rakavite i nauci nekoj zanaet. Od dr*anje tasak cel den nema air.

Работам јас,не се секирај за мене.Поентата ми беше,може ми нудиш да бидам хирург...од каде да знам :D

Ima i mnogu nazad sto se vratija od *vetenite zemji* so svitkan opaš i prazni gepovi.
Има попис, има статистика, има извештаи од амбасада. Некој за тоа зема плата, да преброи. Баш ме интересираат процентите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom