- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Никогаш не сум сретнал некој за кој може да се каже „ не го бива “. Но сум сретнал многу кои не сакат да „ ги бива “
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А што ако ти кажам ете имаш талент ама шупакот пошо глеа дека не играш по неговата музика ти ги има набиено комплексите дека не те бивало? А уште полошо е кога некој таков шупак ти дава лажна надеж за да те „пренасочи“ да ја свириш неговата пиперевка, за да после те шутне. Има и такви, себепрокламирани „експерти“ по музика кои се котираат високо на своите фотељички.Во основно имав огромна желба да свирам на виолина. Имаше училишен оркестар и се зачленив, па одма по вториот час наставникот си направи чистка од неталенти и со едно "вас не ве бива фала пријатно" ни го покажа патот напред и лично мене ми ја затвори вратата на исполнување на најголемата желба во тоа време. Не ми е јасно како после втор час оцени дали ме бива или не, ама ете после него воопшто не се ни обидов понатаму. Едноставно му верував на проценка зошто премногу го почитував, го гледав како некоја врста идол, нешто во што сакам да се претворам и тоа негово -не те бива- си го зедов како категорично и си го зацртав како вистина.
После тоа се пробав во многу водиПочнав да одам на играорна, играв ракомет, модерен балет, учествував во натпревари за цртање и сама си видов дека не ме бивало за многу работи
Шала на страна, не знам колку треба да се каже на некого не те бива пошто постојат многу слабодушници ко пример јас, па едно обично не те бива може да им ги закопа сите амбиции...
А едноставно можело да се работи само за лоша проценка или брза одлука.
Не знам како е возможно по само две проби со деца кои прв пат дошле во контакт со музички инструмент да оцениш дали ги бива или не. И на крај краева таму бев за да ме научи да свирам. Човекот или слепо верувал во својата непогрешлива проценка или си правел еци пеци пец кој да биде во оркестар а кој не.А што ако ти кажам ете имаш талент ама шупакот пошо глеа дека не играш по неговата музика ти ги има набиено комплексите дека не те бивало? А уште полошо е кога некој таков шупак ти дава лажна надеж за да те „пренасочи“ да ја свириш неговата пиперевка, за да после те шутне. Има и такви, себепрокламирани „експерти“ по музика кои се котираат високо на своите фотељички.
Талент си е талент... Но тој што свири од љубов има причина плус да научи. Пошо не секој талентиран сака.Не знам како е возможно по само две проби со деца кои прв пат дошле во контакт со музички инструмент да оцениш дали ги бива или не. И на крај краева таму бев за да ме научи да свирам. Човекот или слепо верувал во својата непогрешлива проценка или си правел еци пеци пец кој да биде во оркестар а кој не.
Кажи, ја ќе те научам.За гоблени не ме бива...
Сега е готово.... Но мораш да знаеш дека за математика не постои „ го бива “ - „ не го бива “, односно не постојат талентирани за математика. Постојат талентирани за музиика - слухот се наследува. Постојат талентирани за цртање, но за математика не постои талент. Ти веројатно си се „ искомлексирала “ уште во детството, можеби родителите велеле дека нив не ги бива за математика или ако имаш браќа или сестри или други роднини тие велеле дека нив не ги бива.За математика. Значи од 12 годишно образование 12 кеца заслужив за крај на годините. Само у првите 8 години ради другите петки пишуваше и таа петка, да не штрчело. А наредните 4 години ми пишуваше двојка, да не полагам пошто одлична у другиве. Иначе, викаше профи, ни за кец не ме бивало. Не дека нејкев. Сакав. Одев на часови. Ке си купев кола со парите шо ги спичкав по часови. Ама дрво. Буково.