Не те бидува за...

• Креатор на темата Креатор на темата Пепси_
  • Време на започнување Време на започнување
Пред многу години... мех едно 7-8 ручек, на работа со татко ми... ми подава нож и некоја конзерва а јас се убив дури ја отворив... Ми вика човек да те пушти во планина со еден ранец конзерви и нож ќе умриш за јадење. :D
И неколку пати кога ме тресела струја ми викал дека сум неспособен за тоа, дека не ме бива дека не пазам...
Still, I'm alive, и го направив сето тоа за што некој ми рекол дека не ме бива :)

освен за распознавање на големина на бургии, штрафови, останати Ф работи и општо димензии на железарија... дури не зеам шублер врака, теорија нема да погодам :D

Во основно имав огромна желба да свирам на виолина. Имаше училишен оркестар и се зачленив, па одма по вториот час наставникот си направи чистка од неталенти и со едно "вас не ве бива фала пријатно" ни го покажа патот напред и лично мене ми ја затвори вратата на исполнување на најголемата желба во тоа време. Не ми е јасно како после втор час оцени дали ме бива или не, ама ете после него воопшто не се ни обидов понатаму. Едноставно му верував на проценка зошто премногу го почитував, го гледав како некоја врста идол, нешто во што сакам да се претворам и тоа негово -не те бива- си го зедов како категорично и си го зацртав како вистина.

После тоа се пробав во многу води :D Почнав да одам на играорна, играв ракомет, модерен балет, учествував во натпревари за цртање и сама си видов дека не ме бивало за многу работи :D

Шала на страна, не знам колку треба да се каже на некого не те бива пошто постојат многу слабодушници ко пример јас, па едно обично не те бива може да им ги закопа сите амбиции...
А едноставно можело да се работи само за лоша проценка или брза одлука.

Во основно имав огромна желба да свирам на виолина. Имаше училишен оркестар и се зачленив, па одма по вториот час наставникот си направи чистка од неталенти и со едно "вас не ве бива фала пријатно" ни го покажа патот напред и лично мене ми ја затвори вратата на исполнување на најголемата желба во тоа време. Не ми е јасно како после втор час оцени дали ме бива или не, ама ете после него воопшто не се ни обидов понатаму. Едноставно му верував на проценка зошто премногу го почитував, го гледав како некоја врста идол, нешто во што сакам да се претворам и тоа негово -не те бива- си го зедов како категорично и си го зацртав како вистина.

После тоа се пробав во многу води :D Почнав да одам на играорна, играв ракомет, модерен балет, учествував во натпревари за цртање и сама си видов дека не ме бивало за многу работи :D

Шала на страна, не знам колку треба да се каже на некого не те бива пошто постојат многу слабодушници ко пример јас, па едно обично не те бива може да им ги закопа сите амбиции...
А едноставно можело да се работи само за лоша проценка или брза одлука.
А што ако ти кажам ете имаш талент ама шупакот пошо глеа дека не играш по неговата музика ти ги има набиено комплексите дека не те бивало? А уште полошо е кога некој таков шупак ти дава лажна надеж за да те „пренасочи“ да ја свириш неговата пиперевка, за да после те шутне. Има и такви, себепрокламирани „експерти“ по музика кои се котираат високо на своите фотељички.

А што ако ти кажам ете имаш талент ама шупакот пошо глеа дека не играш по неговата музика ти ги има набиено комплексите дека не те бивало? А уште полошо е кога некој таков шупак ти дава лажна надеж за да те „пренасочи“ да ја свириш неговата пиперевка, за да после те шутне. Има и такви, себепрокламирани „експерти“ по музика кои се котираат високо на своите фотељички.
Не знам како е возможно по само две проби со деца кои прв пат дошле во контакт со музички инструмент да оцениш дали ги бива или не. И на крај краева таму бев за да ме научи да свирам. Човекот или слепо верувал во својата непогрешлива проценка или си правел еци пеци пец кој да биде во оркестар а кој не.

Не знам како е возможно по само две проби со деца кои прв пат дошле во контакт со музички инструмент да оцениш дали ги бива или не. И на крај краева таму бев за да ме научи да свирам. Човекот или слепо верувал во својата непогрешлива проценка или си правел еци пеци пец кој да биде во оркестар а кој не.
Талент си е талент... Но тој што свири од љубов има причина плус да научи. Пошо не секој талентиран сака.

Мојот ракопис е срање. Дури и кога ќе ги вложам сите напори за да напишам нешто уредно и јасно, сепак на крај изгледа како да пишувало дете од трето одделение со Паркинсонова болест.

За истрајност. Многу брзо губам интерес за нештата околу мене и се откажувам (пренасочувам) на нешто друго со иста жар и исполнетост како на почетокот. Не знам, можеби како мала не ја стекнав таа навика, веројатно не ми ѕуни во главата дека само слабаци се откажуваат, па така си менувам доста нешта. На пример, од телесна тежина до професија.

Со така поставени нешта немам талент за пеење, лесно преминувам од една на друга ствар со многу проблеми зад себе, но сосем сигурно е дека ми е интересно и она што најмногу ме радува е што немам тиња секојдневие.

Sent from my IdeaTabA1000L-F using Tapatalk

За математика. Значи од 12 годишно образование 12 кеца заслужив за крај на годините. Само у првите 8 години ради другите петки пишуваше и таа петка, да не штрчело. А наредните 4 години ми пишуваше двојка, да не полагам пошто одлична у другиве. Иначе, викаше профи, ни за кец не ме бивало. Не дека нејкев. Сакав. Одев на часови. Ке си купев кола со парите шо ги спичкав по часови. Ама дрво. Буково.

За математика. Значи од 12 годишно образование 12 кеца заслужив за крај на годините. Само у првите 8 години ради другите петки пишуваше и таа петка, да не штрчело. А наредните 4 години ми пишуваше двојка, да не полагам пошто одлична у другиве. Иначе, викаше профи, ни за кец не ме бивало. Не дека нејкев. Сакав. Одев на часови. Ке си купев кола со парите шо ги спичкав по часови. Ама дрво. Буково.
Сега е готово.... Но мораш да знаеш дека за математика не постои „ го бива “ - „ не го бива “, односно не постојат талентирани за математика. Постојат талентирани за музиика - слухот се наследува. Постојат талентирани за цртање, но за математика не постои талент. Ти веројатно си се „ искомлексирала “ уште во детството, можеби родителите велеле дека нив не ги бива за математика или ако имаш браќа или сестри или други роднини тие велеле дека нив не ги бива.
Но било како било, сега е готово, бидејќи си го завршила школувањето.
Во оваа ситуација, ти препорачувам да ја погледаш темата Математичка мистерија и да се обидеш да решиш некоја задача.
Математика е пред се наменета за забава. Од неа нема никаква корист. Сигурно си забележала дека ништо не ти недостасува од фактот што си имала двојки по математика.
Затоа обиди се да решиш некоја задача и забавувај се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom