Не сакам мултиетничка Италија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување
Павел Липранди напиша:
Исправка: најраспространет јазик на Сардинија е limba sarda. Кога сме веќе кај латинската мултикултура, заборави да ги спомнеш corsu, provencal, languedoc i le breton.

Погрешно изразување од моја страна : малцински јазик на малцинска територија е алгеро (пишуваме сеа една книга за тоа)...

Иначе, не се само тие... Languedoc и provençal се една иста работа (Christian Lagarde) со битна разлика што првиот е дијалект на вториот (за таков го сметаат лингвистите).

VMak напиша:
ako nekoj tuka e paradoksalen, protivrecliv i poluinformiran, toa si ti momce.

Ај те молам тркни до филолошки, прочитај ја Минова (Ѓуркова) и најди дефиниција за антифраза. После напрај анализа на мојот текст и најди ЕДНА антифраза. После ќе праиме муабет за парадокс и за противречност ама и ја и ти ќе бидеме подложни на анализа од експерти од ИНститутот Крсте Петков Мисирков, важи? :wink:

VMak напиша:
Kako prvo Jugoslavija ne gi gusheshe narodite koi zhivea vo nea, tuku naconalno gi afimirashe. Albancite i ustashoidnite hrvati ja narekuvaa "zatvor na narodite", a vsusnost taa federacija bese daleku po nacional-liberalna otkolku sto e EU, koja vsusnost e pogolem zatvor za narodite.

Да, секако. Политика ”Hа ти пари за да ти ја затнам муцката. Писна ли еднаш - те носам на Голи Оток или те фрлам во Дунав”. Браос бе!!! Политика ”Исчупана хладњача уз Косова”. Нејсе, како жител на ЕУ имам слобода да се движам како што сакам и кадешто сакам. ТИ си тој што се моли на секоја втора амбасада како на свети Петар за да му ги отворат вратите на рајот а не јас. Е па сеа драг мој, Голи Оток и не е некоја историја туку факт којшто сеуште живее во Македонија (за жал!!!).

VMak напиша:
Makedonija t.e. makedonskiot narod seta drzhavnost koja denes ja ima, ja stekna za vreme Jugoslavija,
za denes vo multietnichkoto opstestvo natureno od EU i USA da ja gubi.

Еден пример да дадеше? Која земја го изгубила националниот идентитет во Европа? Која земја го изгубила националниот фолклор во Европа?

Југославија, ДЕТЕ, е мултиетничка федерација. Повеќе народи живееле во нејзе и тоа е факт. Mултум етникум - провери во некој латинско-македонски речник [ако воопшто има такво нешто] што значи тоа па после збори...

VMak напиша:
Od druga strana kako sto vidov do sega, ja napagjas jugoslovenskata federacija, a sakas Makedonija da vleze vo druga federacija EU, kade sto makedonskiot narod vsushnost ke go izgubi makedonskiot nacionalen element i ke bide kontroliran i upravuvan od Brisel.

Што е национален елемент? Знамето? Пасошот? Што вие знаете за Македонија бе лешпери едни. Не сте вие Македонија - пичкин дим сте вие бе ало!!! Токму оној на којшто се повикувате се превртува во гробот додека ве слуша и пишти од небото ”За кој к*рац јас мешав народи и правев миксни бракови освојувајќи ја Персија и покорувајќи го Египет?”

Продадени души што се спремни да му го попушат на било кој за да им биде здрав газот... Каде дува - таму се вртите за да не ве дувне и вас ветрот. До некни се боревте за независност и плукавте на портретот на Тито во вашите училници, а сега плачете како пички за него.

Нејсе, еве ви што ви остана од тоа Југославијата :

TrioFantastikusss.jpg

VMak напиша:
Ednostavno ne mi se dopagjas
Твој проблем :mist: Кликни тука и ќе биде решен.

VMak напиша:
i sto pomalku od tvojata sorta, tolku podobro za Makedonija.

Гледам, гледам... Заради политиката на твојата ”сорта” Македонија расцуте и стана парче рај... Една економија, еден интелект, една развиеност и една политика на толеранција, едни позитивисти!!! Да ги грабнеш и да бегаш!!! Перфекција до немајкаде. Одшто сте многу перфектни и најумни, најписмени, најбистри (како матна Лакајца), затоа бегаме од вас, ние бедниците...

Не можеме бе, ние од оваа ”сорта”, да се носиме со такви умови како тебе и оние од твојата ”сорта”...

Ој огледај се во огледало и избриши ги ушите - од многу мозок, почна од двете страни да тече! :star:

Ајде Macedalien, дечкиве не се ич за жалење. Големи се, паметни, способни, умни, имаат 40 % на невработеност, напредни се и се знаат.

:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Не, не ме изнервира никој ама ме изнасмеавте сите. До солзи. ДО ДАСКЕ!!! :kez:

P.S. Ти се чудам и ти се исмејувам на напишаново бидејќи пред малку наидов на ваков пост од тебе :

VMak напиша:
Da vi ebam drzavata kade sto go imate samo toj izbor, sdsm, nsdsm, vmro-dpmne i np.

Prasanjeto bese dali sdsm, a ne dali vmro treba da e na vlast. Ali dzabe e, ma kjef mi e da gledam kako se rushi ova gomno od drzava, vakov narod ne zasluzil nisto podobro.

Е тоа драги мој е бетер од парадокс и од контрадикторност. Ми прониш дека некој сака да ја уништи Македонија а всушност не си свесен дека збориш додека се гледаш во огледало и покажуваш на дотичната личност. :icon_roll

Колку за информација на другите : последниот цитат е преземен од овој пост.

И еве како Берлускони ”избегнува” да одговори на истото прашање кога е интерпелиран од една новинарка на РАИ 3. Типот е член на една сорта којашто е толку паметна што не знае да одговори на едноставни прашања.

Еве повелете : видео.

Некој којшто е толку паметен, не станува од масата на новинар којшто му поставува искрено прашање врзано за економијата и не се заканува дека ”доколку го прашуваат такви прашања ќе остави голем белег на кариерата на истиот новинар”. Тоа не е демократија - тоа е тоталитаризам и деспотизам! :wink:

Macedalien напиша:
Што е национален елемент? Знамето? Пасошот? Што вие знаете за Македонија бе лешпери едни. Не сте вие Македонија - пичкин дим сте вие бе ало!!! Токму оној на којшто се повикувате се превртува во гробот додека ве слуша и пишти од небото ”За кој к*рац јас мешав народи и правев миксни бракови освојувајќи ја Персија и покорувајќи го Египет?”

Продадени души што се спремни да му го попушат на било кој за да им биде здрав газот... Каде дува - таму се вртите за да не ве дувне и вас ветрот. До некни се боревте за независност и плукавте на портретот на Тито во вашите училници, а сега плачете како пички за него.

Не, не ме изнервира никој ама ме изнасмеавте сите. До солзи. ДО ДАСКЕ!!! :kez:

Надвор од темата: Macedalien, гледам носиш статус Администратор. Со твојов пост им се обраќаш на сите што мислат различно од тебе.. Пцуеш, вреѓаш, постови со иронија, го изнесуваш своето мислење и очекуваш да биде прифатено од сите како факт... Треба да го преиспиташ малку твоето однесување. Сепак си Администратор тука, некој кој треба да им дава правец на работите. А ти колку што гледам не одиш баш во позитивна насока.
Форумов е одлично место, можеби единствен добар форум во Македонија. Ај да го задржиме како таков и понатаму ?

Macedalien напиша:
Што е национален елемент? Знамето? Пасошот? Што вие знаете за Македонија бе лешпери едни. Не сте вие Македонија - пичкин дим сте вие бе ало!!!

Токму оној на којшто се повикувате се превртува во гробот додека ве слуша и пишти од небото ”За кој к*рац јас мешав народи и правев миксни бракови освојувајќи ја Персија и покорувајќи го Египет?”

!

Еден од оние кои ја сватиле мислата и желбата на Александар.

иначе, јас не гледам никаде навреди, само вистина...

Macedalien напиша:
Некој којшто е толку паметен, не станува од масата на новинар којшто му поставува искрено прашање врзано за економијата и не се заканува дека ”доколку го прашуваат такви прашања ќе остави голем белег на кариерата на истиот новинар”. Тоа не е демократија - тоа е тоталитаризам и деспотизам! :wink:

Велком ту д нју њорлд ордер, или ќе играш ко шо ќе ти свирам, или ќе ти сечам конците.

Демо кратиа на Грчко-Римски-ЗападноЕвропски-Амерички начин

Владеење ВРЗ масите :)

не НА масите

У неку руку, Италија је увек и била мултикултурна земља.
Север и југ Италије разликују се културно, економски па чак и језички бар толико колико и нације у бившој СФРЈ. Провео сам прилично времена на северу, а био сам и на југу. У Италији има бар 4 скупине које игром случаја нису постале сепаратне нације. Католичка црква је била значајан фактор кохезије, баш као што су религије на Балкану биле фактор који је онемогућавао формирање већих држава и нација.

Препоручујем одличан филм Lukina Висконтија "Леопард" о одумирању аристократије Сицилије и југа под налетом национализма који је долазио са њима потпуно страног севера који се борио за независност од Аустрије. Препорука: http://www.imdb.com/title/tt0057091/

Висконти је иначе био аристократа по пореклу и комуниста по убеђењу, претпостављам због гнушања према капиталистима и материјализму, да је жив сигурно би из дна душе мрзео Берлусконија.

Ако мултикултурноста ја сфатиме во смисол на слободно изразување на вера и култура, тогаш е во ред.Во Македонија се факт етничките заедници различни од мнозинската македонска,и никој не го оспорил тој факт.Проблемот е во тоа што овие заедници(Албанската посебно)оди кон издигнување на тој идентитет на ниво на самоопределување и изолација во посебна држава која би опфаќала делови од сегашна Македонија.
Оваа Европа навистина е дволична.нам ни држи лекции од толеранција,култура и незнам што уште не,а во неа се појавуваат Хајдери и националисти кои повикуваат на етички чисти заедници(држави),а ние сме будалите кои треба да учат.

strumics напиша:
во неа се појавуваат Хајдери и националисти кои повикуваат на етички чисти заедници(држави),а ние сме будалите кои треба да учат.

Со битна разлика што таквите ги застануваат на полпат на демагогијата т.е. по првиот круг на кампањата.

Macedalien: ti treba da si povekje zagrizhen za multikulturna Francija, ne za Italija. Zoshto vo "tvojot" dvor puka po site shavovi. ;-)

I odeka "demokratska" Evropa ushte gi mota Baskite, istochna Bolivija ni videna ni cuena porano e na pat da dobie avtonomija.

Misirkov напиша:
Macedalien: ti treba da si povekje zagrizhen za multikulturna Francija, ne za Italija. Zoshto vo "tvojot" dvor puka po site shavovi. ;-)

I odeka "demokratska" Evropa ushte gi mota Baskite, istochna Bolivija ni videna ni cuena porano e na pat da dobie avtonomija.

А ти гледај си ја женичката... Не си видел ниту М од Macedalien за да знаеш каде пука. И не ми продавај мене криви тикви туку оди на излет во некој парк во Бронкс или во некое париско предградие па ќе имаш основа да тресеш глупости колку сакаш. :wink:

Macedalien напиша:
Со битна разлика што таквите ги застануваат на полпат на демагогијата т.е. по првиот круг на кампањата.

Колку што знам,Хајдер победи на избори во Австрија.

strumics напиша:
Колку што знам,Хајдер победи на избори во Австрија.

Па што очекуваш од богати пензионери. :pos:

Јес да живеам у Македонија,т.е.Струмица ама до толку сфаќам дека онаа Европа,која ја идеализирате толку многу е најдволичното нешто што постои.
Зошто не разберете дека токму лажниот морал е тој кој ја води?Лицемерието и дволичноста се нормална појава.Тие нас не сметаат за експериментални глувци,па и да е неуспешен експериментот,што се 2.000.000 глувци?

Dancite , Italiancite i Germancite site si otvaraat ocite leka poleka .Ovaj syndrom ne e neobicen stom na zapad ima krizi sekogas imigranite se krivi .Baska coekot e do negde vo pravo..

Патриотска изјава на Берлускони. Штета немаме таков премиер. Под изговор за почитување на културни и човекови права, имигрантите ги обезличуваат старите европски држави. Едно е да работат во тие држави а друго е после 10 години живеење да си дозволуваат да го менуваат уставниот поредок, културата и обичаите на земјите домаќини. Ова го зборувам затоа што се случува истото и кај нас. последниве 5 децении интензивно илегално и легално доаѓање на Косоварите ни ја измени државата а сега е на пат да ни ги измени културата и идентитетот. Се разбира доколку некој реагира ќе биде обвинет за нацизам или во најдобар случај за шовинизам. Значи преку етикетирање. А не се одговара на фактите - деградирање на културата на матичните земји, зголемена недоверба меќу нациите значи деградација на општествата со тенденција на нивен колапс. Кој ќе има ќар? Веројатно неколку луѓе кои сакаат кризи... Доста со таа мултикултура не постои такво нешто тоа не може да функционира бидејќи културите се развиваат без ограничувања а во услови кога на ист простор се натпреваруваат 3,4 или повеќе култури тие деградираат и се создаваат конфликти.

ragazza напиша:
Dancite , Italiancite i Germancite site si otvaraat ocite leka poleka .Ovaj syndrom ne e neobicen stom na zapad ima krizi sekogas imigranite se krivi .Baska coekot e do negde vo pravo..

Aбе он си е во право,само некои луѓе само поради фактот што живеат во друга земја а не во својата ја негираат точноста на изјавата на Берлускони.Мислам незнам зошто некои од вас се најдоа повредени ? Имигранти ќе има секогаш,луѓето постојано се во потрага по својата среќа и егзистенција и тоа е нормална појава,но проблемот е што токму тие луѓе откако ќе ја најдат својата живеачка во друга држава одеднаш се чувствуваат доволно моќни да парираат на домашното население..ни тоа не бива.Ако мултиетничките држави беа рај на земјата зошто тогаш сите држави особено оние кои се веќе мултиетнички воведуваат рестриктивна политика кон тоа прашање?Зошто сите ги менуваат условите за имигрантите и дури за некаде по 6 години само виза се чека за на одмор да идеш?
Секоја држава си настојува да си го задржи својот народ и да обезбеди за својот народ ,па ако за нив има тогаш да прими имигранти.Со тоа држава настојува да го задржи своето културно богатство,пак ќе кажам и традиција и јазик и историја.Многу полесно се одржува една држава со донекаде хомоген состав на населението и многу помалце глупости се дешаваат у таква држава него у државите каде што не се знае кој што како...
Можеме до утре да го релативизираме значењето на патриотизмот и традицијата на една држава но сите знаеме кое е вистинското значење. Мачкањето очи дека својата традиција јас ќе можам да ја одржувам и во Африка ако навистина сакам -не пали. Мутиетничките држави водат и кон асимилација на одредени етнички групи кои живеат во тие држави што е уште полошо.Пример најдобар за тоа е САД.Сите се Американци ,а никој не е.Потеклото е битна работа и треба да се негува...Тиква без корен не иде...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom