- Член од
- 6 февруари 2005
- Мислења
- 9.722
- Поени од реакции
- 248
Павел Липранди напиша:Исправка: најраспространет јазик на Сардинија е limba sarda. Кога сме веќе кај латинската мултикултура, заборави да ги спомнеш corsu, provencal, languedoc i le breton.
Погрешно изразување од моја страна : малцински јазик на малцинска територија е алгеро (пишуваме сеа една книга за тоа)...
Иначе, не се само тие... Languedoc и provençal се една иста работа (Christian Lagarde) со битна разлика што првиот е дијалект на вториот (за таков го сметаат лингвистите).
VMak напиша:ako nekoj tuka e paradoksalen, protivrecliv i poluinformiran, toa si ti momce.
Ај те молам тркни до филолошки, прочитај ја Минова (Ѓуркова) и најди дефиниција за антифраза. После напрај анализа на мојот текст и најди ЕДНА антифраза. После ќе праиме муабет за парадокс и за противречност ама и ја и ти ќе бидеме подложни на анализа од експерти од ИНститутот Крсте Петков Мисирков, важи? :wink:
VMak напиша:Kako prvo Jugoslavija ne gi gusheshe narodite koi zhivea vo nea, tuku naconalno gi afimirashe. Albancite i ustashoidnite hrvati ja narekuvaa "zatvor na narodite", a vsusnost taa federacija bese daleku po nacional-liberalna otkolku sto e EU, koja vsusnost e pogolem zatvor za narodite.
Да, секако. Политика ”Hа ти пари за да ти ја затнам муцката. Писна ли еднаш - те носам на Голи Оток или те фрлам во Дунав”. Браос бе!!! Политика ”Исчупана хладњача уз Косова”. Нејсе, како жител на ЕУ имам слобода да се движам како што сакам и кадешто сакам. ТИ си тој што се моли на секоја втора амбасада како на свети Петар за да му ги отворат вратите на рајот а не јас. Е па сеа драг мој, Голи Оток и не е некоја историја туку факт којшто сеуште живее во Македонија (за жал!!!).
VMak напиша:Makedonija t.e. makedonskiot narod seta drzhavnost koja denes ja ima, ja stekna za vreme Jugoslavija,
za denes vo multietnichkoto opstestvo natureno od EU i USA da ja gubi.
Еден пример да дадеше? Која земја го изгубила националниот идентитет во Европа? Која земја го изгубила националниот фолклор во Европа?
Југославија, ДЕТЕ, е мултиетничка федерација. Повеќе народи живееле во нејзе и тоа е факт. Mултум етникум - провери во некој латинско-македонски речник [ако воопшто има такво нешто] што значи тоа па после збори...
VMak напиша:Od druga strana kako sto vidov do sega, ja napagjas jugoslovenskata federacija, a sakas Makedonija da vleze vo druga federacija EU, kade sto makedonskiot narod vsushnost ke go izgubi makedonskiot nacionalen element i ke bide kontroliran i upravuvan od Brisel.
Што е национален елемент? Знамето? Пасошот? Што вие знаете за Македонија бе лешпери едни. Не сте вие Македонија - пичкин дим сте вие бе ало!!! Токму оној на којшто се повикувате се превртува во гробот додека ве слуша и пишти од небото ”За кој к*рац јас мешав народи и правев миксни бракови освојувајќи ја Персија и покорувајќи го Египет?”
Продадени души што се спремни да му го попушат на било кој за да им биде здрав газот... Каде дува - таму се вртите за да не ве дувне и вас ветрот. До некни се боревте за независност и плукавте на портретот на Тито во вашите училници, а сега плачете како пички за него.
Нејсе, еве ви што ви остана од тоа Југославијата :

Твој проблем :mist: Кликни тука и ќе биде решен.VMak напиша:Ednostavno ne mi se dopagjas
VMak напиша:i sto pomalku od tvojata sorta, tolku podobro za Makedonija.
Гледам, гледам... Заради политиката на твојата ”сорта” Македонија расцуте и стана парче рај... Една економија, еден интелект, една развиеност и една политика на толеранција, едни позитивисти!!! Да ги грабнеш и да бегаш!!! Перфекција до немајкаде. Одшто сте многу перфектни и најумни, најписмени, најбистри (како матна Лакајца), затоа бегаме од вас, ние бедниците...
Не можеме бе, ние од оваа ”сорта”, да се носиме со такви умови како тебе и оние од твојата ”сорта”...
Ој огледај се во огледало и избриши ги ушите - од многу мозок, почна од двете страни да тече! :star:
Ајде Macedalien, дечкиве не се ич за жалење. Големи се, паметни, способни, умни, имаат 40 % на невработеност, напредни се и се знаат.

Не, не ме изнервира никој ама ме изнасмеавте сите. До солзи. ДО ДАСКЕ!!! :kez:
P.S. Ти се чудам и ти се исмејувам на напишаново бидејќи пред малку наидов на ваков пост од тебе :
VMak напиша:Da vi ebam drzavata kade sto go imate samo toj izbor, sdsm, nsdsm, vmro-dpmne i np.
Prasanjeto bese dali sdsm, a ne dali vmro treba da e na vlast. Ali dzabe e, ma kjef mi e da gledam kako se rushi ova gomno od drzava, vakov narod ne zasluzil nisto podobro.
Е тоа драги мој е бетер од парадокс и од контрадикторност. Ми прониш дека некој сака да ја уништи Македонија а всушност не си свесен дека збориш додека се гледаш во огледало и покажуваш на дотичната личност. :icon_roll
Колку за информација на другите : последниот цитат е преземен од овој пост.
И еве како Берлускони ”избегнува” да одговори на истото прашање кога е интерпелиран од една новинарка на РАИ 3. Типот е член на една сорта којашто е толку паметна што не знае да одговори на едноставни прашања.
Еве повелете : видео.
Некој којшто е толку паметен, не станува од масата на новинар којшто му поставува искрено прашање врзано за економијата и не се заканува дека ”доколку го прашуваат такви прашања ќе остави голем белег на кариерата на истиот новинар”. Тоа не е демократија - тоа е тоталитаризам и деспотизам! :wink: