Не сакам мултиетничка Италија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Италијанскиот премиер Силвио Берлускони изјави дека не сака Италија да биде мултиетничка и мултикултурна земја, јави италијанската агенција АНСА. ”Ние не сакаме Италија да биде мултиетничка и мултикултурна земја. Ние сме горди на својата традиција”, изјави Берлускони во настап на една дебатна емисија на италијанската државна телевизија РАИ. Владата на Берлускони воведе конкретни закони за спречување на имиграцијата, со тоа што дозволи издавање визи за престој само на оние имигранти кои имаат договори за работа. ”Ние сакаме да ги отвориме нашите граници на странците кои бегаат од своите земји поради тоа што им се загрозени правата, но не сакаме да ги прифатиме оние кои би можеле да ги загрозат италијанските државјани”, истакна Берлускони. На таквата изјава на италијанскиот премиер реагираше претставникот на опозициската Партија на зелените, Паоло Центро, кој изjави дека мултиетничкото општество е реалност во Италија и дека тоа мора да се има предвид.

Pameten covek!!!

1917332502006328192623.jpg

Паметно..така се чува држава и традиција.Иако моето мислење за овој човек не е баш најсјајно сепак добар потег.

ДОбро ја да ве прашам нешто (пола од вие што сте изнапишале на темава) : кога не сакате мултиетнички држави шо к*р барате на печалба?

Глупости!

Macedalien напиша:
ДОбро ја да ве прашам нешто : кога не сакате мултиетнички држави шо кур барате на печалба?

Глупости!

Koj e на печалба од овие што се против?Ја не сум:icon_lol::icon_lol:И има разлика од одење на печалба,печалење:) и враќање дома,кај своите од останување со генерации во странство .

Dani^^^ напиша:
Koj e на печалба од овие што се против?Ја не сум:icon_lol::icon_lol:И има разлика од одење на печалба,печалење:) и враќање дома,кај своите од останување со генерации во странство .

Да, да... А уште поголема разлика има од работење за политички формации и јадење трици против нив. Таквите се дефинирани како полтрони коишто сакаат да се е*ат а да не им влезе.

Нејсе, нека служи на чест...

П.С. Не визирам никого со постов само интересно ми падна она што го прочитав... Сакате да станете Албанија од времето на Енвер Хоџа? Повелете! :kajg:

Macedalien напиша:
Да, да... А уште поголема разлика има од работење за политички формации и јадење трици против нив. Таквите се дефинирани како полтрони коишто сакаат да се е*ат а да не им влезе.

Нејсе, нека служи на чест...

П.С. Не визирам никого со постов само интересно ми падна она што го прочитав... Сакате да станете Албанија од времето на Енвер Хоџа? Повелете! :kajg:

Во никој случај барем јас не мислам на држава која ќе биде составена само од една нација а вратите ќе бидат затворени за сите други кои ќе исполнуваат барем некакви услови за престој во истата.Но генерално гледано мултиетничките држави барем од аспект на традиција,култура постојано трпат внатрешни немири и препукувања(најблаго кажано). Исто така под мултиетничка не подразбирам јас мнозинско население,и уште 2-3 етнички групи кои би биле најбројни туку држави кои всушност се претвораат во земји без идентитет,традиција и култура поради многуте народи кои живеат во нив. Народот кој живее во една земја треба да има нешто да го сврзува со таа земја како историја или култура,а доколку сите земји се претворат на пример во САД или Белгија што би станало со светот?Каде би отишле некои основни вредности?Сепак ,обележјето на една земја е нејзината историја,народ,јазик и култура а сето тоа полека се губи во мултиетничките држави.

Dani^^^ напиша:
Во никој случај барем јас не мислам на држава која ќе биде составена само од една нација а вратите ќе бидат затворени за сите други кои ќе исполнуваат барем некакви услови за престој во истата.Но генерално гледано мултиетничките држави барем од аспект на традиција,култура постојано трпат внатрешни немири и препукувања(најблаго кажано). Исто така под мултиетничка не подразбирам јас мнозинско население,и уште 2-3 етнички групи кои би биле најбројни туку држави кои всушност се претвораат во земји без идентитет,традиција и култура поради многуте народи кои живеат во нив. Народот кој живее во една земја треба да има нешто да го сврзува со таа земја како историја или култура,а доколку сите земји се претворат на пример во САД или Белгија што би станало со светот?Каде би отишле некои основни вредности?Сепак ,обележјето на една земја е нејзината историја,народ,јазик и култура а сето тоа полека се губи во мултиетничките држави.

Факт е дека идентитетот (твојот) е ИДИОСИНКРАТИЧНА т.е. ЛИЧНА работа. Белгија и САД се такви какви што се ама ФАКТ е дека ВО НИЦ ПОДОБРО СЕ ЖИВЕЕ ОТКОЛКУ ВО Белорусија, Ирак и Иран, Македонија, Србија и сите други парчиња ЗЕМЈА (во смисол земја т.е. тера - органска материја) коишто се во посесија на оќоравени националисти.

Факт е дека јазикот не е продукт на некоја си политичка концепција наречена “држава“(Луј Жан Калве - Војна на јазиците, Анри Боаје, Вовед во социолингвистика, Дуркхајм, Социологија на јазикот и ред други, да не ги цитирам)...

Никој нема тебе да ти забрани да си фарбаш јајца за велигден ако соседот му се клања на Буда. Едноставно - тоа е твоја работа.

А доколку збориш за фолклор - фолклорот можеш да го живееш и доживуваш и без да се лупаш во гради дека си некој патриот.

А ако одиме по твојата логика, би требало да бидеш прва на листата за испорака во Грачаница бидејќи, колку што знам, не си “етничка македонка“ туку имаш српско потекло.

И на крајот на краиштата, сите вие коишто пишувате овде, пишувате и на други места дека другарот Тито и Југославија (коишто беа луѓе на “братството и единството“ [коешо е концепт на една федерација на повеќе етникуми т.е. мешана етничка заедница]) им фалат.

Ете толку имав да кажам а вие повторно можете да си продолжите со вашите контрадикторни ставови. (не сте вие контрадикторни со мене туку со самите вас).

Е де као се запали.Јас реков ли нешто против тоа дека на пример не би требало да бидам во Србија?Се десило што се десило сега сум тука и сега осеќам како да припаѓам тука али кога би го вратила времето ,би ги остаила моите баба и дедо таму каде што се родиле.
Ти од многу поинаков аспект ја гледаш припадноста на една држава и патриотизмот а со тоа сигурно и системот на вредности ти е доста поразличен од мојот.И тоа е ок со мене,јас немам проблем со тоа.Јас и ти никогаш нема да се сложиме на темава така да залудно е воопшто и да почнеме да се објаснуваме.
За Југославија-во Југославија сите држави се беа посебно,и во своите граници ја негуваа својата култура и идентитет.
А да да ,и тоа дека во таквите мултиетнички држави луѓето живеат подобро..да ,точно е тоа гледано од материјален аспект.Но пак ќе се вратам на оние вредности како семејството...тие вредности таму страдаат за сметка на индивидуализација и кариера -но тоа е друга тема.
Што помалку етнички групи во една држава -толку подобро за таа држава.Но се што е премногу не е добро ,така да не е ни добро само еден народ во една држава.Златна средина која за жал ретко ја има по светов.

Не се запалив јас туку ти ставив на плато куп аргументи зошто и како не може тоа да функционира.

Нејсе, кога сме веќе кај Берлускони, да ве прашам ја нешто : нели е факт дека Наполитанци и Римјани не се трпат со Сицилијанци, Сардењци и Ломбардијци.

Катења е еден од градовите во коишто се збори на дргу официјален јазик - il siciliano. Сардинија е регион кадешто главен јазик на две третини од островот е каталанскиот т.е. неговата варијанта наречена алгеро. За наполитанскиот не ни зборам...

Зошто во Сицилија наместо ренесансната архитектура се става во карантин како резултат на историјата на регионот во којшто барокот преовладува. Каде е Берлускони да ги заштити влијанијата на Фиренца и на Рим во остатокот на неговата земја? Или пва излегува како ”гладна кокошка просо сонува”. Нејсе, не ме ни чуди тоа од него со оглед на неговата коалиција со внуката на Мусолини којшто знаеме сите кој, како и што е... Нели :wink:

Е сеа национализам или нацизам : тоа ти е како чорапи и ленени чорапи : смрдат!

А ти ако имаш нешто да кажеш во врска со темата кажи а ако не не туку се смеј ко коњ на брашно. :pishtoldz

ako nekoj tuka e paradoksalen, protivrecliv i poluinformiran, toa si ti momce.

Kako prvo Jugoslavija ne gi gusheshe narodite koi zhivea vo nea, tuku naconalno gi afimirashe. Albancite i ustashoidnite hrvati ja narekuvaa "zatvor na narodite", a vsusnost taa federacija bese daleku po nacional-liberalna otkolku sto e EU, koja vsusnost e pogolem zatvor za narodite.

Makedonija t.e. makedonskiot narod seta drzhavnost koja denes ja ima, ja stekna za vreme Jugoslavija,
za denes vo multietnichkoto opstestvo natureno od EU i USA da ja gubi.

Od druga strana kako sto vidov do sega, ja napagjas jugoslovenskata federacija, a sakas Makedonija da vleze vo druga federacija EU, kade sto makedonskiot narod vsushnost ke go izgubi makedonskiot nacionalen element i ke bide kontroliran i upravuvan od Brisel.

Ednostavno ne mi se dopagjas i sto pomalku od tvojata sorta, tolku podobro za Makedonija.

Macedalien напиша:
Сардинија е регион кадешто главен јазик на две третини од островот е каталанскиот т.е. неговата варијанта наречена алгеро.

Исправка: најраспространет јазик на Сардинија е limba sarda. Кога сме веќе кај латинската мултикултура, заборави да ги спомнеш corsu, provencal, languedoc i le breton.

Јазикот не е продукт на некоја политичка концепција наречена “држава“, но барем за Франција и Италија важи обратното. Исто и за нас: јазикот на кој комуницираме на овој форум е кодифициран во рамките на политичкиот ентитет кој своевремено се нарекуваше “држава на македонскиот народ“.

Правилно забележуваш дека Берлускони не се возбудува поради разликите во локалниот фолклор, исто како што и ние не се возбудуваме поради разликите меѓу гевгелискиот и кумановскиот. Адреналинот се качува кога културната разлика добива политички рамки. Софискиот дијалект ни пречи иако е поблизок до скопскиот одошто наполитанскиот до фриулскиот.

Делот од исказот на Берлускони кадешто тој си противречи самиот на себе е грижата за оние на кои им се загрозени правата. Бидејќи кај нас го имавме токму тој феномен, би сакал да го видам како ќе се справи со една “армија за ослободување на Тоскања“ доколку им ги отвори вратите на сите “борци за човекови права“ од кај нас, за кои слободата на јазикот, културата вероисповеста не се доволни, туку им треба нешто повеќе од тоа.

А разликата меѓу американскиот и другите концепти на мултикултурализмот е сосема друга тема. Проблемот што денес го имаат Америка и Франција, Рим го има преживеано пред 1700 години. Исходот ни е познат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom