Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Што се однесува до назарените, тие, според форумџиите од српски православен сајт, постоеле и пред Христа, со свое убдеување и мудрување. А самиот град Назарет, постоел едно 6 века пред Христа.
Иако не практикувам „..клипчиња и линкови...„, сепак еве еден, на оваa тема:
http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=8971
Апостолите немале никаква причина да лажат или измислуваат дека Исус живеел во гратчето Назарет. Доколку градчето Назарет не постоело во 1 век, тогаш лесно ќе била разобличена лагата во евангелијата и истите ќе биле прогласени за фачсификати и немало да бидат прифатени од христијаните. Но тоа не се случило. Градчето Назарет се спомнува 11 пати во евангелијата и 1 во делата на апостолите. Доколку ова бил "лажен град", тогаш ова лага немало да им промакне на читателите и тие ќе реагирале. Сепак таква реакција нема.
Значи не е вистина дека нема историски записи за градот Назарет од 1ви век. Има 5 историски документи каде што се спомнува тој град: Евангелијата по Матеј, Марко, Лука, Јован и делата на апостолите.
Евангелијата се напишани во 1век. Павле во своите посланија едноставно немал причина да го спомне градот Назарет, ниту безгрешното зачнување, ниту предавството на Јуда. Друг бил фоксуот и темата на неговите писма.
Можеш да докажеш дека евреите си знаеле дека Назарет во тоа време не постоел?
Ти можеш да докажеш само дека не е спомнат во Талмудот, дека не е спомнат во стариот завет, дека не е спомнат во делата на Флавиј и сл. но не можеш да докажеш дека не постоел во 1 век во Галилеја. Никој не им ставил нож под грло на писателите на стариот завет, Талмудот и на Флавиј да ги спомнат сите градови во нивните списи. Тие воопшто не биле свесни дека ќе се јават некои мудреци во 20 век кои ќе оспоруваат постоење на некои градови, па да прават листи на сите градови во своите книги.
И прифати веќе еднаш, Назарет е спомнат 12 пати во 5 историски документи: евангелие по Матеј, Марко, Лука, Јован и дела апостолски. Да не постоеше овој град, на таа лага ќе реагираа противниците на христијанството, како што реагирале за многу друго работи. Но не реагирале. Ниту еден од нив не реагирал. Овој молк зборува погласно од молкот кој ти го посочуваш, затоа што Назарет сепак е спомнат во евангелијата и делата апостолски, додека пак никој ништо не спомнал за непостоењето на измислениот Назарет во тоа време.
Епа ако го нема тоа пророштво во стариот завет, тогаш зошто христијаните, кои според тебе нели ги прекројувале светите писма по свој мерак и кои палеле се што не се согласува со нив, зошто тие го оставиле тој стих во евангелието Матеј? Зошто не го запалиле и евангелието по Матеј заради ова "лажно пророштво" и заради оваа смешна лага за постоењето на непостоечкиот град Назарет? Ако јас денес решам да пишувам евангелие за некој современ "месија" и сакам од него да направам култ, тогаш мене нема да ми биде во прилог во моето "автентично евангелие" да пишувам дека мојот Месија потекнува од градот Нарнија кој се наоѓа близу Скопје и уште да пишувам дека имало и пророштво за тоа
Но ајде да претпоставиме дека сум ментално скренат и дека сум напишал таква научна фантастика. Кој би го прифатил тоа мое "евангелие" како свето писмо? Ќе успеам ли да убедам некој во Македонија дека Нарнија е град близу Скопје каде што се родил мојот Месија пред 60тина години и дека за тоа имало и пророштво во Библијата? Можеби и ќе убедам 2-3 слично скренати како мене, но стотици? Илјадници?
Матеј вели во 1.23
А кога пристигна, се насели во градот наречен Назарет за да се исполни кажаното преку пророцте дека Он ќе се нарече назареец.
Каде е тоа пророштво запишано.