Навала од Македонци во Грција

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум забележал убаво, во секој случај потребно е да учиме од непријателот (не мислам на целиот грчки народ, туку на негаторите на македонската нација), да учиме и од нашето искуство и од малиот милион на грешки што ги направивме изминативе 20 години сувереност, самостојност и независност.

Па одговарајќи му на ммм121 за квази демократијата симболично сакав да кажам дека: дај боже и ние да имаме таква „квази“ демкратија (која ним очигледно им носи поени во дигање на нивната национална свест) значи ако имаме ние поголема националната свест и чуство за национална припдност, тогаш ќе имаат помалку сила да ни се спротистават затоа што ќе бидеме единствени. Тоа беше поентата со оваа симболика „квази демократија“. Ако се вратиш на неколкуте меѓусебни реплики на мене и ммм121 ќе се вклучеше и ќе ја разбереше суштината тој пост.:smir:

Mислиш ли дека не и дале соба затоа што е македонка ????
Па на нас не ни даде тој маџирот ради тоа, кога не слушна...
А празни соби имаше, неколку-нерезервирани.

А во Црна Гора или Албанија никој немал проблем, па и Хрватска...да не набројувам и повторувам, погоре негде е истото кажано.

Абе реков секој според негов избор. Мое искуство е тоа. Не сите пријатели имале проблем (доколку не ги прашаат од каде се :) ), но некои да.

Но и да нема проблем во тие моменти, ги има постојано во реалноста. колку пати не имаат блокирано економски? А и политички?

Полјациве масовно одат во Грција на одмори и со 99% од нив со кои сум се запознал и откако сум им кажал дека доаѓам од Македонија, прво што ме прашуваат е “Од која?“.

И секогаш се отвара стандардната дискусија за тоа кој е во право ние или Грците, и Полјациве што биле на одмор на 95% да не претерам, се задоени со грчките аргументи и пропаганда која им е сервирана токму од обичните грци низ разни дневно политички муабети.

На моменти се осеќав како со Грк да дискутирам, а не со Полјак.

Значи толку ги дојат со нивната пропаганда, ги гушат, за да овие после се солидаризираат со нив и да бидат против нас.

И така не една вечер овде ми била упропастена со дискусии и објаснувања од по неколку саати.
Така тие ја создаваат сликата за нас.

А да не спомнам со кое омаловажување зборат за нашите девојки и каква репутација им создаваат.

Па одговарајќи му на ммм121 за квази демократијата симболично сакав да кажам дека: дај боже и ние да имаме таква „квази“ демкратија (која ним очигледно им носи поени во дигање на нивната национална свест) значи ако имаме ние поголема националната свест и чуство за национална припдност, тогаш ќе имаат помалку сила да ни се спротистават затоа што ќе бидеме единствени. Тоа беше поентата со оваа симболика „квази демократија“. Ако се вратиш на неколкуте меѓусебни реплики на мене и ммм121 ќе се вклучеше и ќе ја разбереше суштината тој пост.:smir:

За националната свест што денес ја имаат дел од Македонците (која не соодвестува со начелата на македонската кауза), се виновни поголем број на политичко-историски фактори, би почнал од времето на Балканските војни, преку Југославија, до "новите" комунисти на чело со Б.Ц. кои одиграа важна улога во редефинирање на македонската национална доктрина, односно искористување во личнопартиски цели.
Значи имаме и надворешни, но и внатрешни фактори кои негативно влијаат врз сплотувањето и единството на Македонецот, а во споредба Западот уште со самото вештачко креирање на "хомогената грчка држава" се ставил во нејзина помош и поткрепа, а со тоа автоматски нас ни нанел штета.
На крајот на краиштата 20 години независност можеби се и премал период, особено за држава како нашава (споредбено со сите тешкотии што моравме да ги претрпиме) за градење на силен национален идентитет и обединување околу "македонцките работи". Меѓутоа она што радува е фактот што денес за разлика од пред 20 години има далеку поголем број на Македонци кои ќе ти кажат, ДА јас сум горд што сум Македонец што сум потомок на Александар, Самоил и Гоце, на сите Македонци-херои и на целокупната македонска историја, на нејзините светли, но и темни точки.

Полјациве масовно одат во Грција на одмори и со 99% од нив со кои сум се запознал и откако сум им кажал дека доаѓам од Македонија, прво што ме прашуваат е “Од која?“.

И секогаш се отвара стандардната дискусија за тоа кој е во право ние или Грците, и Полјациве што биле на одмор на 95% да не претерам, се задоени со грчките аргументи и пропаганда која им е сервирана токму од обичните грци низ разни дневно политички муабети.

Значи толку ги дојат со нивната пропаганда, ги гушат, за да овие после се солидаризираат со нив и да бидат против нас.

И така не една вечер овде ми била упропастена со дискусии и објаснувања од по неколку саати.

А да не спомнам со кое омаловажување зборат за нашите девојки и каква репутација им создаваат.

Затоа и се обидувам цела вечер на многумина овде да им кажам дека не се само грчките политичарите одговорни за антимакедонската кампања, туку целокупниот грчки народ почнувајќи од обичниот па се до највисоките кругови во грчкото општество, секој во рамките на своите можности спроведува антимакедонска кампања.

За националната свест што денес ја имаат дел од Македонците (која не соодвестува со начелата на македонската кауза), се виновни поголем број на политичко-историски фактори, би почнал од времето на Балканските војни, преку Југославија, до "новите" комунисти на чело со Б.Ц. кои одиграа важна улога во редефинирање на македонската национална доктрина, односно искористување во личнопартиски цели.
Значи имаме и надворешни, но и внатрешни фактори кои негативно влијаат врз сплотувањето и единството на Македонецот, а во споредба Западот уште со самото вештачко креирање на "хомогената грчка држава" се ставил во нејзина помош и поткрепа, а со тоа автоматски нас ни нанел штета.
На крајот на краиштата 20 години независност можеби се и премал период, особено за држава како нашава (споредбено со сите тешкотии што моравме да ги претрпиме) за градење на силен национален идентитет и обединување околу "македонцките работи". Меѓутоа она што радува е фактот што денес за разлика од пред 20 години има далеку поголем број на Македонци кои ќе ти кажат, ДА јас сум горд што сум Македонец што сум потомок на Александар, Самоил и Гоце, на сите Македонци-херои и на целокупната македонска историја, на нејзините светли, но и темни точки.

Само што темните точки успеваат да ја водат играта... за жал

Сега го видов коментарот на А1 од еден наш сонародник кој мисли вака:

10. bitola од bitola на 05.06.2009 во 17:04 напиша:
пред да ги кажете вашите глупости водени од омраза, размислете. кристално чисто море и бескрајни преубави острови, или 'требит смештај бе?'. да не финансираат хотелиерите или луѓето со апартмани од грција за лобирање против македонија? размислете бе, ало. јас живеам во грција, и можеби овие се навистина ксенофоби, но вие сте просто и едноставно - заостанати.

Ги споредува гејците со охриѓани? Секоја чест. Го меша рушењето на дигнитетот и националното достоинство со недоволно квалитетната или скапа услуга.

Сега го видов коментарот на А1 од еден наш сонародник кој мисли вака:

10. bitola од bitola на 05.06.2009 во 17:04 напиша:
пред да ги кажете вашите глупости водени од омраза, размислете. кристално чисто море и бескрајни преубави острови, или 'требит смештај бе?'. да не финансираат хотелиерите или луѓето со апартмани од грција за лобирање против македонија? размислете бе, ало. јас живеам во грција, и можеби овие се навистина ксенофоби, но вие сте просто и едноставно - заостанати.

Ги споредува гејците со охриѓани? Секоја чест. Го меша рушењето на дигнитетот и националното достоинство со недоволно квалитетната или скапа услуга.

Жално е што такви како него ги има во голем број ...

Јбг ... делумно е наша кривица (ако може да се каже така) што Охриѓаниве стварно знаат да бидат дебили кога е во прашање услуга ... ама пак .... од сите мориња на балканов ... ГРЦИЈА ....

ДЕГЕНИЗАМ И РЕНЕСАНСА !!!!!!

Никад да не се вратат бе .... Или не знам .... /инсерт Рандом комент

Жално е што такви како него ги има во голем број ...

Јбг ... делумно е наша кривица (ако може да се каже така) што Охриѓаниве стварно знаат да бидат дебили кога е во прашање услуга ... ама пак .... од сите мориња на балканов ... ГРЦИЈА ....

ДЕГЕНИЗАМ И РЕНЕСАНСА !!!!!!

Никад да не се вратат бе .... Или не знам .... /инсерт Рандом комент

Го сфаќам твоето лично незадоволство од лоша услуга, меѓутоа размисли дали е подобро да му дадеш пари на негатор/шовинист или на твој македонски брат, во твоја македонска држава?

Го сфаќам твоето лично незадоволство од лоша услуга, меѓутоа размисли дали е подобро да му дадеш пари на негатор/шовинист или на твој македонски брат, во твоја македонска држава?

Брат ... ја секое лето си го прчам во Охрид по 2месеца +- 8=)

Верувај таму ми е рај во споредба со Гејлада =)

И + скролни неколку страни наназад или барај други теми =)

Моето размислување за луѓето кои што одат во Грција е далеку од добро и не ги поддржувам ни во најмала рака =)

As I said :) Да дае господ да не се вратат .... :smir:

Брат ... ја секое лето си го прчам во Охрид по 2месеца +- 8=)

Верувај таму ми е рај во споредба со Гејлада =)

И + скролни неколку страни наназад или барај други теми =)

Моето размислување за луѓето кои што одат во Грција е далеку од добро и не ги поддржувам ни во најмала рака =)

As I said :) Да дае господ да не се вратат .... :smir:

Се согласувам, јас сум охриѓанец и не ги поддржувам поголем број на угостители кои нудат висока цена, а низок квалитет меѓутоа сепак постојат и чесни луѓе кои знаат на вистински начин да привлечат туристи, постојат одлични места за забава и рекреација, за културноисториска едукација и за духовен мир. На крајот на краиштата, во Охрид си како дома, свој меѓу своите!

Се согласувам, јас сум охриѓанец и не ги поддржувам поголем број на угостители кои нудат висока цена, а низок квалитет меѓутоа сепак постојат и чесни луѓе кои знаат на вистински начин да привлечат туристи, постојат одлични места за забава и рекреација, за културноисториска едукација и за духовен мир. На крајот на краиштата, во Охрид си како дома, свој меѓу своите!

Абе ... ако се лажеме ... луѓево НЕМОЖАТ да си го дозволат Охрид а можат Грција ... Со парите за Грција што ке ги спичкаш за 10дена во Охрид ке седиш 1 месец ... (факт)

Сеа грчки/охридски сељаци ... сејм шит .. на овие нашиве бар нема да им објаснуваш чив е Александар и кој бил Филип 2 ...

На ова нека се свестат нашите тур-оператори , секторот за туризам и нивните понуди и цени.
Неа се симнат охриѓани од кај то се качени и нека учат малку за „кастумер сервис“, и да не сонуваат сите кои имаат екстра соба дека со 3 месеци пљачка ќе ги живеат и останатите 9 од годината!

shtom tie poljacite rekle taka, se e djabe!! ja izgubivme bitkata lugje! shtom tie poljacite shto gi poznavash rekle toa, jas sum bil vo zabluda deka sum Makedonec!! :kesa:

shtom tie poljacite rekle taka, se e djabe!! ja izgubivme bitkata lugje! shtom tie poljacite shto gi poznavash rekle toa, jas sum bil vo zabluda deka sum Makedonec!! :kesa:

dedo be, zs taka zborvis? pa tie poljacite i voopsto drzavjani na drugi drzavi, biret politicari, i sho e podobro za nas, zapoznaeni so Makedonskata istorija i kultura da se, il zatrueni so grcki gluposti?

a okolu ohrid i ohrigjani i nivnata neprofesionalnost, pishano e i kazano mnogu. ama sami ste si krivi nekoas.

"smestaj dan trebit"???

ke si najdis smestaj kaj sho se fini gazdite i ke si rezerviras vo mart, pa nema da te gnjavet na avtobuska i kaj posta / setalisteno (ak te videt so torbi il kuferi) so "smestaj dan trebit"

ve kradet po prodavnici, kafici, restorani?

ili informirajte se za cenite ko ke poracvite, pobarajte smetka, cenovnik, barem jazikot ni go znajte, ne trebit grcki ili angliski da zborvite :toe:

neljubezni se???

glasno izrazete go i pokazete go revoltot ko ke se neljubezni, da slushnet i drugite musteri :toe:

nekoj ohrigjani ke stanet agresivni vo takva situacija, ama mnogu ke smenet odma ton i nacin, ke stanet odma trgovci, im trebet vashite pari :pipi: (ak stanet agresivni, ne im vlegvajte pokje v dukjan)

ne vi se svigjet plazite? nemat zabava?
nesho pet-to, sto-to ne vi se svigjat?

kapitalizam, bujrum otvarajte dukjani i firmi po ohrid, bidete profesionalni turisticki rabotnici, pokazete na (nas) ohrigjani kako se rabotit:pipi:

samo da se baralo opravdanje za sopstvenite zelbi za podanistvo kon "grcija" i nemanje onakvo megju noze i barem malku samopocituvanje.

!!!NA ARNOTO E LESNO AREN DA SI, NA MAKATA JUNAK SE POZNAVAT!!!

a nie sme na maka, kako Narod, kako Drzava.

ko kje svatite deka grcite, da mozet, bi izmislile virus "anti-makedonitis" site do eden da ne nishtet, ke bidit GOLEM den za Makedonija!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom