Насилства во Македонија

Не наседнувајте. Не е ова од чиста мира, им текнало на Албанциве да ги претепаат нашиве деца.

Само ќе се изедам што невини млади луѓе и Македонци и Албанци се наоѓаат во средината и се наоѓаат под манипулативната палка на некои структури.

сва среќа што не наседнуваме:icon_lol: ги жалам албанциве што наседнаа,лошо проаѓаат дефинитивно.

Врие во Скопје: Повторно тепачка во автобус!

Не помина многу време од вчерашниот инцидент во Стајковци, денеска нова тепачка - малолетник бил претепан во автобусот со број 7.

Малолетникот бил нападнат од поголема група кај Транспортниот центар.

Нема повеќе детали за овој случај.

Потсетуваме, синоќа во Стајковци беа повредени повеќе деца, од кои две завршија на Ургентен ценрар, додека едно девојче заврши во Градската болница.

Покрај ова, вчера се случија уште два други инциденти.

Владата не сака или не може да интервенира поради X причини, медиумите го потпалуваат огнот, а македонците кои што се во јужните делови баш им е гајле. :свиркам:

ја ти гарантирам дека ова не е организирано ,некој да им наредил и да го направат .... живеам во Ѓорче и баба ми и поголем дел од блиски роднини живеат во Ченто ( Синѓелич) .... им го знам менталитето тоес однесувањето на тоа како се обидуваат .... ова ти е само дел од недостатоците на нашево транзициско опшество ... ова е направено од само да се покажат дека се некој и нешто .... мене ми забија нож во рака и имам белег да ти покажам зошто изразнав во маало и со другари уште како мали ... свесно и добро го кажувам ова дека ова не е организирано туку така од некој по команда .... ова е дефинитивно од групи дебили блиски другари дебили кои само сакаат нешто да направат, а наместо тоа се :гомце: во вистинско светло ..... ти гарантирам дека ова не е некое кавер ап како шо рече погоре членот ... дека било масло на Владава или опозицијава ..... сум поминал низ вистински срања и знам што и како размислуваат .....

Добро може во Синѓелич е така, ама напаѓачите може не се од Синѓелич, може не се ни од Скопје. Ќе речеш „е па и ти сеа ептен забегуваш“ ама 2-3 години по ред на ист начин истото се случува, а сето тоа да го препишам на некоја случајност ми е некако смешно.
Еве ако стварно мислиш дека не е намерно ова предизвикано, пробај да си дадеш одговор на прашањето зошто претходниве 2-3 месеци на станицата на Бит пазар имаше нон-стоп 3-4ца специјалци иако немаше потреба од тоа, а баш сега коа има потреба нив ги нема ?
Зошто вакви напади се случуваат пред некоја важна одлука во државава ?
Коинциденција ? I don't think so...
Кај нас премногу често се случуваат вакви ситуации за да можеш да ги препишеш на случајност.

Не им обрнувајте внимание бре на овие, што се замарате јас не знам , што и да кажете и господ да се симне од небо да им каже дека не се во право они ќе веруваат во спротивното, затоа само игноре и средена работа, нема да имате главоболки.

Еве ако стварно мислиш дека не е намерно ова предизвикано, пробај да си дадеш одговор на прашањето зошто претходниве 2-3 месеци на станицата на Бит пазар имаше нон-стоп 3-4ца специјалци иако немаше потреба од тоа, а баш сега коа има потреба нив ги нема ?

Си помислил некогаш дека истите тие специјалци, на така отворена позиција се лесна мета? Слушна што коментираа осомничените од Смилковци кога влегуваа во судница? Настрана тоа што вчера полицијата беше ангажирана за натреварот во ракомет.

Миленко Неделковски

пред 38 минути

Неможам да верувам како се известува за вчерашното зверско тепање во село Синѓелиќ!!! Сабајле рано заминав на фармата на брат ми за да му помогнам да земе “тендер“ за субвенции. Се здробив од работа, се враќам, на медиумите општа тапа. Пресудата за Кили е прва вест, тепањето на децата веќе не е толку битно!!!
Ниту еден портал, ниту блиските до ВМРО, ниту оние блиски до СДСМ, Милчин и Сорос, немаат ништо за ова? Човек да им посака на сите, следните тепања да бидат по грбот и главата на нивните деца. Да видиме како таа вест би се третирала?
Дури слушнав и најморонска небулоза со прашање, односно дилема: Дали се работело за ученичка пресметка или нешто друго???!!!
Едните со ташни и со јавен превоз - автобус, другите со палки и со возило без регистрација! Како бе тоа ученичка пресметка!!! Овие “УЧЕНИЦИВЕ“ со маскирни капи, безбол палки и автомобил без регстрации ВО КОЕ ШКОЛО УЧАТ тие, бога ти!!! Во кое???
И, бидејки никој ништо не објавува, пак мора Батко Миленко да дава ексклузива. Ем ексклузивно, ем вистинито. Како вообичаено.
Значи, по крајната станица на 45-ка, кај бензиската на Макпетрол, има “У“ раскрсница. Десно патот оди за Арачиново, лево за селата Синѓелиќ Стајковци, Булачани, Раштак...
Автобусот 65 оди токму натаму, кон ти села. Во село Сингелиќ, има две џамии. Кај едната, 65-та е пресретната, на сила е влезено во неа, и децата се тепани. Ниту едно од децата (и едно девојче) немале ниту оружје, ниту борилачки вештини, ниту сила да се спротистават на хулиганите (исти како оние што го направија масакрот кај Смилковци). Смилковско езеро, е на само километар-два од местото на ова тепање.
Кога нападнаиот автобус некако стигнува до центарот на Стајковци (Стајковци и Синжелиќ се споени едно на друго), кое е 100% населено со македонци, родителите, пријателите, соселаните дознаваат за тепањето на децата. Од аптеката што се наоѓа таму им се пружа прва помош за превивање на раскрвавените глави. Во меѓувреме, останатите села населени со македонци што се наоѓаат во правец на Скопска Црна Гора, разбираат за ова. Населението од Црешево, Булачани и Раштак поаѓаат кон Стајковци, каде во еден момент се собираат над 500 луѓе. Гневни кон албанците, разочарани во полицијата, подготвени за освета... Така собрани, се обидуваат да тргнат кон селото Синѓелиќ и да ја запалат џамијата кај која бил пресретнат автобусот.
Во тие моменти пристигнуваат полициските Ланд Ровери, и граѓаните се сопрени. Не успеваат да го пробијат полицискиот кордон.
Во тие моменти доаѓа друг автобс 65. Таа бројка има назнаки “Б“, “В“ и така натаму што одредува кон кои села вози, односно која е последната станица. Овој автобус што дошол, возел и кон селото Страчинци. Таму живеат албанци. И, во автобусот имало албанци, што секако биле препознаени и антрополошки, но и според аутфитот. Насобраните македонци тргнале кон автобусот, сакале да влезат во него. Тврделе дека во него има наоружани албанци. Барала полицијата да ги претресе тие патници. Полицијата одбила. Македонците се обиделе да го нападнат и превртат автобусот. Силните полициски сили ја спречиле намерата за одмазада.
Советникот на ВМРО од то село Тони - Шајка, со авторитет меѓу соселаните, успеал да ја смири ситуацијата, и да ја исконтролира разгневената група.
Веднаш потоа, во Стајковци доаѓаат видни претсавници на албанската заеница од околните села. Најмногу претставници на ДУИ. Меѓу другите, Сафет Назири, заменик министер за образование (тој е баш од с. Синѓелиќ). Таму бил и Аднан од општина Гази Баба, инаку жител на Страчинци. И имало уште 2-3 албанци. Тие се обиделе да смируваат, да е извинат, да побараат слегнување на тензиите...
По неколку часа, жителите се разотидуваат.

Молам колегите да не ми ја преземаат и копираат веста. Ги молам политичарите, да ја прочитаа и да си ја чукнат главата.
Ги молам сите нив заедно, најнапред да расчистат со физичкото насилство како омраза, а потоа да дебатираат за говор на омраза.

Бидејки, за тепање на деца НЕ МОЖЕ ДА ИМА ГОВОР НА БЕНДИСУВАЊЕ. Мора да има говор на омраза.

значи вака, тепачки у автобус има скоро секој ден на оваа линија,се тепаат нати го дај ми го секој ден скоро без причина т.е причина има едниот почнал другиот да врати и се така у круг , сега медиумите сите го прикажаа ова кое се случи вчера и го користат случајов, поради една и единствена работа, да се отргне вниманието на народот, ради некои дешавки у парламент како со буџетот , за мијаклов и сл. тоа е тоа многу просто и едноставно

Си помислил некогаш дека истите тие специјалци, на така отворена позиција се лесна мета? Слушна што коментираа осомничените од Смилковци кога влегуваа во судница? Настрана тоа што вчера полицијата беше ангажирана за натреварот во ракомет.

Ја последен пат кога проверував полицијата е задолжена за одржување на јавниот ред и мир и таа полиција е должна да направи ја да се чувствувам безбеден !
Ако одиме според твојава логика, зошто тогаш имаше полиција 3 месеци ?
Или тогаш не биле мета, па ај ќе ги пуштиме да се провозат низ Скопје, народ плаќа...
Полицаец значи постојано да бидеш изложен на ризик, работата им е мене да ме заштитат и крај на приказната. Во описот на работното место полицаец стои и ризикот и како ти го глеаш тој ризик како оправдана причина да бидат претепани граѓани на оваа држава стварно не ми е јасно...

И не се брукај да ми кажуваш дека капацитетот на МВР е обезбедување на еден натпревар...

Оддамна познатата изрека: «Децата – се нашата иднина» значи какви ќе бидат децата, таква ќе биде и иднината.
Според сево ова што се случува а и претходно напишаното искрено не гледам светла иднина во/за Македонија:(

Сакам само да направам една споредба помеѓу медиумите на македонски и на албански јазик и нивните извештаи за настаниве, актуелни но и поранешни.

Не успеав да најдам ниту една вест на македонски која ја наведуваше етничката припадност на напаѓачите или на жртвите. Ако сум паднат од Марс, немаше да дознаам дека нападиве биле мотивирани од етничка омраза или не.

Наспроти ова, во повеќето медиуми на албански јазик, јасно беше наведено за жртви Албанци. Последниот инцидент во 7-ца е претставен како „терор над албанските ученици“.

Valë e re incidentesh dhune, në shënjestër nxënësit shqiptarë!

Në shenjë hakmarje, mbahet peng për dy orë autobusi me nxënës shqiptarë

Terror ndaj nxënësve shqiptarë në Maqedoni

Ова чисто колку да се има претстава кој колку додава масло на огнот.

Ја последен пат кога проверував полицијата е задолжена за одржување на јавниот ред и мир и таа полиција е должна да направи ја да се чувствувам безбеден !
Ако одиме според твојава логика, зошто тогаш имаше полиција 3 месеци ?
Или тогаш не биле мета, па ај ќе ги пуштиме да се провозат низ Скопје, народ плаќа...
Полицаец значи постојано да бидеш изложен на ризик, работата им е мене да ме заштитат и крај на приказната. Во описот на работното место полицаец стои и ризикот и како ти го глеаш тој ризик како оправдана причина да бидат претепани граѓани на оваа држава стварно не ми е јасно...

И не се брукај да ми кажуваш дека капацитетот на МВР е обезбедување на еден натпревар...

Да, бидејќи тебе ќе ти биде полесно ако наместо 8 луѓе, бидат истепани 8 луѓе и еден специјалец. Или специјалецот биде убиен. Помеѓу изложеност на ризик и непотребна изложеност на ризик има огромна разлика. И доколку некој сака да те нападне, а ти немаш поим за тоа, нема полиција во светот што може да го спречи.

Кажи колкав е капацитетот на јавна безбедност, кога веќе зборуваш за брукање?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom