Нано технологија

• Креатор на темата Креатор на темата Stef Bachatero
  • Време на започнување Време на започнување
S

Stef Bachatero

Гостин
Dali ste slusnale za nea i kazete svoe mislenje zs vo idnina mozebi ke ni se vmetnat vo teloto kako mini lekari ili da ni kontroliraat mozookot.Inace kazete dali ste za ili protiv za nano tehnologijata.

Protiv,kakva idnina? nikogas nema da bide proizvedeno,nitu pa upotrebeno vakvo nesto,pogotovo ne za kontrola vrz mozokot

mRnO напиша:
Protiv,kakva idnina? nikogas nema da bide proizvedeno,nitu pa upotrebeno vakvo nesto,pogotovo ne za kontrola vrz mozokot
Siguren li si. Amerikanskata vojka sto posto ke iskoriste nano tehnologija za sozdavanje super vojnici. Polu lugje-polu roboti. Ke im stavat chip sto ke bi blokira cuvstvata, a mozebi i direktno vo mozokot ke im zadavat naredbi.
Ne bi se iznenadil i dokolku vakvo nesto veke se testira vo nekoja labaratorija na amerikanskata vojska.:ija:

abe daj boze kaj nas da se testira vladava da ja kontrolirame so eden nano robot.Crvenkovski da ni gi dade tie 20 milioni dolari na celiot narod mislam e dobra idea.

StevoMC напиша:
abe daj boze kaj nas da se testira vladava da ja kontrolirame so eden nano robot.Crvenkovski da ni gi dade tie 20 milioni dolari na celiot narod mislam e dobra idea.
E sea prasanje e koj ke go ima daljinskoto. Dali tia so ke upravuva ke bide poaren ili ist kako niv, pa da si gleda smao za nego. Inaku najvazno za edna tehnologija e koj ja kontrolira. Nanotehnologija moze da se iskoriste i za dobri i korisni raboti, ama vojskata ke ja kontrolira i ke ja iskoriste za gnasni raboti.
I amerikancite ke sozdavat novi vojni za da si ja testirat novata tehnologija.

СЕ се ќе се произведи самошто не и во овај век мислам во теков на нашево живеење :) мислам на нано технологијата.... али и како и да е дур му ја мислат јас ќе му ја живеам!!!

Нано структури и нанотехнологија се викаат интердисциплинарните студии на универзитетот во Касел, Хесен, Германија, каде што имено јас студирам биологија. Студиите првпат беа понудени во 2003 и норално имаат добар одзив, така да сега е ставена и квота до колку студенти по овие студии можат да се запишат во прва година.
Науката е едно 15 години стара, што значи релативно млада, ама има доста откритија и до сега е навлезена и во практичниот свет, пример е слојот со кој се прекриваат ветробрановите стакла кај БМВ, Мерцедес и Ауди, се користи така наречен нанослој, кој е така конструиран на молекуларно ниво да се создаде лотус ефектот и наместо да се задржуваат капки вода на ветреобрановите стакла тие едноставно се лизгаат.
Како што може да се види Нано-научниците сеуште ги земаат веќе постоечките наномодели од природата и ги конструираат за практични цели.
Мислам дека веќе во крајни експирементални фази е и новиот чип на Intel кој е конструиран со нанотехнологија, разликата е во тоа што ако сега спроводничките кола во самиот чип или процесор беа неколку микрометри сега со усовршување на техниката на бушење со ласер спроводничките елеменети се намалени на околу 100 нанометри, резултат, помалку трошење енергија, поефикасност, а до некаде и помала големина.
Многу битен инструмент за нанотехнологијата односно испитувањето на нанаостурктурите е AFM (Atom Force Microscope) со кој може точно да се одслика поставеноста на атомите на една површина, а ако се појача може и да се земаат поедини атоми или молекули и да се преместуваат.
Нано-машини, па добор јас се надевам дека во иднина ќе се развие оваа гранка на нанотехнологија малку подобро, инаку да бидеме јасни кој и да било направен во иднина наноробот, нема да може да биде контролиран од какво и да било далечинско едноставно поради фактот што тој робот сам по себе би претставувал една макромолекула.
Инаку денес им има успеано на научнициве да се направи една таканаречена количка која има 4 топчести„тркала” која пак на точно определена површина се двишжи во една насока. Исто така мноу интересен и примерот за „нано електромотор” кој постои во природата многу поодамна , дури пред растенијата да излезат на суво копно, имено станува збор за опавчето на бактериите, ама не би идел сега подетално како е изграден и како фунционира.
Така да според постовите што ги прочитав постои многу големо непозанвање на тоа што е нанотехнологија, наноструктури, а од кај да знаете, може јас после 4 семестар ќе се специјализрам на насоката Нанобиологија:)
http://www.cinsat.uni-kassel.de/homepage.html
Еве ви линк образувајте се малку.

ДА тил кажам право и јас појма немам од ова(освен од филмови:icon_lol:), ај баш ќе прочитам и ќе се образовам малку.

abe da mu ispratime na bush da ni dade po edno milionce ne losa rabota

Нанотехнологијата во електрониката е всушност е создавање на електронски компоненти (читај транзистори) со димензии од неколку нанометри. Големината на транзисторот односно на неговата база е директен виновник за максималната дигитална брзина на истиот. Еден ваков супериорен транзистор би можел да поднесе брзини од редот на терахерци што споено со некој single-mode optical fiber дава нова ера на компјутерите и преносот на податоци.
Сепак, овие теоретско замислени брзини сеуште се далечни.
Досега најмал транзистор е создаден од Intel и ваквата технологија е искористена за прескот процесорите. Не ме земајте за збор ама мислам оти беше 40nm технологија.

Преди повече от 2 години IBM публикува снимка на атоми подредени в името IBM.
Нано технологиите ште се развиват докато стичнат атомно ниво. После просто нјама на к'де :)
Това смјатат учените.

Nano tehnologijata e ubava zamisla koja moze da go podobri zivotot kakov sto go znaeme.
Malecki nano strukturi koi poseduvaat odredeno nivo na vestacka inteligencija i se sposobni da ucaaat edni od drugi i da se repliciraat(StarTrek).
Najverojatno kje pomine mn vreme dodeka go postigneme toa nivo na tehnoloski razvitok, taka da nanitite se samo edna ubava zamisla nisto povekje.

Добар пост од Bacillus gagous
Мислам дека не може наноботи да ги контролират нашите умови, мислам дека гледаме многу филмови и имаме бујна фантазија.
Пред се, човечкиот мозок е многу (поточно најкомплицираната) работа на овој свет
Инаку јас лично ја поддржувам технологијата, само да не се користи технологијата за воени цели (мислам меѓу нас земјаните) :)
member.php?u=1970

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom