Најгрдиот објект во Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување

Кој е најгрдиот објект во Скопје ?

• Вкупно гласачи
    138
  • Гласањето е завршено на .
Да ама тие во Европа кога се градени, а овие сега-нема врска. Земјотресот однел 90% од културното наследство на Скопје, и потоа бил напраен модернистички проект на кој работеле светски архитекти, а она денеска како што го знаеме Скопје е дело на самиот народ и власта кој немале закон асален па секој и градел како сака, и денеска има проблеми.
Нема врска кога се градени, стилот е тој. Значи се согласуваме дека барокот и нео-класицизмот никогаш не можат да бидат грди. Ете го одговорот зашто се гради во тој стил.

Инаку сите овие објекти за кои се гласа на темава се дел тој проект на Кензо Танге. Денес во голем дел се екстремно грди. Самоубиство за еден град е најрепрезентативните објекти да бидат изградени во медерен стил. Прашање на време е кога на некоја идна генерација ќе им станат грди. Ко сега нам стилот во кој се градело пред 40 години.

Кај реков оти така мислам? Цитирај ме.
А од новиве кој сакаш објект земи го, најгрдиот нека е, кога ќе го споредиш со некој од овие набројаниве досега ќе ти се чини којзнае колку убав.
Истиот синдром кога просечно убава женска е излезена во друштво со грди другарки, во тој случај таа е најубава. Смести ја во друштво со манекенки, никој не ја гледа...

Ако има нешто погрдо и понефункционално од капијата јас ќе го повлечам својот збор.
Но три пати ги прочитав предлозите и неможев да најдам погрдо нешто од тој чир. Но се е работа на вкус, а за вкус не се дискутира.

Значи се согласуваме дека барокот и нео-класицизмот никогаш не можат да бидат грди. Ете го одговорот зашто се гради во тој стил.

Не се согласувам, ако на тебе ти е убаво не значи дека им е убаво и на илјадници други.
Скопје е место каде што се спојуваат далечниот исток и запад, така да тој стил што викаш ти не ни одговара.

Се согласувам со членот од претходната страна, студентскиот дом Гоце Делчев е најгрдо нешто .Земете во обзир дека студентскиов , поштата , националната банка и универзитетот Кирил и Методиј спаѓаат на брутализмот којшто се развивал 1950 - 1970 и е најлошо нешто што се случило на планетава земја ( http://en.wikipedia.org/wiki/Brutalist_architecture ).
--- надополнето: Nov 20, 2011 10:57 AM ---
Се согласувам со членот од претходната страна, студентскиот дом Гоце Делчев е најгрдо нешто .Земете во обзир дека студентскиов , поштата , националната банка и универзитетот Кирил и Методиј спаѓаат на брутализмот којшто се развивал 1950 - 1970 и е најлошо нешто што се случило на планетава земја ( http://en.wikipedia.org/wiki/Brutalist_architecture ).

Не се согласувам, ако на тебе ти е убаво не значи дека им е убаво и на илјадници други.
Скопје е место каде што се спојуваат далечниот исток и запад, така да тој стил што викаш ти не ни одговара.
Епа тогаш наброј ми барем еден европски град, изграден во овие стилови, што изгледа грдо и жителите не се гордеат со неговиот изглед.
Инаку како модерниот стил ги спојува далечниот исток и запад? Нели тоа беше алтернатива на барокот и нео-класицизмот. А, за тоа се согласивме дека во иднина може да изгледа екстремно грдо...

Ако има нешто погрдо и понефункционално од капијата јас ќе го повлечам својот збор.
Но три пати ги прочитав предлозите и неможев да најдам погрдо нешто од тој чир. Но се е работа на вкус, а за вкус не се дискутира.
Немој да мешаш естетика со функционалност. Секој ќе се сложи оти не е функционална капијата, не и е ни целта да биде, а и не гледам како би била функционална... Само не гледам зошто сите барате функционалност кај објекти што треба да претставуваат споменик, статуа или слично.
Еве за с.д. Гоце Делчев на пример земи, како објект би рекол дека е доста функционален, можеби и надобриот студентски во државава, ама ГРД е у пички матер.
А за капијата, мене конкретно, не би рекол дека ми е грда... едноставно не се вклопува во околината. А тука, во формирањето на мислењето на јавноста огромен удел имаат и медиумиве. Нормално сите што се опозициски настроени имаат однапред оформено мислење дека сите споменици, капијата се грди, независно дали се или не. Тоа е лоботомија веќе, не можиш да разубедиш некого во тоа.

Епа тогаш наброј ми барем еден европски град, изграден во овие стилови, што изгледа грдо и жителите не се гордеат со неговиот изглед.
Инаку како модерниот стил ги спојува далечниот исток и запад? Нели тоа беше алтернатива на барокот и нео-класицизмот. А, за тоа се согласивме дека во иднина може да изгледа екстремно грдо...

Пак не свати треба нешто наше, ново, домашно.
Само малце креативност, се друго копирање ќе биде само слеп обид да се направи нешто.

Пак не свати треба нешто наше, ново, домашно.
Само малце креативност, се друго копирање ќе биде само слеп обид да се направи нешто.
Не се согласувам дека со изгледот на најрепрезентативните државни објекти треба да се коцкаме. Подобро да „копираме“ нешто сигурно, отколку да измислуваме топла вода, па на крај да испадне трагично.

Немој да мешаш естетика со функционалност. Секој ќе се сложи оти не е функционална капијата, не и е ни целта да биде, а и не гледам како би била функционална... Само не гледам зошто сите барате функционалност кај објекти што треба да претставуваат споменик, статуа или слично.
Еве за с.д. Гоце Делчев на пример земи, како објект би рекол дека е доста функционален, можеби и надобриот студентски во државава, ама ГРД е у пички матер.
А за капијата, мене конкретно, не би рекол дека ми е грда... едноставно не се вклопува во околината. А тука, во формирањето на мислењето на јавноста огромен удел имаат и медиумиве. Нормално сите што се опозициски настроени имаат однапред оформено мислење дека сите споменици, капијата се грди, независно дали се или не. Тоа е лоботомија веќе, не можиш да разубедиш некого во тоа.

Зарем ти личам на некој што може да се води од мислењето на некој си медиуми и што нив им е грдо или убаво? :) Лоботомија/медиуми дека капијата била грда, а она пустата убава абе капка.
Пак ќе повторам, ако тебе ти е Гоце Делчев грд, мене капијата ми е најгрда. И тоа е вкус, неможам јас тебе да те убедам дека е грда, ти мене неможеш во обратното.

Од овие според Цитро „комуњарскиве“ би ги издвоил
- МОБ/МНТ (како и да се вика више) - Се сеќаам уште на бушава азбука на онаа убрзаната шпица коа Гоце Тодоровски се пушташе со санка. Премногу матерјал за премал од внатре објект.
- Комплекс на факултети - брат као коа си загубен во Doom 2. идеш од соба у соба да цвикнеш со пилата понекое чудовиште.
- Гоце Делчев - домот. - пропадната Jetsons корпорација.

(доволно празни места)
- Поштата. - види еден бенчмарк погоре.

Од поновиве
- Куќата на Мајка Тереза - полна со контрадикторност као и временски така и локацијски. + ништо не опишува во врска со Гонџа Бојаџиу.

Другиве им давам шанса додека се изградат, иако не ми се по ќејф ама ич.

И тебе ти е поубава Поштата?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom