Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ја оставам да си работи и преку ноќ да речеме на 16 степени, бидејќи кога ја гасам ја пуштам на 26 и ни за 3 часа не постигнува.
Кога се грееш со термо тогаш да треба да планираш кога е скапа кога ефтина тарифа.
Во Недела можеш да ја вклучиш и да дува, има се може се :)

Кога се грееш со клима инвертер, значи ниско температурно греење, треба да работи 24/7. Да ја постигне бараната температура и потоа да влезе во режим на одржување на таа температура или тако звана модулација. Така да заборави ефтина скапа тарифа.

Викаш денски 26 степени навечер 16. Знаеш ли ти колку се 10 степени разлика?
Во преоден период кога темп е над 0 ќе местиш дење 21,22 навечер 19,20
Значи 2 степени разлика а не 10.
Или најдобро воопшто да не ја гибаш.

Ете ако толку си фанатик на тоа ефтина/скапа тарифа и ако си ранобудец, во 06:00ам зголемија темп од 20 на 22
До 07:00ам дури е ефтина климата ќе ги надополни тие 2 степени и ќе заштедиш 2 евра во месецот...

Значи ти веќе имаш клима ама не ја користиш како што треба и затоа не си задоволен па сега сакаш да пробаш со ТА печка?
Не ти треба тоа, користи ја климата 24/7

Бтв не кажа што клима имаш, стара он/офф, инвертер...?

Последно уредено:

Attachments

• 20250808_062434.jpg
    20250808_062434.jpg
    882,2 KB · Прегледи: 7
@NightTrain dali Fuego klimatizerot ti e on-off ili inverter ? Javise kaj monterot koj ti ja montiral da ja proveri
Инвертер е, а монтерот повеќе не е во државава. Ако имате некој предлог мајстор или сервис да дојдат да ја проверат/сервисираат слободно пишете ми.

Инвертер е, а монтерот повеќе не е во државава. Ако имате некој предлог мајстор или сервис да дојдат да ја проверат/сервисираат слободно пишете ми.

Ako ima garancija Javise vo ovlasteniot servis za Fuego Servis Makedonija TEL:02-5511-777

Dokolku e pominata garancijata togas konsultiraj se so slednive servisi

Meg Sistemi TEL:077-655-224

Bane Air TEL:078-242-656

Europolar TEL:075-265-968

I sto ocekuvas jas ili bilo koj tuka da napravi so ovaa informacija.

Dali e spratot tvoj ili na nekoj drug e sosema nebitno. Perdinjata a bile a nebile ke zadrzat nekoja toplina ama deka ke ti sprecat taa da zamina i na drugata strana samo u Science Fiction film ne u realen zivot.

Imas 85m2 otvoren prostor super nesto plus a da e korisno, od prethodno pisa deka imas golemi toplotni zagubi i doagame do delot
Ova da go zatoplis so 1 termo pecka samo u istion film kako i perdinjata sto stitat od sirenje na toplinata.

Klima da zagree od 16 na 20+ stepeni da za nekolku saati vo Septemvri, vo dekemvri bogami i nekolku dena moze da ti fati.
Ako klimata koja ja imas e kvalitetna i ima mok verojatno ke moze da go zagree i drzi zagrean cel ovoj prostor, imaj vo predvid deka i da drzis 18 stepeni vo periodot koga ne rabotis dodeka da stigne do 21-22 ke i treba vreme na taa klima nema da postigne instantno.
Taka sto najkomforno i najekonomicno ke ti bide da si drzis 19-20 stepeni i koga rabotis i koga ne rabotis. Ako ti e ladno ke frlis nekoe dzemperce na sebe i taka ke zastedis, ako toa ne ti e komforno ke si grees na poveke ke imas pogolem komfor ama i povisoka smetka.
Добро бе не те разбрав, ако си на мое место, дали ќе се грееш на клима со тоа што ќе мора да ја оставаш од 19.00 до 15.00 на миникум 16 степени за кога ќе почнеш да работиш од 15.00 да не почнуваш од 5 степени и никогаш да не се достигне нормална температур, или е поевтино тој простор да го греам со ТА, да ја полнам на евтина и да ме грее од 15.00 до 19.00

Добро бе не те разбрав, ако си на мое место, дали ќе се грееш на клима со тоа што ќе мора да ја оставаш од 19.00 до 15.00 на миникум 16 степени за кога ќе почнеш да работиш од 15.00 да не почнуваш од 5 степени и никогаш да не се достигне нормална температур, или е поевтино тој простор да го греам со ТА, да ја полнам на евтина и да ме грее од 15.00 до 19.00
Ниту таа ТА ќе издржи да има топлина за периодот кога ти треба
Ниту па клима ќе постигне од 16 да загрее на нормална температура од 20-21 степен во тој краток период што ти треба.

Неколку пати ти пишавме дека подобро со клима (под услов да е некоја нормална клима а не ванаби клима) да држиш 18-19 степени во периодот кога не работиш
Ако сакаш да имаш некакви шанси да за грееш до 20-21 степен во периодот кога работиш.

Посебно што викаш е 85м2 простор само со перде заштитен и тоа е дискутабилно дали ќе го постигнеш ама е пореално од другите две сценарија

Ако купуваш ТА печка можеш да најдеш стара половна за мала цена за 50 евра. Ќе ги извадиш циглите, ќе ги смениш греачите, термостат, ќе склопиш се и од старт си во ќар поради ниската цена.
Таа печка ти треба мануелно да ја вклучуваш/исклучуваш на ефтина/скапа тарифа, од 22:00 - 07:00 и од 13:00 - 15:00
Или да ставиш смарт осигурачи со вифи Shelly и нив да ги програмираш. Има тука еден член на форумот кој има искуство со тие работи.
Или да купиш нова ТА печка со тајмери и сите работи ама тоа ќе биде скапо.

ТА печката да ја користиш исклучиво само како зрачење на топлина. Ако вклучиш вентилатор бргу ќе ја издува топлината а и ќе потроши повеќе струја.

Со ТА печка никогаш нема да можеш прецизно да ја контролираш температурата во просторот посебно во преодни периоди. Кога ќе се наполни ќе биде пекол, кога ќе се испразни ќе биде ладно.

Клима од друга страна прецизно ја контролира температурата во просторот ако се користи правилно, не како ти што правиш пали гаси.
Во преодни периоди за стварно смешни пари можеш да се грееш со клима инвертер.

Да не должиме јас би идел на клима да сум на твое место. Отворен простор 85м2 може да го загрее 5 kW клима.
Ќе си земеш некоја добра јапонска ни многу скапа ни многу ефтина, пример Daikin Sensira FTXF50D
Mitsubishi BT50VGK
Ке ја користиш како што треба 24/7 и пак помалку струја ќе потроши од ТА печка. А и во лето ќе ти се најде :)

Бтв ти викаш во 85 м2 работиш. И што работиш друже во толкава просторија :) ? Четири сати во денот од 15 до 19... Чудна работа
Да не си и ти програмер работи од дома или кол центар за во Америките?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom