Најдобра вода во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата streetbond2005
  • Време на започнување Време на започнување

Која е најдобрата вода во Македонија?

• Вкупно гласачи
    156
Додадов и анкета на темата, слободно гласајте.
Ако има друг предлог за вода, слободно пишете - ќе ја додадам во анкетата.

Ne znam naucno i ne sum cital knigi i ne mozam da kazam nisto za toa od naucna gledna tocka. Ne go pravam ova ni za da izgubam kilce ili slicno, tuku ednostavno znaete, koga teloto vi kazuva deka nesto treba da napravite? Cuvstvuvam deka treba od nesto da se "otarasam" i mi doagja onaka od vnatre deka treba da bidam na voda nekolku dena. Toa e cisto za mene.Jas i prethodno ziveev 2 nedeli na blendirani i cedeni sokovi(so jadenje zelencuk i ovosje) znaci 80 posto da receme cedeno/blendirano, 20 posto ovosje i zelencuk vo sirova forma i nikogas podobro ne sum se cuvstvuval, imav energija se da pravam vo tekot na denot. Ovoj period kako organizmot da mi bara samo voda, me zasituva, dodovlna mi e i ne cuvstvuvam glad. Citav nekoi statii deka optimalno e da se bide na post so voda 3-5 dena sto mislam eka e logicno no da ne se napregas mnogu t.e pretezno da lezis doma i da ti se cisti organizmot, iako citam lugje pravat voden post i po 30 dena sto za mene e ludost, no ova so 3-5 dena ednostavno cuvstvuvam deka trebam da go napravam.

Струмичката од водовод?

Ne znam naucno i ne sum cital knigi i ne mozam da kazam nisto za toa od naucna gledna tocka.
Затоа читај и информирај се, пред да направиш некоја глупост со која ќе си го загрозиш здравјето.

Ne go pravam ova ni za da izgubam kilce ili slicno, tuku ednostavno znaete, koga teloto vi kazuva deka nesto treba da napravite?
Јас да го слушав телото кога „едноставно ми кажува нешто да направам“ - сега ќе носев црвена наметка и ќе ме викаа Супермен. Ама во реалност, работите не функционираат така. Затоа и постои разумот.

Jas i prethodno ziveev 2 nedeli na blendirani i cedeni sokovi(so jadenje zelencuk i ovosje) znaci 80 posto da receme cedeno/blendirano, 20 posto ovosje i zelencuk vo sirova forma i nikogas podobro ne sum se cuvstvuval, imav energija se da pravam vo tekot na denot.
Блендирано овошје, сок од овошје и јадење зеленчук има иста, а можеби и поголема енергетска вредност од секојдневните срања кои си навикнат да ги конзумираш. Можеби ќе си ја растуриш флората во желудникот и ќе те стегне некој пролив, ама ако немаш таков проблем - со енергијата сигурно нема да имаш. Од друга страна, водата е 0 калории, 0 шеќери, 0 енергија... Немаш ништо во неа. Водата е корисна, многу корисна. Но, нејзината намена е поинаква, а не да ја замени храната.

Ако не ти е се' уште јасно, да се обидам да ти објаснам што ќе ти се случи:
Со нула енергија, телото во рок од 5-6 часа ќе ти влезе во „гладувачки мод“. Знаеш што значи тоа? Кога ќе сфати дека нема храна, телото се обраќа кон сите резерви на масти и мускулно ткиво како „гориво“. Без храна, телото буквално ќе почне да ти ја јаде мускулната маса. Ти текнува како изгледаа затворениците од Аушвиц? Епа, они за разлика од тебе, всушност и јаделе нешто... Нема да изгледаш тенок и секси, туку уморен, нездрав и слаб (слаб - не тенок). По 2 дена (можеби и порано) ќе започнеш да се онесвестуваш, а потоа ќе биде многу тешко да се вратиш на нормалното јадење. Најверојатно ќе завршиш во болница и ќе треба да те прихрануваат интравенозно. Кога ќе те прашаат во болница „зошто бе дете?“, и ти ќе им одговориш „телото така ми кажуваше“ - нивната реакција најверојатно ќе биде: :facepalm:

Дури и откако ќе почнеш да јадеш, се' уште може да имаш несвестици, а исто така ќе ти биде пореметен метаболизмот долго време... И нормално, вредно е да се напомене дека додека гладуваш - ќе те боли. Многу ќе боли. Ако мислиш дека вреди да поднесуваш болка и да си го уништуваш здравјето со гладување, тоа е чиста глупост. И на крај, кога ќе се вратиш на нормалното јадење - ќе ја вратиш истата тежина, со тоа што целата мускулна маса која си ја изгубил ќе биде повратена и заменета со масти. Значи, добиваш само контра ефект. Тотално лош и глуп избор.

Или да сумираме, ова се ефектите од гладувањето:

Физички ефекти:

Замор
Намален метаболизам
Намалени секс хормони (естроген, тестостерон)
Намалена желба за секс
Аменореја (доцнење на менструација)
Оштетување на коските
Запек и гастроинтестинално вознемирување
Лош сон
Слабост
Хипотермија
Губење на мускулна маса
Менување на хемијата во мозокот

Когнитивни ефекти:

Намалена концентрација
Лоша проценка
Апатија

Емоционални и социјални ефекти:

Депресија
Растревоженост
Гнев
Лабилно расположебуе
Психотични епизоди
Социјална повлеченост

И тн..

Од извор, не изворска во пластично шише, извор било кој.
--- надополнето: 5 април 2013 во 11:17 ---
Во Индија тој мајчиниот ништо не јади :icon_lol:, ама е надвор од овај свет затоа за полубог го сметаат :icon_lol:.

24 саати пост на вода нема да ги троши мускулите, ова од искуство, дури и се стимулира хормонот за раст при такви ситуации тоа жлездата при време на таков стрес дава сигнал дека мора да се зачува некое мевце, а после тоа се што ќе изедеш се во мускул оди ништо не оди во резерва во масти :icon_lol:. Затоа што криза е :pos: :pos::pos::pos::pos::pos:.

Океј бе, сфативме дека ти мислиш дека постои „мртва“ и „жива“ вода.
Очигледно и сметаш дека флашираната е „мртва“. Ние само сакаме да ни објасниш зошто мислиш така, која е разликата помеѓу едната и другата вода и што конкретно ја „убива“ водата?

Дали сметаш дека губи некои својства? Го менува хемискиот состав ли? Што е разликата и каков е негативниот ефект од „мртвата“ вода врз нашето тело?

До гласачите во анкетава. Ако ви ги ставам горенаведените води во различни чаши и вие погодете која е која јас ќе се издепилирам на препони без восок само со лента.

Со нула енергија, телото во рок од 5-6 часа ќе ти влезе во „гладувачки мод“. Знаеш што значи тоа? Кога ќе сфати дека нема храна, телото се обраќа кон сите резерви на масти и мускулно ткиво како „гориво“. Без храна, телото буквално ќе почне да ти ја јаде мускулната маса. Ти текнува како изгледаа затворениците од Аушвиц? Епа, они за разлика од тебе, всушност и јаделе нешто... Нема да изгледаш тенок и секси, туку уморен, нездрав и слаб (слаб - не тенок). По 2 дена (можеби и порано) ќе започнеш да се онесвестуваш, а потоа ќе биде многу тешко да се вратиш на нормалното јадење. Најверојатно ќе завршиш во болница и ќе треба да те прихрануваат интравенозно. Кога ќе те прашаат во болница „зошто бе дете?“, и ти ќе им одговориш „телото така ми кажуваше“ - нивната реакција најверојатно ќе биде: :facepalm:
.

Шефе, а си пробал со тој гладувачки мод како се горат мускулите :icon_lol:?
Еве јас лично веќе месец и некоја ден своите оброци кои се сведени на два ги јадам во прозорец од 6-8 саати (нема јадење само вода од 19 19-30 до 13 или 13.30 па и 14 наредната ден :icon_lol:).
Првите две недели ми се чинеше дека ќе умрам за јадење :icon_lol:, ефекти од детоксификација да не зборувам. Ама сега енергија имам премногу, свеж сум не се уморувам тоа што ќе изедам се во мускул :icon_lol:. Во периодот на гладувањето активен сум цело време физички, ментално, духовно... Вежбам (200 склекови гладен :icon_lol:), работам, преведувам :icon_lol:.

До гласачите во анкетава. Ако ви ги ставам горенаведените води во различни чаши и вие погодете која е која јас ќе се издепилирам на препони без восок само со лента.
Пази шо си рекол :icon_lol:
Наредна собиранка ќе тестираме, а ти спреми мраз за да не те боли ко ќе се депилираш.

Шефе, а си пробал со тој гладувачки мод како се горат мускулите :icon_lol:?
Еве јас лично веќе месец и некоја ден своите оброци кои се сведени на два ги јадам во прозорец од 6-8 саати (нема јадење само вода од 19 19-30 до 13 или 13.30 па и 14 наредната ден :icon_lol:).
Првите две недели ми се чинеше дека ќе умрам за јадење :icon_lol:, ефекти од детоксификација да не зборувам. Ама сега енергија имам премногу, свеж сум не се уморувам тоа што ќе изедам се во мускул :icon_lol:. Во периодот на гладувањето активен сум цело време физички, ментално, духовно... Вежбам (200 склекови гладен :icon_lol:), работам, преведувам :icon_lol:.
A мора ли да испијам шише солна киселина за да знам каков ќе биде ефектот?
Дај не заебавај, има цели студии поврзани со гладувањето, анорексијата и тн., 2013-та година сме, имаш пристап до интернет, Википедија и тн. Не мора да имаш формално образование за да се запознаеш со некои работи кои не ти се јасни. Гладувај ти три дена и дојди да се буткаме на раце, да правиме склекови или да трчаме. Ако победиш во било која категорија (без да завршиш во болница со итна помош), ти препишувам што сакаш. Аман со глупостиве од типот на „детоксификација со диета базирана САМО на вода“.

Не е финтата само дали ќе го препознаеме вкусот Сусич. Има вода која се полни од водовод, има вода која се полни од извор меѓутоа се носи преку стари водовони цевки и има вода која се полни директно од извор (фабрика направена на местото на изворот). Имаш вода со различни pH вредност, различен минерален состав и тн... Не се сите исти, иако нашиов вкус не може да направи разлика. Јас на пример, од горенаведените можам само да ја препознаам Пелистерка - ама по (за мене) лошиот киселкаст вкус. Водата е премногу газирана, а кога ќе изостане газираноста, воопшто не можам да ја пијам. За разлика од неа, Горска можам да ја конзумирам и газирана и негазирана.

A мора ли да испијам шише солна киселина за да знам каков ќе биде ефектот?
Дај не заебавај, има цели студии поврзани со гладувањето, анорексијата и тн., 2013-та година сме, имаш пристап до интернет, Википедија и тн. Не мора да имаш формално образование за да се запознаеш со некои работи кои не ти се јасни. Гладувај ти три дена и дојди да се буткаме на раце, да правиме склекови или да трчаме. Ако победиш во било која категорија (без да завршиш во болница со итна помош), ти препишувам што сакаш. Аман со глупостиве од типот на „детоксификација со диета базирана САМО на вода“.

Ама лично искуство моментално што го доживувам ти опишувам, остави студии, јас само вода пијам 16-18 саати, 6-8 саати јадам обично два оброци за тоа време, триесет и некоја ден :icon_lol:. А за сила не знам моментално имам 107 килограми жива мера, висок 200 сантиметри не знам дали си во мојата тешка категорија :icon_lol:.

Дали еднаш или два пати сум купил обична вода во шише. Си пијам од чешма, најубава ми е таа. Минерална да, купувам, најчесто за шприцер, ама обична мислам дека ако си од Скопје водата од чешма ти е супер за пиење. А ако имаш пријатели на ПМФ, нека ти кажат они од нивните испитувања колку има разлика од чешма и купечка вода, ке се изненадиш колку те залажуваат во врска со флашираната. Исто како што правеа испитувања на дојранско езеро и што најдоа во водата,(во која многу луѓе се капат и се мачкаат со тиња наместо со тоа зеленото што го испуштаат алгите) бактерии кои предизвикуваат рак на кожа и не знам какви бактерии од ешерихија коли. Само никој не кажува за да не замре туризмот во тој крај, многу луѓе живеат од тоа езеро, но вистината е друга.СЕ Е ТОА БИЗНИС.

:)

Единствено припази со чешмовачата, ако одстои макар и 10тина минути веднаш поприма одстојан вкус. Овие другиве се хемиски или термички (така нешто) третирани за да можат да имаат подолг рок на „траење„.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom