Нафта во Македонија!?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 април 2005
Мислења
2.496
Поени од реакции
1.127
Слушнав деновиве дека Македонија имала нафта за копање. Некаде во Овчеполијата

Дали сум јас избацен од поплава? ...и прв пат слушам?

Многу ме интерсира ако има некој што знае.

И уште нешто. Што мислите на што се должи нафтената криза? Рекордната цена на нафтата за барел?
Има нафта доволно? Или Американците прават вештачка криза со интензивно полнење на резервите.

Уф, тука за неполни три месеци се покачи туку речи за еден долар по галон... За Лас Вегас зборам! И не е дека има недостиг за нафтата, туку чиста Буш политика!!!

Првпат слушам за ова и јас, можеби затоа што не сум гледал вести неколку седмици...

Мистичен напиша:
Првпат слушам за ова и јас, можеби затоа што не сум гледал вести неколку седмици...

Ne, ne... vesta ne e od denovive. Jas ja razbrav denovive... inaku taa si datira od poodamna. Uste na vremeto (sfrj) dosle srbi kopale, dupcele... poradi ne znam koja pricina se otkazale, a bile mnogu blisku do nafta. Mestanite koi ziveat tamu i den denes zborele deka mirisa na nafta. Osekaat.. ipak na niv najmnogu moze da im se veruva.

Isto i za Albanija imam slusnato deka ima izvori.

И јас имам чуено за некаква нафта во овчеполијата, ама не знам колку е вистина. А ако ја има, зошто тогаш не се ползува?

http://energy.cr.usgs.gov/WEcont/regions/reg4/R4.pdf
http://www.eia.doe.gov/emeu/international/petroleu.html#WorldReserves
Makedonija nema nafta.Postojat geoloshki prichini za toa.Makedonija bila i e zemja na slatka voda vo koja vo vremeto na stvaranjeto na organskite naslagi vo morinjata koj postoele vo zemji kako onie od regionot na Panonija ili Transilvanija imala ezera vo poveketo deneshni kotlini.Nivoto na ezerata bilo ogromno.Poznaro e deka vo vreme na tercerierot nivoto na Ohridskoto ezero bilo na nadmorska visochina na deneshnoto selo Velestovo na planinata Petrino.I denes vo atarot na seloto mozhat da se najdat ostatoci od pesochnite plazhi od toa vreme.

И да има од кај средства и финансии за тоа? Треба да се проучи прво, на кој степен е нафтата дали се исплаќа да се копа и да се рифајнува. Никакви услови неаме за тоа.

Wolf Pack напиша:
И да има од кај средства и финансии за тоа? Треба да се проучи прво, на кој степен е нафтата дали се исплаќа да се копа и да се рифајнува. Никакви услови неаме за тоа.

Точно. Токму и тоа сакав да го кажам. Доколку има, се запрашал ли некој колкава е тоа инвестиција? Или пак странци ќе треба да влезат па ние да се чудиме после :shock:

Деновиве баш ќе прашам професори кај мене на факултет. Па ќе ви кажам што знаат тие за тоа дали има нафта во Македонија

прашај го буш

ако некој знај за нафтата, то се бушманите

и некако поарно за нас ако немаме нафта

можи конечно ќе можи Македонија да живеј во мир подолго од 50 години..

gerard напиша:
Слушнав деновиве дека Македонија имала нафта за копање. Некаде во Овчеполијата

Дали сум јас избацен од поплава? ...и прв пат слушам?

Многу ме интерсира ако има некој што знае.

И уште нешто. Што мислите на што се должи нафтената криза? Рекордната цена на нафтата за барел?
Има нафта доволно? Или Американците прават вештачка криза со интензивно полнење на резервите.
Ne e nafta, tuku se nafteni shkrilci, kolku sho me drzhi umot. Sepak neisplatliva e bilo kakva eksploatacija.

Нема бре нафта во Македонија! Не пуштајте такви муабети, глеајте што се случи со блискиот исток?! Ние една терористичка „побуна“ одвај преживеавме, па нафта.....шо е ногу - ногу е!
Седите си мадро. :pos:

Иначе, шегата настрана - Итар Пејо убаво кажа. Македонија геолошки е детерминирана како подрачје под чија површина нема услови за нафтени наоѓалишта.

A i sto ke i nafta na Makedonija ,sonce ima kolku sakas...uste malku akl da se najdese.....so nego se pravat pari , a so pari se kupuva i nafta i struja i......

ne be kakva nafta daj boze da ima no dokolku imase dosega ke imaa pocnato da ja cedat amerikanicive, na vremeto praeni se nekoi istrazuvanaj i tolku slaba rabota.....baska mislam deka od vreme na vreme pustaat takvi vesti so cel da se ottrgne vnimanieto na narodot za politicative da pravat dalaveri

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom