Нафта или вода?

• Креатор на темата Креатор на темата Il Chino
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Човештвото на почетокот на 21 век чекори кон иднина која не изгледа розова. Човекот како живо суштество има свои потреби... за да преживее во на овој свет. Во последните 50тина години без никаква почит ја уништува својата мајчина планета. Ресурсите се речиси исцрпени, се проценува дека нафтата ќе ја снема за 30тина години, питката вода за 100.

Денес цените на берзата се повисоки од било кога. Први на списокот на најбараните стоки се житото, нафтата и златото.Цената на бушел пченица (36 кг) на најголемата Чикашка берза во петокот достигна ниво од 9,51 долари, што е историски рекорд. Нафтата исто така поскапе месецов и достигна на Њујоршката берза историски максимум од 83,90 долари за барел.

83 долари за нафта? - Тоа значи се остваруваат тврдењата на експерите дека границата од 100 долари за барел нафта ќе биде надмината. Тоа ќе значи дека ретко кој ќе може да си дозволи автомобил на фосилно гориво, ќе значи раст на цените на берзата на сите стоки. Ќе значи војни за нафта, земјите кои ќе ги поседуваат последните количини на црното злато ќе бидат лидери на светската сцена.

Водата, нешто слично како и нафтата и водата нема да ја имаме уште долго време. Претераната и нерезонска употреба ќе доведе до недостиг на питка вода. Што ќе се случува тогаш. Ќе се вратиме ли 2000 години наназад кога се разменуваа овци за жито?

Дали главните размени ќе бидат нафта за вода и обратно? Како според вас би изгледала иднината...

Водата, нешто слично како и нафтата и водата нема да ја имаме уште долго време. Претераната и нерезонска употреба ќе доведе до недостиг на питка вода. Што ќе се случува тогаш. Ќе се вратиме ли 2000 години наназад кога се разменуваа овци за жито?

За ова морам да одговорам има решение. Постојат апарати - машини кои ја претвораат солената вода во питка.

За другово ќе реплицирам подоцна.... моментално сум кус со информации околу нафтата.

Да да Саладин...Ама сепак,со претворањето на солената вода во питка со тек на времето ќе се уништат океаните и ќе се наруши рамнотежата т.е синџирот на исхрана,со тоа сепак нема се да биде толку розово како порано(иако не е баш розово сеа)! А за нафтата...не знам,ни јас не сум чул нешто повеќе за нафтата,ама сепак полека може да се види дека то е точно...Пример е Америка :)

Да да Саладин...Ама сепак,со претворањето на солената вода во питка со тек на времето ќе се уништат океаните и ќе се наруши рамнотежата т.е синџирот на исхрана,со тоа сепак нема се да биде толку розово како порано(иако не е баш розово сеа)! А за нафтата...не знам,ни јас не сум чул нешто повеќе за нафтата,ама сепак полека може да се види дека то е точно...Пример е Америка :)

Да ама слатка вода (+ ледените капаци арктик/антартик) на планетата се некои безначајни 3% а солената вода е во изобилство.

Ја има во изобилство, меѓутоа ако искористиме само 1 процент од солената вода, ќе го нарушиме цел биоритам на Земјата. Ќе влијае на климата а со самото тоа ќе влијае и на цел животински и раситителен свет. Затоа реков дека претставува огромен проблем, кој сеуште не е сериозно сфатен.

Да да Јове баш истото јас и го мислев и го кажав,значи сепак и мал дел да се искористи од солената вода...ќе се наруши биоритамот на Земјата:salut:

Да да Јове баш истото јас и го мислев и го кажав,значи сепак и мал дел да се искористи од солената вода...ќе се наруши биоритамот на Земјата:salut:

ОК, добро за тоа сега вратете се на темата...

Ресурсите се речиси исцрпени, се проценува дека нафтата ќе ја снема за 30тина години, питката вода за 100.

Дали главните размени ќе бидат нафта за вода и обратно? Како според вас би изгледала иднината...

za naftata ne znam no vodata (SLATKATA VODA) spored nekoj presmetuvanja i istrazuvanjea spored Svetskata organizacija za zdravje (ili zdrastvena organizacija..) vo 2025 nema da bide dovolna za dvajca od vkupno tri luge...taka da ako dosea imase vojni za....koj znaj so...odsea moze ke gi ima za voda i nafta

За ова морам да одговорам има решение. Постојат апарати - машини кои ја претвораат солената вода во питка.

vistina e ama kolku ke kosta i do koga ke se moze da se odi napred na toj nacin (ako ne go smetame problemot sto ke izlezi so morinjata ili okanite)...

Денес гледав на Explorer, BMW конструирале кола на водород мислам, и колава си идеше фино лепо и до 300та на саат. Зашто вакви проекти не се комерцијализираат?

Денес гледав на Explorer, BMW конструирале кола на водород мислам, и колава си идеше фино лепо и до 300та на саат. Зашто вакви проекти не се комерцијализираат?

off topic Кажаа колку ќе и биде цената? Дали е скапо одржување на ваков тип на кола?

off topic Кажаа колку ќе и биде цената? Дали е скапо одржување на ваков тип на кола?

Не ми текнува многу, ама мислам не, оти бев пред дремење.

Мада е добра идеја, и вреди да се поработи на неа ако немаме веќе друг избор. Има многу такви проекти што одредени персони не ги сакаат да ги прикажат на народот и да ги стават во употреба.

Мада е добра идеја, и вреди да се поработи на неа ако немаме веќе друг избор. Има многу такви проекти што одредени персони не ги сакаат да ги прикажат на народот и да ги стават во употреба.

Збориме за трилионски бизниси, веќе изградени инфраструктури и инвестиции. Дур не се исцрпи и последната капка нафта нема да има алтернативно гориво. Тогаш апнсс од никаде ќе се појави некој изум. Што се однесува до водата проекти за десоленизација веќе се употребуваат во многу земји. Потребно е нивно доусовршување. Така да не му ја мислите многу нит ќе има енергетска нити пак H2O криза. Некој(и) има(ат) бек ап што дебело ќе го наплати(ат).

Мое мислење е дека има алчни типови кои сакаат да владеат со нафтата, да се богатат. Тие не сакаат да напреднува технологијата затоа што ако отиде напред во тој поглед (автомобили на водород) нафтата ќе ја нема таа цена.

Збориме за трилионски бизниси, веќе изградени инфраструктури и инвестиции. Дур не се исцрпи и последната капка нафта нема да има алтернативно гориво. Тогаш апнсс од никаде ќе се појави некој изум. Што се однесува до водата проекти за десоленизација веќе се употребуваат во многу земји. Потребно е нивно доусовршување. Така да не му ја мислите многу нит ќе има енергетска нити пак H2O криза. Некој(и) има(ат) бек ап што дебело ќе го наплати(ат).
Далеку е времето кога ќе се исцрпи нафтата сепак постојат "непресушни" извори кои се наоѓаат во океаните а не се искористени ни 1%.

Ајде, порано од што очекував...

Цената на нафтата повторно на рекордно високо ниво

Цената на сировата нафта денеска на азиските берзи достигна ново рекордно ниво, во услови на зголемени тензии на Блискиот Исток и новите санкции на САД против Иран.

Американската лесна нафта за испораките во декември достигна 92,22 долари за барел, по вчерашната цена од 90,46 долари, регистрирани пред затварањето на американските берзи.

Северноевропскиот „брент“ исто така достигна рекордно високо ниво од 89,30 долари за барел.

„Вашингтон пост“ пренесува оценки на експерти, според кои, евентуална воена интервенција на САД против Иран би имала погубни последици по нафтениот пазар.

Повеќето од експертите сметаат дека можноста од настапување хаос на нафтениот пазар ги прават малку веројатни евентуалните воени дејствија на САД врз Иран, независно од засилените санкции на Вашингтон кон Техеран.

Нискиот капацитет за зголемување на производството на нафта во светски рамки, ќе се покаже како недоволен, доколку вооружен конфликт доведе до прекин на испораките, а цената на нафтата се дигне до небо, предупредуваат експертите. Весникот пишува и дека еден поразен и понижен Иран лесно би можел да одговори со напади врз нафтените постројки на потегот од Јужен Ирак до Омруцкиот Теснец.

Иако и администрацијата на Џорџ Буш директно не се заканува со воздушни напади врз Иран, претседателот неодамна спомна дека е неопходно да се избегне „трета светска војна“, додека заменик-претседателот, Дик Чејни изјави дека САД нема да стојат настрана додека Иран продолжува да ја развива нуклеарната програма. - Нема да му дозволиме на Иран да се здобие со атомско оружје, ги пренесе „Вашингтон пост“ зборовите на Чејни.

Весникот врши споредба со претходните конфликти во регионот, како Иранско-ирачката војна во 80-те години, Заливската војна во 1991 година и инвазијата врз Ирак во 2003 година, предводена од САД. Тогаш земјите-извознички на нафта имаа доволен производствен капацитет за да го компензираат падот во производството на нафта. „Вашингтон пост“ предупредува дека сега случајот не е таков, бидејќи побарувачката за нафта бележи пораст, а количествата произведена нафта се намалуваат во многу држави што го извезуваат тој енергенс.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom