Набавна vs сметководствена вредност

• Креатор на темата Креатор на темата Mjolnir
  • Време на започнување Време на започнување

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Локација
Скопје, Обединета Македонија
Не видов каде има економски прашања па морав да отворам нова тема. Ако има некој сметководител во кратки црти со реченица две да ми ги објасни овие два поими. До сега што разбрав е дека набавна вредност на некој предмет (еве за пример машина) е вредноста на машината во моментот кога ќе ја добиеш на располагање. На пример купуваш машина од странство, ја увезуваш, доаѓа во твојата фирма. Набавната цена е збир од средствата што си ги дал за да ја купиш, плус да речеме транспортот и царина/даноци. Сметководствената вредност (како што ја разбирав јас :-) ) се добива од набавната вредност минус амортизација и плус или минус евентуални надоградувања, преправки. Значи дали е тоа тоа и дали е можно набавната вредност да се менува или еднаш веќе утврдена не може да се менува?

Арно си напишал, не може набавна да се менува, набавната ти се сите трошоци до монтирање и ставање во употреба на средството, на пример машината 10.000 транспорт 5.000, монтирање 2.000 и тоа ти е набавна по 3 години таа цена се намалила заради амортизацијата е таа ти е сметководствена, значи сметководствената ти е моменталната цена на средството.

Арно си напишал, не може набавна да се менува, набавната ти се сите трошоци до монтирање и ставање во употреба на средството, на пример машината 10.000 транспорт 5.000, монтирање 2.000 и тоа ти е набавна по 3 години таа цена се намалила заради амортизацијата е таа ти е сметководствена, значи сметководствената ти е моменталната цена на средството.
За да добиеш сметководствена цена треба да го амортизираш и расходоваш,за што плаќаш данок.
Сметководствената излегува многу пониска од пазарнат цена,ама кога ќе ги додадеш амотризацијата и даноците х годините што си ги плаќал на крај излегува неисплатливо.

За да добиеш сметководствена цена треба да го амортизираш и расходоваш,за што плаќаш данок.
Сметководствената излегува многу пониска од пазарнат цена,ама кога ќе ги додадеш амотризацијата и даноците х годините што си ги плаќал на крај излегува неисплатливо.
Мислам дека мешаш некои работи, или не ги разбираш доволно...

Мислам дека мешаш некои работи, или не ги разбираш доволно...
A како?
На фирма имам три компјутери,по еден факс и телевизор и една кола.
На ништо не е израчунано амортизација нити се расходовани,стојат на плац и во подрум само за да не и платам данок на државата

A како?
На фирма имам три компјутери,по еден факс и телевизор и една кола.
На ништо не е израчунано амортизација нити се расходовани,стојат на плац и во подрум само за да не и платам данок на државата
Колку што знам, не влегуваат во даночен биланс...

Како кога ми се оснивачки влог.
Данокот се плаќа на непризнаените расходите, не на основачки влог. Сепак, не сум сигурен, не го ни знам доволно законов, а ниту пак сум имал пристап практично до него, нека кажат другите.

Данокот се плаќа на непризнаените расходите, не на основачки влог. Сепак, не сум сигурен, не го ни знам доволно законов, а ниту пак сум имал пристап практично до него, нека кажат другите.
Од 90' наваму имаше многу измени и дополнувања на законите,најдобро
ќе биде да си ја прашам книговодителката

Како кога ми се оснивачки влог.

Nema vrska dali ti se osnovacki vlog. Nuzno e da se presmetuva amortizacija na site osnovni sredstva , ne znam tocno no ima posebni stapki , i najbitnoto vo odgovorot na tvoeto prasanje , toa ne e povrzano so nikakov danok ,ako smetkovoditelkata ti presmetuvala amortizacija dosega tie stari kompjuteri ke bea otpisani i ke gi nemase vo evidencija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom