На денешен ден!

1985 - Британија и Република Ирска потпишале договор да се предаде Даблин на Северна Ирска за прв пат после 60 години. Според британската премиерка Маргарет Тачер тоа било нова надеж за прекин на насилството во Северна Ирска.

1986 - За првпат во музичката историја сите први 5 места на британската синглска листа се заземени од женски изведувачи: Corinne Drewery од Swing Out Sister, Mel & Kim, Susannah Hoffs од Bangles, Kim Wilde и Terri Nunn од Berlin кои се на првото место.

1990 - Продуцентот на Milli Vanilli, Frank Farian, одржува прес конференција за да ги потврди гласините дека двајцата членови на групата, Rob и Fab, не пеат на своите песни.

1998 - Британија и Америка се повлекоа од работ на војна со Ирак после неговата понуда да им дозволи да се вратат во земјата Обединетите Нации.

2000 - Добитници на награди од MTV Europe Awards: најдобри поп изведувачи - All Saints, машки изведувач - Ricky Martin, женски изведувач - Madonna, рок бенд - Red Hot Chili Peppers, дебитанти Blink 182, R&B изведувач - Jennifer Lopez.

1859 - Tale of two cities na Charles Dickens e konecno kompletno izdadena.

1920- Ligata na narodite ja odrzuva svojata prva sednica vo Vienna.

1943- Heinrich Himmler ja dava naredbata za tretiranje na "ciganite" isto kako Evreite - vo koncentracionen logor :(

1957 - Nikita Krushcev vo intervju so amerikanski novinar, izjavuva deka SSSR e superiorna nuklearno, i ja predizvikuva Amerika na "shooting match" za da im dokaze. Na Amerikancinjata im se zamrznalo... nesco :pos:

1988- Palestina e proglasena za nezavisna drzava.

1995. - Во Скопје умре Петре Прличко, доајен и еден од втемелувачите на македонската театарска уметност, актер и режисер.Тој е припадник на првата генерација современи македонски театарски и филмски дејци, кој остави неизбришливи траги во македонското актерско творештво. Роден е во Велес, во 1907 година.

1969 - Втората мисија на Аполо слета на површината на месечината.

1977 - Претседателот на Египет Anwar Sadat ја започна својата обиколка низ Израел. Тој беше првиот Арапски водач кој некогаш ја посетил земјата на Евреите.

1985 - Првиот состанок после 6 години помеѓу супермоќните Обединети Нации и Советскиот Сојуз кој започна во Швајцарија.

2002 - Експерите за безбедност го напаѓаат Michael Jackson зашто го префлил своето 9-месечно бебе преку балконот на германски хотел. Jackson бил во Берлин по покана од церемонија на доделување награди и целта му била преку балконот да им го покаже своето дете на обожавателите пред хотелот.

2003 Полицијата го апси Michael Jackson поради обвинувањата за сексуална злоупотреба на 12 -годишно момче.

Atentatot na Kenedi , bog da go prosti i im posakuvam na site sluzbi na USA sreka vo potragata po atentatorot

NEKA POCHIVA VO MIR

2001 na deneshen den pochina eden moj prijatel R. I . P Prijatele :cuc: :( :cry:

RIP ( за другарчето на дајдо)
Крај на широката владина коалиција
23.11.2001
Не е тајна дека ова не беше коалиција од љубов, туку од интерес да се спаси Македонија

Собранието со мнозинство гласови ги разреши од функциите потпретседателот на владата Илија Филиповски, како и министрите за одбрана, надворешни работи и здравство, Владо Бучковски, Илинка Митрева и Петар Милошевски, по одлуката на СДСМ и ЛДП да ги повлечат своите министри од кабинетот на Георгиевски.

На чинот на разрешувањето му претходеше говорот на премиерот Георгиевски, кој објасни дека нивното разрешување по негов предлог доаѓа по намерата на овие 3 партии да ја напуштат владината коaлиција.

Во објаснувањето на причините за прифаќање на оставките премиерот го обвини СДСМ оти неговото влегување во владата било извршено по пат на ултиматум, односно по заканите на Бранко Црвенковски во периодот по операциите во Тетово дека доколку во рок од неколку дена не прифати голема коалација ќе го изведе народот на демонстрации за рушење на власта.

„Следниот ден за прв пат во животот прифатив ултиматум“, рече Георгиевски.

Колацијата изнудена со ултиматум, според него, профинкционирала не од љубов, туку од интересот да се спаси Македонија, а состојбите на теренот да се смират.

„Тоа што социјалдемократите сега ја напуштаат би требало да значи дека Македонија е спасена, а кризата смирена. Но ние реализиравме само дел од рамковниот договор - го сменивме уставот со што се даде алиби на терористите дека уставот бил причина за кризата“, изјави Георгиевски.

Според Премиерот, допрва треба да следува останатиот дел од рамковниот договор, реинтеграцијата на територијата, враќањето на раселните лица и безбедноста и мирот на граѓаните.

„Овој чин на излегување од владата практично значи дека Македонија, нејзините институции и граѓаните се оставени на цедило“, рече Георгиевски.

Сепак, според кризниот штаб на владата, како што изјави премиерот, во наредните 55 дена треба да се случи реинтеграција на територии.

Заблагодарувајќи се на оставките од министрите од СДСМ и од ЛДП, Георгиевски соопшти дека нема да ја коментира нивната работа додавајќи дека одговорно тврди дека овие министри добија комплетна слобода во своите ресори за остварување на нивните идеи и програм.

На денешен ден се повтори историјата, Македонија беше предадена.

1615 - Францускиот крал Луис XIII се ожени со Ана од Австрија. Двајцата имаа по 14 години.

1784 - Роден е Zachary Taylor. Тој беше 12-от претседател на Соединетите Држави.

1859 - Чарлс Дарвин, Британскиот натуралист, ја објави "На почетокот на видовите". Тоа беше книга во која тој ја објасни теоријата за еволуцијата преку процесот на природна селекција.

1903 - Клајд Џ. Колман го доби патентот за електричното само-тргнување за автомобилот.

1944 - Во текот на Втората Светска Војна, првиот напад против Јапонската престолнина Токио беше извршена од земјените бази на Американските бомбардери.

1963 - Џек Руби сопственикот на ноќниот клуб Далас, го застрела и уби Ли Харви Освалд во живо на национална телевизија.

1964 - Заврши продукцијата на филмот од Елвис Присли "Tickle Me".

1969 - Аполо 12 слета безбедно на Пацификот донесувајќи крај на втората мисија на месечината.

1991 - Се венчаа Cindy Lauper и David Thornton.

1992 - Во Кина домашниот млазен авион се урна, убивајќи 141 патник.

Мисла на денот:
Никој неможе чесно да заработи милион долари.
- William Jennings Bryan

На денешен ден родени се:

1752 - Композиторот Johann Friedrich Reichardt
1856 - Композиторот Sergei Ivanovich Taneyev
1940 - Percy Sledge
1960 - Amy Grant
1971 - Christina Applegate

1936 - The Anti-Comintern Pact, договорот помеѓу Јапонија и Германија е потпишан.

1957 - Претседателот на Обединетите нации Dwight D. Eisenhower претрпува удар.

1984 - Неколку Британски и Американски ѕвезди се здружија како Band-Aid, и ја снимија "Do They Know It's Christmas". Проектот беше испланиран од Bob Geldof. Приходот од песната беше наменет за помош на гладните во Етиопија.

1990 – Полска го одржа првиот популарен претседателски избор.

1992 - Чешкиот парламент гласаше да ја раздели државата во одделните Чешка и Словачка република почнувајќи од 1 Јануари 1993 година.

1995 - Србите протестираа на улиците на главниот град на Босна, Сараево. Протестот беше против мировниот план.

1997 - Беше издаден шестиот албум на 2Pac, "R U Still Down? (Remember Me)".

1998 - Претседателот Jiang Zemin пристигна во Токио. Тоа беше прва посета на Јапонија од Кинески претставник после Втората Светска војна.

1520 – Португалскиот морепловец Ferdinand Magellan стигна до Пацификот после поминувањето низ теснецот на Јужна Америка. Теснецот беше именуван по него. Тој беше првиот Европјанец што го исплови Пацификот од исток.

1582 – Се венчаа William Shakespeare и Anne Hathaway.

1757 – Роден е англискиот поет, сликар и гравичар William Blake. Две од неговите најпознати творби се ”Songs of Innocence” и ”Songs of Experience”.

1919 – Lady Astor беше првата избрана членка со американско потекло во Британскиот парламент.

1943 – Претседателот на Обединетите Нации D. Roosevelt, Британскиот Премиер Winston Churchill и Советскиот Лидер Joseph Stalin се сретнаа во Техеран за да ја креираат стратегијата што се однесувала на Втората Светска Војна.

1974 – Elton John и John Lennon го испеале дуетот ”I Saw Her Standing There” во Madison Square Garden во Њу Јорк. Шоуто беше последното сценско појавување на John Lennon.

1979 – Во Антарктикот се урна авион кој летал од Нов Зеланд кон Северниот Пол убивајќи 257 патници.

1987 – Уште една авионска несреќа со Боинг 747 од Северна Африка кој се урнал во Индискиот Океан и одземал 159 жртви.

1990 – Margaret Thatcher дава оставка од положбата премиер во Британија.

1994 – Норвешките гласачи го одбиле членството во Европската Унија.

2000 – Околу девет милиони луѓе го следеле концертот на Madonna преку интернет. Настапот траел 29 минути, а изведени биле шест песни во London’s Brixton Academy пред околу 2,800 луѓе. Според msn.com ова шоу од ваков вид, поставило рекорд на гледаност.

Ko da zaboravivme deka na denesen den blizu 50godini go slavevme sozdavanjeto na Socijalisticka Federativna Republika jugoslavija.
-29 noemvri 1943 vo Jajcena na vtoroto zasedanie na AVNOJ bese sozdadena Demokratska Federativna Republika Jugoslavija...
-29 noemvri 1945 vo Belgrad na tretoto zasedanie na AVNOJ bese promeneto imeto vo Federativna Narodna Republika Jugoslavija...

1935 – Роден е Woody Allen.

1835 – Ханс Кристијан Андерсен ја објави својата прва книга составена од бајки.

1952 – Во Данска е објавено дека е изведена првата успешна операција за промена на полот.

1965 – Започна пребегнување на бегалците од Куба во Обединетите Нации.

1968 – Janis Joplin го изведе својот последен сценски настап со Big Brother & the Holding Company.

1973 – Почина David Ben-Gurion, пронаоѓачот и првиот премиер на Израел на возраст од 87 години.

1982 – Epic Records го објавија албумот “Thriller” од Michael Jackson.

1992 – Amy Fisher е осуден на 5 до 15 години затвор за убиството на Mary Jo Buttafuoco.

1995 – Аукцијата на личните работи на Frank Sinatra заработи 2,072,00 долари.

Мисла на денот:
Во иднина, секој ќе биде славен петнаесет минути.
- Andy Warhol

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom