Misirkov напиша:
"Onie [pagani] na Alah svoite kjerki mu gi pripishuvaat - neka e blagosloven Toj! - a za sebe go pripishuvaat ona sto tie kje go posakaat" (Quran, 16:57)
So eden zbor: "Alah" ne e ime za Boga; Alah e ime na bogot na Arapite-pagani koj Muhamed go prevzemal za da gi pridobie kako svoi militantni arievski sledbenici - i go potisnal Hristijanstvoto i mazdaizmot na Istok.
во контекст:
16:51 И Алах рече: “ Не имајте два бога“...
16:52 Нему му припаѓа се што е на небото и на земјата...
16:53 И кој и благослов и добро да го имате, од Алах е. А пак, кога ќе ве допре несреќа, Нему му плачете за помош
16:54 А пак, кога Тој ќе ја тргне несреќата од вас, види! Некои од вас се здружуваат со други во почит кон нивниот бог,
16:55 и така го забораваат она што Тој им го подарил! Се насладувате, но ќе дознаете
16:56 и тие припишуваат дел од она што Ние им го дадовме на она што не го знаат (лажни божества). Пред Алах, сигурно ќе бидете прашани за тоа што сте го исфабрикувале
16:57 И тие му ги припишуваат своите ќерки на Алах? - нека е благословен Тој, - а за себе си дават што ќе посакаат
16:58 и кога ќе слушне дека му се родила ќерка, лицето му потемнува, полно со мака
16:59 се крие од луѓето поради злото што го снашло. Да ја чува обесчестен, или да ја закопа во земјата? Сигурно, зла е нивната одлука.
---------------------
Појаснение: во времето кога живеел Мухамед, арабискиот полуостров бил сурово место - не една нација, туку племиња во постојана борба едни со други, секое племе со свој пагански идол. Силата и машкоста биле на голема цена; како нормално нешто било ако некому му се роди женско дете едноставно да го фрли или живо да го закопа во песокот. Мухамед најстрого го забранил овој обичај.