Митското чудовиште Набау

• Креатор на темата Креатор на темата Дамјан_Amstaff
  • Време на започнување Време на започнување

Верувате ?

• Да

Гласови: 2 40,0%
  • Не

Гласови: 3 60,0%

• Вкупно гласачи
    5
Џиновски змии, чудовишта од 10 + метри е сосем возможно да постојат низ огромните џунгли во Ј. Америка и Африка. За анакондата сум чул дека науката се уште не успеала да ја одреди должината на нејзиниот животен век, а извесно е дека таа расте се` дури е жива (доколку некој има поинакви податоци нека ги напише, никој не е безгрешен). Така, не е неверојатно во длабочините на амазонската прашума да се влече некое 14-15 метри долго чудовиште старо неколку децении.
Исто така, не знаеме што има во океанските длабочини. Тие се мошне неистражени и таму може да има секакви изненадувања.
Митови за змијовидни и змејовидни чудовишта и суштества има насекаде низ светот, од библиските Левијатан и старата змија до скандинавскиот Јормунгандр, од ј.американската Пуана до египетскиот Апеп. Не е нелогично да се претпостави дека постоело нешто што ја разбудило фантазијата кај тие луѓе, некаква основа за митот.
Инаку занимавањето со видови на животни и суштества за кои се уште нема убедливи (или никакви) докази дека постојат, како што се Јети, Бигфутот, Неси, Чупакабра и други се нарекува криптозоологија.

А можеби и не е Анаконда туку е Мрежест Питон , Анакондата е најголемата ( во широчина) но не и најдолгата змија , рекордот мислам го држи Мрежестиот Питон.

А можеби и не е Анаконда туку е Мрежест Питон , Анакондата е најголемата ( во широчина) но не и најдолгата змија , рекордот мислам го држи Мрежестиот Питон.

Можеби и не е анаконда, туку питон. Сеедно. Не е работата во рекордот. Разликите сепак не се толку драстични. И двата вида на змии се големи, живеат на простори во што човекот ретко или воопшто не оди, немаат многу природни непријатели и можат подолг период да опстанат без храна.
Една од интересните работи кај анакондата е тоа што нејзините јајца се развиваат во нејзиното тело, па така се добива впечаток дека не несе јајца и дека се размножува поинаку од повеќето видови змии.

Можеби и не е анаконда, туку питон. Сеедно. Не е работата во рекордот. Разликите сепак не се толку драстични. И двата вида на змии се големи, живеат на простори во што човекот ретко или воопшто не оди, немаат многу природни непријатели и можат подолг период да опстанат без храна.
Една од интересните работи кај анакондата е тоа што нејзините јајца се развиваат во нејзиното тело, па така се добива впечаток дека не несе јајца и дека се размножува поинаку од повеќето видови змии.

Прв пат слушам интересно.

Инаку тие живеат во пештери гледав на Дискавери мислам или Национал Гео..имаше емисија Потрагата по најголемата змија(анакондата се разбира) Најдоа Анаконда во Пештера беше околу 6-7 метри. Тие влегоа не знам до средина на Пештерата бидејќи имаа проблем со Кислородот и не знам некој отровни гасови неможеа понатаму ...водичот кажа дека подлабоко во пештерата можеби имало и доста поголеми змии , и тие ретко излегувале надвор само по храна а анакондата се храни скоро на 6-7 дена зависи од пленот што го изела нели долго време се вари храната.

Би било интересно да се напрај некој експеримент со Анакондиве нели они растат додека се живи , би било интересно да и го продолжат животот за 10 години па да видиме што чудовиште ќе излезе...Ама доколку нашле начин да и го продолжат животот на некоја змија веројатно би нашле начин да го продолжат животот и на човекот а тоа е малку тешко па оваа теорија паѓа во вода

може змијава е толкава, ама да е тоа митското чудовиште не верувам.

ова со набау исто е како она со чудовиштето од езерото нес.
lochnes monster.
не верувам да е митско суштество зошто има долги змии и тоа многу долги и широки змии.
не ме чуди да најдат некоја таква во амазон шумата затоашто таму имаат најдено дијамант што може да го уништи цел универзум ама сега заминав оф-топик извинете:kesa:

Што е следно...огромни птици ? и да сликите се фотопопирани

Еве уште една слика . Не знам зошто но сликава ме ФАСЦИНИРА секогаш кога ќе ја погледнам...

nabau1.jpg

За втората слика се гледа човек за споредба. Нема информации за тој што ја сликал и човекот што е до змијата?

Најдов нешто
Is this the legendary Nabau?

A huge python probably more than 30 foot long and weigh about 100kg was shot dead by a hunter in Belaga recently and he brought along a camera to prove it.

There were talks and fake photos circulating over the internet about a legendary big snake or locally known as 'Nabau' which is actually a legendary serpent in the Iban folklore. Could this be the real thing?

According to locals in Belaga the huge python was killed by the hunter with a shotgun fired at the head when it was found resting after consuming what was believed to be remains of a big wild boar.

In February, a farmer who was searching for frogs along Sungai Sut managed to kill a big python which was measured at more than 16 feet long and weigh more than 60kg.

It was also rumoured that a teenage girl in upper Belaga went missing while searching for wild vegetable in the jungle and was feared being swallowed by the reptile.

Се вели дека е долга 30 стапки некаде приблизно Девет ипол метри. 100 кг тешка.

BTW се е можно, некои делови од дождовните шуми во америка или африка не се сеуште испитани така да кој знае што се таму живее.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom