Оргиналниот рецепт за приготвување на бурито мислам дека е малку поинаков од оној што се користи во Македонија. Бурито се прави со тортиља што многу наликува на нашата кора за палачинки и врз неа се ставаат како основни додатоци варен ориз и бел или кафеав грав по избор....понатаму изборот е до муштеријата што ќе одбре да има во буритото, дали пилешко или телешко месо (за вегетаријанците без месо),варена пченка, салатка, павлака, ссирење или кашкавал, и секако трите видови на сосови, кои варираат од најмалку лут до најлут. изборот е ваш...така да љубителите на зачинета храна можат да го одберат најлутиот, а тие што имаат проблем при варењето на храната го одбираат оној што е најмалку лут.
Буритото е природна но и калорична храна, и барем за мене едно бурито е доволен оброк за цел ден. Просто го обожавам и го конзумирам најмалку еднаш неделно!