- Член од
- 17 јануари 2009
- Мислења
- 703
- Поени од реакции
- 703
Да , и самиот реков дека конечно праведна судска одлука. (од крупните случаи)
МВР излезе со неверојатна констатација дека полицаецот убил во самоодбрана, и првично помислив дека Судот само ќе ја спроведете констатацијата на МВР ... но на крај се донесе поинаква одлука , за мое позитивно изненадување.
Осудените за Монструм, дали имаа претходно проблем со законот ?
Да, овдека беше прогласен херој полицаецот Јаким, се бараше да биде на слобода и покрај двојното убиство.
Се правеа филмови дека ја бранел ќерката , а реалноста друга.
Мене ми се простува ако не правам разлика меѓу осомничен и убиец. Но жално е кога МВР веќе првиот ден приведените ги класификува како Убијци , па и мотивот им го знаеја.
Работи што ги полемизирам:
- Зошто за случајот со полицаецот рекоа дека тоа било Самоодбрана
- Зошто за случајот Монструм веќе првиот ден рекоа дека се убијци.
-Зошто за протестите во Ѓорче не е известено какви пароли се пееле.
-Зошто за протестите во Чаир е известено само за паролата Алаху Екбер.
Албанците порано велеле: Затворот е за мажи.
Но сега никој не превзема вина.
Пред 2001 кога се напаѓаше полицијата , се превземаше одговорност, и се кажуваше мотивот.
Така прави и Ал-Каеда , и Хамас , и ЕТА , ИРА ..
Какво е тоа убиство со мотив , а убијците мотивот го кријат ?
Убиство на цивили не било пракса пред случајот Смилковци.
Затоа од првиот ден на приведувањето реакцијата беше силна , заради неверувањето дека албанци би сториле такво дело.
Еве го мојот прв коментар на темата, кога сеуште не знаевме што и како:
Реков мафијашка поради тоа што еднаш имавме тројно убиство во ресторан. (како се викаше ФИШ или?)
Што има лошо ако му верувам на судот , така би требало да биде, би требало и тие од опозиција да веруваат , и медиумите, и бизнисмените , и обичните граѓани ... но ми се чини ни ти немаш доверба (поправи ме)
Пред да се донеси пресудата , верувате дека приведените во случајот Монструм нема да бидат казнети , и затоа се одолговлекува. (ете и вие не верувавте).
Според анкета од 2014 година , само 32% од граѓаните веруваат во судството.
Кој веруваше во судот ? 68% од граѓаните не веруваат.
Со една судска одлука не може да му се верува на цело судство , туку тоа може да биде трошка надеж дека работите се менуваат кон добро. (такво беше моето верување после случајот полицаец Јаким).
И Дарданиа ти е еден вид предавник на албанските ставови, пошто јас не реков дека осудените се со сигурност невини, туку сомничам во постапките во случајот Монструм, од почеток до крај.
Не бегав од твоите прашања , но форумот е поплавен од говор на омраза а дебатните коментари не се гледаат заради масивните навреди , навреди кои не можат да се прочитат ни во рацистичките форуми.
Среќа што има малце албанци кои го посетуваат форумов , иначе овие коментари тука немаше да придонесат за соживотот, па и тие кои имаат малку надеж би се предомислиле.
Но знаеш , кога се нема факти , се приоѓа кон навредите.
Поздрав
Значи дарди ако осудат Албанци, мада во овој случај не е важна националноста туку верскиот радикализам, кој доведе без никаква причина да бидат ладнокрвно убиени 5 Македонци, тогаш нечини судот.
Поентата не ми беше ова туку во однос на болдираното, бидејќи ми се чини дека се праеш наудрен одговорот е ДА. Еве сега двајца се затвор во Косово осудени за кривично дело,а за едниот од нив, тој шупакот Алил Демир кој во 2007 година сакал уште тогаш да коле каури бил осуден. Само ќе напраем копи пејст од пишуањето на друг член на форумов кој бил сведок на настанот.
На 10.5.2007 година во 16.00 часот во училишниот двор на средното медицинсо училиште Др. Панче Караѓозов, обвинетите АЛИЛ ДЕМИРИ и Салиувски во група извршиле грубо насилство врз оштитените М.Б. и друг(не го именувам). Оштетените заедно со ученици од трета година во средното училиште излегле на голем одмор каде биле пресретнати од обвинетите, а обвинетиот Салиувски со метален објект во раката физички го нападнал оштетениот М.Б. удирајќи го најнапред од десната страна од главата во пределот на слепочница по што продолжил да го удира по главата и телото при што при првиот удар оштетениот паднал а обвинетиот АЛИЛ ДЕМИРИ продолжил да го удира со војнички каиш по телото и главата. Ова беше отприлика извештајот од полиција. И грешка бев, не им дадоа три години условна туку пресудата беше ЕДНА ГОДИНА ЗАТВОР ДОКОЛКУ НАПРАВАТ ВО СЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ НЕШТО ДРУГО. ГИ ОСЛОБОДИЈА КОПИЛИЊАТА: Тој што маваше со метал работи преку ден како забен техничар во ДРЖАВНА БОЛНИЦА! А кога ке заврши смена врши терор врз 16-17 годишни! А тој АЛИЛ нож бараше. Сакаше да коле.