Мариово

^ Приказна слична на Светицата Злата Мегленска. Само што таа била измачувана и на крајот обесена на дрво. Мариовците знаат да возат до Меглен во Грција за да и оддадат почит на нејзиниот ден.

ЦРВЕНО

1000057637.jpg1000057639.jpg1000057641.jpg1000057643.jpg1000057645.jpg1000057647.jpg1000057649.jpg1000057653.jpg

Јас по татко , дедо и прадедо сум асли од Прилеп ( градско дете ) а по мајка од мегленско , поточно с. Баово Егејска Македонија . Тоа е на 10тина километри од Пожарските бањи . Ми се чини дека Меглен и мегленско не спаѓаат во мариовско оти цела планина ги дели . Туку нешто @vouager спомна дека му бил комшија на Џумерко , па ме интересира дали живее на Димо Нареднико .И јас му бев малку подалечен комшија на Џумерко , живеев во зградите на Димо Нареднико , за жал веќе 15 години сум во Охрид .

Јас по татко , дедо и прадедо сум асли од Прилеп ( градско дете ) а по мајка од мегленско , поточно с. Баово Егејска Македонија . Тоа е на 10тина километри од Пожарските бањи . Ми се чини дека Меглен и мегленско не спаѓаат во мариовско оти цела планина ги дели . Туку нешто @vouager спомна дека му бил комшија на Џумерко , па ме интересира дали живее на Димо Нареднико .И јас му бев малку подалечен комшија на Џумерко , живеев во зградите на Димо Нареднико , за жал веќе 15 години сум во Охрид .
Ne nesum na Dimo Narednikot ama pola detstvo go pominav na Dimo Narednikot , imav Kup drugari vo zgradite i okolu, po cel den igravne Mort :D i v kozhara po tengala i kozhinchina za strelite za tepanje vrapchina kaj Pune :D:D:D i jadenje Krushi i jabolka vo rasadnikot negov, inaku mnogu odamna sum izlezen od Makedonija

Ne nesum na Dimo Narednikot ama pola detstvo go pominav na Dimo Narednikot , imav Kup drugari vo zgradite i okolu, po cel den igravne Mort :D i v kozhara po tengala i kozhinchina za strelite za tepanje vrapchina kaj Pune :D:D:D i jadenje Krushi i jabolka vo rasadnikot negov, inaku mnogu odamna sum izlezen od Makedonija

Аууу , кај ме потсети сега за играње Морт , многу беше битно убо скокале да имаш и за Морт а и за на дупки играње :D . А и за стрелите шо велиш , чепорошките од стара чаршија ги купувавме. Јеби га денес децава појма немаат шо се скокалина и стрели со тенгала .
П.С. Ко деца понекогаш Морт не игравме со метални динари туку со пивски тапи ко че немавме пари :D

Аууу , кај ме потсети сега за играње Морт , многу беше битно убо скокале да имаш и за Морт а и за на дупки играње :D . А и за стрелите шо велиш , чепорошките од стара чаршија ги купувавме. Јеби га денес децава појма немаат шо се скокалина и стрели со тенгала .
П.С. Ко деца понекогаш Морт не игравме со метални динари туку со пивски тапи ко че немавме пари :D
Abe tengala samo od kaj Marulec , Ceporashki od prvoto drvo :D, kaj sum imal pari za rezbarena da kupam , od 11ti Meloplast secen za Streli so kopja i na Lov po Machki.
A od Mort i den denes mi se razraneti raceve :D:D:D
a za skokalina nikogash nemav zima, imashe v otpad Lageri od JNA kamioni frleni, go stavavme na pruga, vrveshe vozot i ete ti 10ina zhelezni, duri i biznisi si praevme

Филм за двете Мариовски буни би бил нашиот Braveheart , ама нема време кога од депресивни соц-драми на Милчо Манчевски.
Уникатен пример во Македонија, во кој раното покажување муда довело до петвековен раат и спокој, и така сѐ се до конечно пустошење од комунистите.

Меглен е соседниот регион до нас. Големо поштовање од Мариовците до вас.

Апел до Мијаците и Брсјаците да отворат свои теми, ако сте и вие вакви курнази ко нас Мариовците. Танја Царовска иди Брсјак, ако е по потекло од Ресен. Ова е жениште.
Па да се виде кој е нај-александров од сите Македонски рода.

Црква Св. Никола - село Манастир

Црквата е живописана во 1271 година и е еден од најзначајните споменици на културата од византискиот период, кој содржи извонредни фрески, какви што се „Св. Богородица со ангелите“ и „Св. Никола“. Овој тип на сликарство е застапен само во црквата во Курбиново и во катедралната црква „Св. Софија“ во Охрид.

1000057822.png
1000057821.jpg
1000057817.jpg
1000057810.jpg1000057814.jpg1000057813.jpg1000057811.jpg
1000057823.jpg
1000057809.jpg1000057815.jpg1000057812.jpg

Бонус, поглед на Кајмакчалан од Бонче

1000057807.jpg
1000057805.jpg

Последно уредено:
Имаше некоја црква таму Св.Илија? Еднаш сум бил во Мариово, пред многу години. Застанавме во црквата, ручавме таму. Убава природа.

Има неколку од Свети Илија. Ваљда сте биле да ја видите таа во Витолише? Има убави фрески, но се нови, од 18ти век.
Во оваа од Манастир погоре, фреските се византиски од 10 или 11ти век.

Подмол не е во Мариово, мада можи како honorary мариовско да биди, ко шо се романците и унгарците honorary slavs по менталитет.
Автоматски споено мислење:

Патот од Битола до Прилеп како се вика? Патот на еволуцијата.

Мајтапот на Врапчето од Џерси.
Зато сеа ги средивте дупките на влезо од Битола, за ние да не ви идиме. Ај шо ги пополнавте, повисок е асфалтот.
Автоматски споено мислење:

Имаше некоја црква таму Св.Илија? Еднаш сум бил во Мариово, пред многу години. Застанавме во црквата, ручавме таму. Убава природа.
Мелнички манастир.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom