Маргарин vs. Путер

• Креатор на темата Креатор на темата Sungerot Bob
  • Време на започнување Време на започнување
Сега ме збунивте
Јас путер исфрлив од употреба пред многу години, а сега го читам ова.
Ќе ја следам и понатаму оваа тема за да нешто заклучам.

И двете се штетни со тоа што маргаринот е 10 пати поштетен од путерот. Путер од пастеризирано млеко (сите индустриски путери) е малку штетен а путер од сурово млеко не само што не е штетен туку е и корисен (ама таков нема да се купи).

Маргарин воопшто не треба да се стави во уста.

И двете се штетни со тоа што маргаринот е 10 пати поштетен од путерот. Путер од пастеризирано млеко (сите индустриски путери) е малку штетен а путер од сурово млеко не само што не е штетен туку е и корисен (ама таков нема да се купи).

Маргарин воопшто не треба да се стави во уста.

Неможеш да купиш ама можеш на пазарче да си купиш свежо млеко 4-6 литри и од него Сам да си направиш . Мала количина се добива ама вкусот и хранливите состојки (y)

Ни едното ни другото, не конзумирам такви нездрави продукти. Доколку имам потреба од мачкање, тогаш само мајонез.

Маргарин само бордс еве. Путерот ми е поубав, ама поретко го јадам.
--- надополнето: 14 декември 2013 во 15:47 ---
Ни едното ни другото, не конзумирам такви нездрави продукти. Доколку имам потреба од мачкање, тогаш само мајонез.

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Свесен си што напиша? Мајонезот бил поздрав од путер и маргарин. Мајонезот е најнездрава храна.

Маргарин само бордс еве. Путерот ми е поубав, ама поретко го јадам.
--- надополнето: 14 декември 2013 во 15:47 ---

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Свесен си што напиша? Мајонезот бил поздрав од путер и маргарин. Мајонезот е најнездрава храна.

Односно по хиерархија на штетност:

1. Маргарин
2. Мајонез (рафиниран)
3. Пастеризиран путер

Нештетни или корисни во мала количина:

1. Непастеризиран путер
2. Природен мајонез (ладно цедено масло и природно јајце)

Абе ниту едно од нив не е штетно ако се конзумира во мала количина.... секако дека ако набуташ цел маргарин, путер или цела тегла мајонез во еден ден е штетно ;):)

1.Маслиново масло
2.
102737-dobro_jutro_light_velika.jpg
исклучиво за мачкање со букоска сол, сиренце и домат :love: јами

3. путер само за готвење ако не можи со маслиново масло а маргарин не сакам многу во готвење....

Путер и ништо друго. Зошто?

Природни масти кои се метаболизираат во организмот без тешкотија > трансмасти со разни додатоци ко палмово масло, соин лецитин кои обично се ГМО и штетни и уште мал милион други ствари у нив

Путерот во мала количина (и марула да гнетеш ко сивоња ќе се здебелиш) е многу корисно така што доколку финансиите ви дозволуваат, одете на путер и елиминирајте ги маргарините без разлика на нивните „примамливи“ LIGHT амбалажи со Low Calories.

Путер во секое време, маргарин јадев порано ама веќе го избегнувам.
Путерот ми е и повкусен а и поздрав, иако знам дека порано маргаринот го претставуваа како помаку штетен.

Единствено поголемо зло на денешницата од маргарин е шеќерот и мрзливите луѓе.

Ич не ви треба. Има преубави путери кои имаат млечна маст односно квалитетни масти, растителни не ви требаат.

Земав у Рамстор еден италијански путер завиткан у хартија како цилиндар издолжен и е најбољи путер што сум го јал, евер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom