Маларија!

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
115
Може ќе речете дај ма не биди смешна и не тропај глупости ама...
На целото тело имам точно 110 убоди од комарци .. ме ”нападнаа” пред некој ден во Љубаништа. Убодите се со најголема сконцентираност на нозете ( на десната 60 на левата 40 ). Знам дека маларични комарци нема но, бидејќи имам многу убоди ( дечко ми има повеќе над 200 ) ме интересира дали некој знае над колку убоди можеше да се „добие” маларија? Немој да се смеете, ама мене страв ме фаќа. Колешке, некоја информација за убодите?:icon_conf

The`bItCh напиша:
На целото тело имам точно 110 убоди од комарци .. ме ”нападнаа” пред некој ден во Љубаништа. Убодите се со најголема сконцентираност на нозете ( на десната 60 на левата 40 ). Знам дека маларични комарци нема но, бидејќи имам многу убоди ( дечко ми има повеќе над 200 ) ме интересира дали некој знае над колку убоди можеше да се „добие” маларија? Немој да се смеете, ама мене страв ме фаќа. Колешке, некоја информација за убодите?:icon_conf

Ги броеше браво :).
А иначе недај боже за маларија доволно е еден убод од комарец ама тој комарец треба да е носител на вирусот и 500 да те каснат немаш гајле ако го немаат вирусот

Malarija mozhe da se dobie od eden ubod od komarec (zhenka)!

Malarijata (pokraj stresot) e najgolemiot ubiec na chovekot! Od Malarija godishno umiraat njekolku milioni lugje.

Bidejkji postojat golem broj vidovi komarci, nema eden "otrov" protiv niv koj bi deluval ramnomerno na site. Pred nekoja godina imashe izum koj kolku tolku gi ubiva komarcite - toa e imitiacija na zhivotno (govedo mislam) sose veshtachko srce vo nego koe chuka, so odredana temperatura da izigrava zhivo telo, itn.za da gi primami komarcite. Ednash koga kje mu se doblizhat, gi usisuva i gi unishtuva.

Najgolemiot priroden neprijatel na komarcite e Dragon fly, a vnatre vo voda ima nekolku ribi koi gi pravat popara larvite na komarcite.

znaci lek nema no ima profilaksa, ako idete na odmor nekade vo oblast kade sto vladee malarija,ima nekolku lekovi koi se zemaat 1-4nedeli pred patuvanjeto kako Chloroquin,Proguanil,Artemether / Lumefantrin itn itn.

Inaku ima nekolku vida na malarija:Malaria tropica,tertiana i quartana, od koi najopasna e tropicana,koja predizvikuva treska,neuroloski komplikacii,anemija, hemoglobinurija,splenomegalija itn itn.
Kako terapija na raspolaganje se Chinin (kaj M.tropicana) i Primaquin/Proguanil kaj M.tertiana i M.quartana .
Spored Robert Koch institutot, godisno umiraat okolu 1,5-2,7 Milioni luge od malarija, od koi pogolemiot del se deca pod 5god, a 90% od zabolenite se od Afrika. Brojot na godisnite novi zaboluvanja od malarija e od 300-500 Milioni novi zaboleni.

The`bItCh напиша:
Ма доволно е еден комарец шо има маларија да те касне и готова си! :icon_lol: Шала на страна, ама така е. Во секој случај, не ти се смеам, ама кај нас у Македонија нема такви комарци, слободно уживај си. :wink: :icon_lol:

The`bItCh напиша:
На целото тело имам точно 110 убоди од комарци .. ме ”нападнаа” пред некој ден во Љубаништа. Знам дека маларични комарци нема но, бидејќи имам многу убоди ( дечко ми има повеќе над 200 ) ме интересира дали некој знае над колку убоди можеше да се „добие” маларија?

Извадено од светскиот прирачник за добивање маларија:

За жени - Маларија се фаќа со 111 убоди.
За мажи - Маларија се добива со 203 убоди.

Сте имале среќа.

Serpico напиша:
Извадено од светскиот прирачник за добивање маларија:

За жени - Маларија се фаќа со 111 убоди.
За мажи - Маларија се добива со 203 убоди.

Сте имале среќа.
Xa, xa, xa!
Сешто!
Мое мислење е сеуште е дека доволно е еден комарец шо има маларија да те касне и си делува! :wink:

имам еден другар што прележа маларија :vozbud: ...ако те фати кажи ми да ти кажам подетално :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom