Македонскиот Цар Самоил

• Креатор на темата Креатор на темата Бат'Киро
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
А за Македонското донек'де си прав.Прадедо ми беше от Костурско.Умрја на 96години. Мразеше Г'рците и С'рбите.

Еве и јас сум од Костурско, па дедо ми никогаш не вика дека бил бугар, а пак прадедо ми бил Српски војник, а син му (дедо ми) Србите го пикнале взатвор.

Сватете, поготово вие со Македонско потекло, пропагандите тогаш биле силни. Охридска архиепископија била укината, Егзархијата вршела пропаганда, бугарски школи...

Ке отворам тема за посебноста на Македонците, па таму читај, работи кој се признати од светот.

Биди ми поздравен.

Аз знам че до1913та година повечето хора от Македонија са се писали Б'лгари.При това абсолјутно доброволно. На Турците им е била все таја.С'штите тези хора са с'здали обштини читалишта и Екзархија. Борили са се срешту Г'рците. Предимно Македонци-Паисиј Хилендарски,П'рличев,Миладинови,Шапкарев и т.н. направиха Б'лгарското в'зраждане. Ами ако са се чувствали нјакак'в отделен от нас народ штјаха да направјат Македонско в'зраждане. Нали.

Истината е че след Балканските војни да б'деш Б'лгарин в С'рбија и Г'рција е било направо опасно за живота.Вашите Баби и Дјадовци са направили компромис за да си спасјат фамилиите и имотите.И така малко по малко с времето сте станали това което сте сега.Това е истината.Ние ја знаем от нашите роднини.Не от пропаганди.Вс'штност в БГ има повече Македонци отколкото в РМ.Но ние сме Б'ЛГАРИ!!!
И ми е малко обидно разни ср'пски копелета да говорјат по форумите от ваше име.
б'ди и ти поздравен.

Сватете, поготово вие со Македонско потекло, пропагандите тогаш биле силни. Охридска архиепископија била укината, Егзархијата вршела пропаганда, бугарски школи...

Чекај малко, сакаш да кажеш дека Охридската архиепископија е била посебна македонска или нешто сам са обркал. Ајде молим, па турците само су тражили начин за сукоб мегу христијаните и затова су позволили Екзархијата да ради, ама ако имаше возможност и за уште една подобна (например македонска, отделно от бугарската) - веднага биха и го дозволили осто као Екзархијата и Патријаршијата. Ама е немало, сите су били бугари и ова е била вистината.
Па самите срби и грци и сега исто го кажуват, ама тихичко, ама ке видиш после независноста и името шо ке стане, помни ми думите, ке ви засипат со подаци, дека сте фалц-нација и незнам шо. И пак бугарите ке бидат криви.

Tazno e da si Tatar

Nema da se vrakam nanazad vo istorija pa da se dokazuvam so nekogo sto dovolno ili nedovolno ja poznava istorijata ili pak so nekoj sto objektivno ili pak neobjektivno ja gleda istorija...Edno znam deka Makedoncite nikogas ne bile Bugari a Bugarite cela vcenost patat za makedonskata istorija, patat da iskopiraat se sto e makedonsko da uzurpiraat se stoe nasa tradicija nasa vrednost i itn. Gi razbiram tie frustracii zatoa sto Bugarite se Tatari a ne Sloveni pa preminuvaat preku se da za da se dokazat nekomu kakva istorija imaat tie...Na krajot na kraistata nie kako Makedonci ne treba da se zamarame mnogu dali bugarite nas ni vikaat deka sme bugari deka nasata istorija e nivna, ednostavno da gi ostavime sami da ja voadat taa pirova bitka...
Pra dedo mi mu kazal na dedo mi deka e Makedonec, dedo mu kazal na tatko mi deka e Makedonec i jas ke mu kazam na sin mi deka e Makedonec....

Ајде молим, па турците само су тражили начин за сукоб мегу христијаните и затова су позволили Екзархијата да ради, ама ако имаше возможност и за уште една подобна (например македонска, отделно от бугарската) - веднага биха и го дозволили осто као Екзархијата и Патријаршијата. Ама е немало, сите су били бугари и ова е била вистината.
Немој никако да заборавиш како е укината Охридска Архиепископија, самата не се отпишала. Плус немој да заборавиш на Теодосиј Гологанов кој барал обновување на Охридската Архиепископија, и тоа под капата на РИМ. Тоа доволно кажува за различноста и потребата.

http://www.soros.org.mk/archive/G04/01/A04_01/sa2113.htm

Пред месец дена на Плаошник во Охрид најдоа грне со монети од Венеција (околу 2500 монети). Тоа само ја потврдува блискоста на Охрид со Рим.
Проблемите наши се поради местоположбата. Секогаш сме биле помегу едните и другите, и сите преку нас барале нешто. Затоа Македонците се посебни и не припагаат никому.

Немој никако да заборавиш како е укината Охридска Архиепископија, самата не се отпишала. Плус немој да заборавиш на Теодосиј Гологанов кој барал обновување на Охридската Архиепископија, и тоа под капата на РИМ. Тоа доволно кажува за различноста и потребата.

Пред месец дена на Плаошник во Охрид најдоа грне со монети од Венеција (околу 2500 монети). Тоа само ја потврдува блискоста на Охрид со Рим.
Проблемите наши се поради местоположбата. Секогаш сме биле помегу едните и другите, и сите преку нас барале нешто. Затоа Македонците се посебни и не припагаат никому.
Венеција е дала и короната на Охридската архиепископија.Познај от три п'ти на как'в език са натписите по неја. Ако искаш да ја видиш- намира се в националнија исторически музеј в Софија.Пази ја вашијат пријател Божо.:helou: А територијата на Охридската архиепископија се е простирала от Драч до Одеса....Та си т'рсете посебноста нек'де другаде.Тука ја нема.

Територијата на ОА се простирала различно во различни периоди, но да те просветлам. Уште во времето на создавањето на ОА, сите ракописи имаат Македонски правописни и јазични одлики различни од Преславската школа, за жал признаени од светот.
Во Охрид до ден денес стојат истите цркви, додека во Преслав нема ништо, ни 2 камена.
Во темата за посебноста читај и не додавај глупости, само читај, и барај низ светот податоци. а јас во таа тема ке додавам податоци за разликите помегу Преслав и Охрид.
Немој да го избегавате Митрополит Теодосиј. Тој е директен доказ.

Територијата на ОА се простирала различно во различни периоди, но да те просветлам. Уште во времето на создавањето на ОА, сите ракописи имаат Македонски правописни и јазични одлики различни од Преславската школа, за жал признаени од светот.
Во Охрид до ден денес стојат истите цркви, додека во Преслав нема ништо, ни 2 камена.
Во темата за посебноста читај и не додавај глупости, само читај, и барај низ светот податоци. а јас во таа тема ке додавам податоци за разликите помегу Преслав и Охрид.
Немој да го избегавате Митрополит Теодосиј. Тој е директен доказ.
Искаш да ме просветлиш.Добре.Покажи ми поне един от сите стари ракописи дека народот по тези земи се е считал за Македонски и веке ке сам просветлен.Направо ште светја.:helou:

Искаш да ме просветлиш.Добре.Покажи ми поне един от сите стари ракописи дека народот по тези земи се е считал за Македонски и веке ке сам просветлен.Направо ште светја.:helou:

Во темата за посебноста наведов дека нема да употребам ништо од она - кој за што се спознавал. Бидејки примери има дека сите се пишувале за се и сешто. Цар Душан се напишал Македонски, бугарите се пишувале за грци, дедо ти се пишувал за бугар .....

Затоа, одлика на посебноста е јазикот и културата.

И ти приложив доказ за различен јазик признат од цел свет. Со тоа и посебноста. И тоа е тоа, нема потреба од други докажувања.

Општото име е Византиски вулгар, но тоа не е исто со татарски бугар.

Го пишувам ова поради твоето потекло, размисли малку?
Одам на форуми каде има грци, со пола од нив комуницирам на македонски, но тие викаат дека се грци, како и дедоти дека е бугар. До тие гркофили не стигнал ни Тито ни бугарија, што правиме сега. Расправам со нив и тие ми викаат дека треба да зборуваме грчки, а другите се срби или бугари.

Гледаш ли колкава е мокта на пропагандата.

Постирана беше страна од книга во која се вели дека ако сакале и французите можеле да не направат французи.

Затоа ЈАЗИКОТ е одлика на посебноста, ниеден документ, напишан по потреба за некого.

Археологијата ќе открива уште многу работи? па ќе видиме.
Ако се толку сите балкански земји сигурни во себе. Зошто не побараат од светот пари и заеднички да го прокопат цел балкан за да се расчитат сите дилеми. Не, сите бараат на црно да откупат туги артефакти и да ја заташкаат историјата.

Биди ми поздравен.

Да бе, овај КОј САКАЛ ДА ПРИФАТИТЕ КАТОЛИЧКАТА ВЕРА, ХЕ!

Друга опција немал, сфакаш ли сега дека била наметната пропаганда.

бугарскиот цар Иван Александар се напишал дури: Sanctus Johannes Alexander Macedo :drk:

На овие простори кој за што се спознавал е многу релативна работа, затоа пак ќе повторам, одбележјата на етносот се важни, никако документи кој не знаеме по која потреба се пишувани.

Тука престанувам, продолжете за Самоил/Самуил, како сакате мене ми е сеедно.

Од 971 до 974 г. е уништена татаро-монголската Патријаршија...

Бугарскиот Патријарх гг. Дамјан никогаш не стапнал во Македонија и не дошол во Охрид, останал целиот свој живот во Силистра, кај своите туркобугари и таму починал.

Гробот на Патријархот гг. Дамјан во 1994 г. е откриен на Силистра (североисточна Бугарија, 1000км оддалечен од Охрид) од страна на доц. др. Стефка Ангелова, дипл. археолог (Standard News, Sofia, ден 21.08.2001, наслов: „Археолози отвориха гроба на патриарх Дамјан“, интервју со археолог доц. др. Стефка Ангелова).

Нека му направат facial reconstruction да го видиме што жолтко бил...

Какво става?К'де са документите за ,"Самуиловата Македонија"?Прод'лжавам да чакам.Докато ги т'рсите ви пожелавам пријатни празници.

Car Samoil

6o41eko.jpg

=/=

8ej012h.jpg

Reconstruiran Bugar

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom