Македонски Рокенрол

• Креатор на темата Креатор на темата Zaphod Beeblebrox
  • Време на започнување Време на започнување

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Локација
Скопје
70тите и 80тите во Македонија. Рокенролот владее помеѓу младите. Хипи ера, талентирани деца, весела музика, квалитетна музика. Музика која била толку блиску со светската музика нешто што го неможат денешниве музичари кои се поврзани со музика прозлезена од рокенролот (рок, метал, поп-рок, што и да е) Еве некои песни кои биле отсвирени тоа време и уште се хитови.

За жал оригинална снимка нема...

Одличен бенд за кој не се знае доволно...

Кој не ја знае песнава...

Неизбежните Леб и Сол.

Одлична музика. Зашто во денешно време немаме многу млади добри музичари (сепак ако гледам на форумов 90 % од членовите не им се допаѓаат Македонските музичари кои свират која било музика) ?!

Уствари, денес и нема Македонски рокенрол па да се збори за тоа...скоро се е фејк и клише, а "андерграундот" сеуште бара начин да се шитне за албум/свирка и да излезе конечно од гаражите...

па како да сакаш нешто од нашава естрада.......се се продадени души
паркети едно време правеа ,,мојот живот нема веќе смисла,, а сега ене ги со принцезата наша Еци прават ,,сакам да те гњаваааам,,
истото важи секаде
слаткар од ,,ганџа,, премина во shoping
и тоа ли треба да го слушам???:nenene:

високи штикли и црни чорапи :vozbud::vozbud::vozbud: ја знам од поодамна песнава ѕвер е:music4::ojea::music3::olee:

Бис Без , Република 903’ , Леб и Сол ..... и така почна рок музиката во МАКЕДОНИЈА !

Одлична музика. Зашто во денешно време немаме многу млади добри музичари (сепак ако гледам на форумов 90 % од членовите не им се допаѓаат Македонските музичари кои свират која било музика) ?!
Има многу млади Македонски бендови ама свират метал или панк... јас уште немам видено Македонски бенд што свират рокенрол ако некој знае нека даде линк нешто било што да ги видиме мило ќе ми биде....
А за оваа што не им се допаѓат Македонските музичари и пејачи... тоа е најнормално како да ми се допаѓа кога се што е Македонска музика на телевизија сега се е од коренот на Јован Јованов...:smir:

рокенрол не знам ама рок и панк има.....

рокенрол не знам ама рок и панк има.....

Не реков само рокенрол зашто нема туку и новиот рок и панк во Македонија не е популарен како што бил порано и со квалитетот далеку од Светскиот врв за разлика од тие времиња каде што нашите групи биле рамо со рамо со квалитет со кој било бенд во светот(но со популарноста секако дека не зашто се знае како било со пробивањето во тоа време) Зашто немаме квалитетна рок сцена? Дали рапот и поп музиката(Сљаткар, Тонифен и слично) до толку им го испи мозокот на младите? Дали нема квалитет или се нема можност?

Не реков само рокенрол зашто нема туку и новиот рок и панк во Македонија не е популарен како што бил порано и со квалитетот далеку од Светскиот врв за разлика од тие времиња каде што нашите групи биле рамо со рамо со квалитет со кој било бенд во светот(но со популарноста секако дека не зашто се знае како било со пробивањето во тоа време) Зашто немаме квалитетна рок сцена? Дали рапот и поп музиката(Сљаткар, Тонифен и слично) до толку им го испи мозокот на младите? Дали нема квалитет или се нема можност?
Не е до мозоците (се надевам) туку е до модата...пример како што сега е мода да го слушаш Слаткар или да слушаш Vocal House траки.

јас незнам зошто толку тргнале по слаткар па дури зо тупак го споредуваат:tapp: мене лично ми се допаѓа секој вид на рок музика и среќен сум кога ќе видам нова македонска рок група:toe:

Не е до мозоците (се надевам) туку е до модата...пример како што сега е мода да го слушаш Слаткар или да слушаш Vocal House траки.

Секако викам неможе цело време еден жанр да се слуша. За секој се троши интересот со време. Али ете пример. Зашто нема комерцијален рок (Некст Тајм не е рок) барем? Дали сите групи ке останат само во гаражи? Дали е заради парите? Со тоа уствари доаѓаме до заклучок дека богатите се рапери а сиромашните рокери... :toe:

Секако викам неможе цело време еден жанр да се слуша. За секој се троши интересот со време. Али ете пример. Зашто нема комерцијален рок (Некст Тајм не е рок) барем? Дали сите групи ке останат само во гаражи? Дали е заради парите? Со тоа уствари доаѓаме до заклучок дека богатите се рапери а сиромашните рокери... :toe:
Па моментално така е, бидејки неможе да се продаде рокот, затоа останува “гаражиран“ (<- лол :pos:)...А рапот е во мода, и затоа иде комерцијала..Порано било обратно, рапот бил андерграунд а рокот комерцијален...

Да, очигледно е дека немаме не само квалитетна рок сцена туку таа е речиси никаква.Живурка уште нешто чат пат....но не е само во Македонија тоа.Колку и да ме погодува ...ерата на рок музиката замре.И на светската сцена исчезнаа речиси сите добри рок бендови и не знам што е последното нешто ново што ме бендисало.....
За разлика од тоа рап музиката сега е во подем.Баклаваристика и колегите негови се сега новата поп музика.....:tapp:

Па моментално така е, бидејки неможе да се продаде рокот, затоа останува “гаражиран“ (<- лол :pos:)...А рапот е во мода, и затоа иде комерцијала..Порано било обратно, рапот бил андерграунд а рокот комерцијален...

Еве непристрасно кажи ми што е потешко да се направи - рок или рап песна? Значи целосно музика, текст, да се отсвири, аранжман и се. Јас ке кажам дека е рокот потешко да се направи. Некако како додаток на мода, музика за богаташи, смена на вкусови може да се додаде и креативноста и мрзливоста на новите генерации. Едноставно полесно е да се направи лесна рап песна на компјутер отколку да се помачиш малце за рок песна со се музика со различни инструменти во живо отсвирени и нивно вклопување во целата симфонија на песната...

Еве непристрасно кажи ми што е потешко да се направи - рок или рап песна? Значи целосно музика, текст, да се отсвири, аранжан и се. Јас ке кажам дека е рокот потешко да се направи. Некако како додаток на мода, музика за богаташи, смена на вкусови може да се додаде и креативноста и мрзливоста на новите генерации. Едноставно полесно е да се направи лесна рап песна на компјутер отколку да се помачиш малце за рок песна со се музика со различни инструменти во живо отсвирени и нивно вклопување во целата симфонија на песната...
Не реков дека рапот е потежок, баш напротив, една причина плус за сите да “бегаат“ кон рапот...Пошто за он да основа бенд, и да напраи песна да ја сними и да ја изведе во живо за пари, па да издаде албум, треба труд, а нема публика...за разлика од рапот...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom