Македонски Факултети - Меѓународна Акредитација

• Креатор на темата Креатор на темата Petkovsky
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Се поактуелно е прашањето дали со завршени додипломски студии на некој од факултетите во Македонија, може да се продолжи студирањето надвор од државата. Е сега, на ниедена факултетска страна не успеав да најдам документ или било каква потврда дека факултетот има меѓународна акредитација. Сепак има многу случаи каде што наши студенти продолжуваат надвор од државата. Дали тоа значи дека меѓународна акредитација не значи многу, или пак јас не сум барал добро?

Е тоа и јас сакав да прашам некој од тука. Мислам дека од државните акредитиран е ПМФ и Машинскиот факултет, за другите навистина не знам, ако некој знае, нека каже.

Се поактуелно е прашањето дали со завршени додипломски студии на некој од факултетите во Македонија, може да се продолжи студирањето надвор од државата. Е сега, на ниедена факултетска страна не успеав да најдам документ или било каква потврда дека факултетот има меѓународна акредитација. Сепак има многу случаи каде што наши студенти продолжуваат надвор од државата. Дали тоа значи дека меѓународна акредитација не значи многу, или пак јас не сум барал добро?

Може.
ЕКТС сме така да сме во склоп на стандардите на европските универзитети.
Кај нас на ФЕИТ голем дел од студентите продолжуваат на студии во странтсво без никакви проблеми. Дел од нив се дури и по стара програма.

хм...вака сега, прво не постои домашна/меѓународна акредитација како термини.

Значи, доколку сакаш да го продолжиш образованието, читај магистер, доктор студии (на академско ниво), треба универзитетот да е акредитиран во државата во која оперира, и дипломата да ти биде заверена со печат АПОСТИЛ.

Доколку сакаш да практикуваш некоја професија во странство, е тогаш е малку посложно, и за Македонските доста тешко.
Значи, факултет или универзитет во држава не-членка на ЕУ не може да ти гарантира практикување на провесијата надвор од МК. Тоа се регулира на државно ниво. Т.е. Доколку МК е земја членка на ЕУ тогаш дипломите ОД СИТЕ универзитети акредитирани во МК важат во ЕУ И ЗА ПРАКТИКУВАЊЕ на професијата. Државите членки се должни по закон да го почитуваат тоа. Или друг варијант е 2 држави да склучат билатерален договор за взаемно признавање на дипломите (како што имаме ние со Бугарија, Албанија (ако не се лажам и со Австрија).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom