Македонска underground/alternative/hc сцена

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
Значи стварно незнам дали има ваква тема, но неможам да најдам ништо. Е сега, мислам дека имаме доста добра ug сцена што не е воопшто почитувана. Од добри хардкор панк бендови до добри и млади рап групи што никој не ни ги чул. Ја отварам оваа тема во чест на еден од бендовите што ми го сврте вниманието последнава година, а то је једини и единствени... Бумбикс! Бумбикс брате - незнам многу кои се и што се, али музика нивна многу ме свиѓа :) Хардкор панк, метал, рок и рап, нешто во стил на Рејџ но не се нивна копија, туку си имаат СВОЕ ЈАС!

Темава би сакал да ја посветам на секакви случувања во нашата сцена, без разлика на жанровите, ако има некој ограничен на некои жанрови, ве молам воздржете се од коментари. Би сакал тука да споделуваме било какви новости (кој издал албум, кој наравил бенд, кој направил свирка), текстови, видеа, но да не биде само јутуб по јутуб, или па не дај админ у канта да отиде :)

Е сега за почеток имам за вас избрано ова:
Претходно споменатите Бумбикс:
Агресивен џез и фанк со рап:
И тука имаме старошколски рап:
Мислам повеќето ги знаете String Forces:

Драги пријатели, време е за DUB, REGGAE, ROOTS, HARD CORE...
Новиот, втор по ред Conquering Lion Know АЛБУМ Your Wisdom е ТУКА, помеѓу нас! Време е за КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА!!!
Веднаш по враќањето од нивната ТУРНЕЈА, “лавовите“ (хахахаха:))) од Тетово ќе отсвират целовечерен концерт во Скопје ОВОЈ ПЕТОК.
СПЕЦИЈАЛЕН ГОСТИН на концертот ќе биде популарниот белградски артист HORNSMAN KOYOTE, лидерот на вам добро познатите EYESBURN (ризлу имаш-лишну карту немаш-можеш баш вечерас ти у станици да дремаш:)))), кој ќе настапи со свој LIVE трип. Да не ги заборавиме и Natty Fiyah Sound System кои ќе ја надополнат вечерта со диџеј сет.
Ова е 59то издание на ПМГ Рекордингс, чисто за информација :)
Сметаме дека ова е ГАЛА НАСТАН за сите љубители на реге-даб вајбот, а би било погрешно и да се пропушти во поширока културолошка смисла.
Цена на влезницата е пријателски 200ден.
ПОДДРЖЕТЕ ЈА МАКЕДОНСКАТА СЦЕНА.
http://www.facebook.com/event.php?eid=170832846332482

Драги пријатели, време е за DUB, REGGAE, ROOTS, HARD CORE...
Новиот, втор по ред Conquering Lion Know АЛБУМ Your Wisdom е ТУКА, помеѓу нас! Време е за КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА!!!
Веднаш по враќањето од нивната ТУРНЕЈА, “лавовите“ (хахахаха:))) од Тетово ќе отсвират целовечерен концерт во Скопје ОВОЈ ПЕТОК.
СПЕЦИЈАЛЕН ГОСТИН на концертот ќе биде популарниот белградски артист HORNSMAN KOYOTE, лидерот на вам добро познатите EYESBURN (ризлу имаш-лишну карту немаш-можеш баш вечерас ти у станици да дремаш:)))), кој ќе настапи со свој LIVE трип. Да не ги заборавиме и Natty Fiyah Sound System кои ќе ја надополнат вечерта со диџеј сет.
Ова е 59то издание на ПМГ Рекордингс, чисто за информација :)
Сметаме дека ова е ГАЛА НАСТАН за сите љубители на реге-даб вајбот, а би било погрешно и да се пропушти во поширока културолошка смисла.
Цена на влезницата е пријателски 200ден.
ПОДДРЖЕТЕ ЈА МАКЕДОНСКАТА СЦЕНА.

http://www.facebook.com/event.php?eid=170832846332482
Не отидов, немав доволно кеш, како беше некој ако бил? :(

Прилично многу ја следам македонската underground алтернативна сцена, жанрови неќам многу да оддавам.
Можам само да кажам дека ми се свиѓаат мал број на бендови од нашата сцена, ама квалитетно ми се свиѓаат.
Имаме страшно квалитетен hardcore (чист хардкор не хардкор рап или било што) а воедно и квалитетни алтернативни музичари.
Почнувајќи од едни Bernays Propaganda кој дефинитивно го вратија и го популаризираа пост-панкот во Македонија, преку Јаболко за даскалот кој претставуваат прекрасен бенд кој не би го сместил ама баш нигде жанровски меѓутоа е претерано фин за слушање.
После тоа дефинитивно вреди да се спомнат независните млади бендови кој со самофинансирање успеваат да доловат бар дел од она што е квалитетно на странската underground сцена, бендови како Thames meets the bridge кој имав прилика два пати да ги слушам и бев изненаден, потоа Heart stroke и Hideout (кој мора да потенцирам дека имаат страшно вкусни рифови) па се до Mindless Violence кој се навраќаат кон хардкор духот од 80тите.

Бев баниран неможев да го коментирам ова перфектно дело (првото на Sklet). Бендов е прекрасен, прв пат слушам сега за нив, али прогресив сум ја во душа... Фала за споделувањето.

Ете ти лајк4е за Премин :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom