Македонија со најголеми економски слободи во регионот

• Креатор на темата Креатор на темата Mjolnir
  • Време на започнување Време на започнување

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Локација
Скопје, Обединета Македонија
Според извештајот направен од “The Wall Street Journal“ и “The Heritage Foundation“, Македонија е лидер во регионот според Индексот на економски слободи за 2012

Македонија се наоѓа на 43 место. За прв пат државата била рангирана на во овој извештај во 2002 година и оттогаш напреднала за 10,5 поени.

Зад Македонија се наоѓа Албанија која што е на 57 место, а Бугарија е на 61-то мсто. Потоа од земјите во регионот следуваат Словенија 69, Црнa Гора 72, Хрватска 83, Србија е на 98 место, а убедливо со најмалку економски слободи во регионот е Грција која се наоѓа на 119-то место
http://www.heritage.org/Index/country/Macedonia

Е ова се веќе релевантни податоци.

Релевантни податоци? И да се што ако се кога имаме најмалку странски директни инвестиции во регионот... Ова се само бројки коишто ќе се утепаат од пренесување Латас&Co, а ништо нема да променат во реалност.

http://www.makdenes.org/content/article/24337463.html
Агенцијата за привлекување странски инвестиции, Виктор Мизо, посочува дека во соседството дури сега е во тек приватизацијата и странските инвестиции се всушност купување на постоечките фабрики. Битен фактор е и големината – во Србија, на пример, доаѓаат странски инвеститори на кои им е битен само локалниот пазар. Од друга страна, во Албанија и во Црна Гора се продава имот покрај море за туристички објекти.
Ако ги споредиме гринфилд инвестициите или новоотворените погони или фабрики, Македонија стои подобро од голем дел од земјите, изјави Мизо пред неколку месеци.

Според извештајот направен од “The Wall Street Journal“ и “The Heritage Foundation“, Македонија е лидер во регионот според Индексот на економски слободи за 2012

Македонија се наоѓа на 43 место. За прв пат државата била рангирана на во овој извештај во 2002 година и оттогаш напреднала за 10,5 поени.

Зад Македонија се наоѓа Албанија која што е на 57 место, а Бугарија е на 61-то мсто. Потоа од земјите во регионот следуваат Словенија 69, Црнa Гора 72, Хрватска 83, Србија е на 98 место, а убедливо со најмалку економски слободи во регионот е Грција која се наоѓа на 119-то место
http://www.heritage.org/Index/country/Macedonia

Е ова се веќе релевантни податоци.

Пријателе живо ме интересира дали знаеш што све влегува во калкулација за економска слобода?
и дали мислиш дека ако и во топ 10 да не сместат по економска слобода, би добиле повеќе директни инвестиции од овие моментално?

Јас лично мислам дека з апрвото прашање одговорот е не, а за второто ќе те почекам да одговориш.

И демантирај ме за првото, ако можеш.

п.с Те прашувам оти си отворил тема во економија и би било во ред да се разговара на малку повисоко ниво од рекла-казал и разменување чаршиски муабети, НЕЛИ?

Економските слободи се само еден од многу фактори кои влијаат дали странци ќе се одлучат да инвестираат, но ова само по себе нема големо значење..

Економските слободи се само еден од многу фактори кои влијаат дали странци ќе се одлучат да инвестираат, но ова само по себе нема големо значење..

Хехе полека, отварањево на темава е веројатно потикнато од она со Лондонски економист како контрааргумент дека не е се црно у Македонија:P

Да видиме што ќе кажат останатите, како според нив овој индекс влијае врз директните странски инвестиции;)

Мојот коментар е дека во споредба со индексот што излезе пред некој ден од Економист, кој се базираше на два параметри кои за жал во Македонија горе-доле се исти последиве десетина години, ваков индекс малку пореално зборува за работата на Владата. За да се влијае врз намалување на невработеноста еден од клучните фактори е да имаме економски слободи на високо ниво, услови кои ги создава Владата.
Јас не сум економист по струка а и темата не беше за директни странски инвестиции но еве ако некој знае затоа што е интересна тема со оглед на тоа што директните странски инвестиции споредени со регионот во континуитет ни се мали кое е решението? Според Мизо има неколку фактори кои влијаат на тоа а и како што навел според новоотворени погони не сме баш на дното во регионот. Исто така факт е дека кај нас за разлика од другите земји во регионот приватизацијата е завршена.

Мојот коментар е дека во споредба со индексот што излезе пред некој ден од Економист, кој се базираше на два параметри кои за жал во Македонија горе-доле се исти последиве десетина години, ваков индекс малку пореално зборува за работата на Владата. За да се влијае врз намалување на невработеноста еден од клучните фактори е да имаме економски слободи на високо ниво, услови кои ги создава Владата.
Јас не сум економист по струка а и темата не беше за директни странски инвестиции но еве ако некој знае затоа што е интересна тема со оглед на тоа што директните странски инвестиции споредени со регионот во континуитет ни се мали кое е решението? Според Мизо има неколку фактори кои влијаат на тоа а и како што навел според новоотворени погони не сме баш на дното во регионот. Исто така факт е дека кај нас за разлика од другите земји во регионот приватизацијата е завршена.

Ок пријателе, токму болдов ме интересираше, дали сум згрешил кој е мотивот за отварање на темава.;)
Драго ми е што не сум згрешил.

Инаку јас лично не пишувам на тема економија оти се е сведено на чаршиски муабет, со исклучок на пар луѓе кои имаат познавања од економијата и имат зрели критики за истата.

Ти не си економист по струка, а гледам тоа не те спречило да дадеш валидна оценка како владата работи на полето на економијата:)
И сега треба некој да ти објаснува зашто е така или зашто не е. Тешко таа работа.

Јас сметам дека вакви теми се отвараа ако некој навистина сака со истите д аукаже некому нешто, да се обиде да допре до некои институции за да подразмислат околу своето работење, да се даде критички осврт кој би им помогнал на надлежните за подобар економски развој, а не ЗА ДА СЕ ЗАДОВОЛУВААТ НИСКИ СТРАСТИ ДАЛИ ВЛАДАТА Е ДОБАР ИЛИ НЕ, ДАЛИ ВМРО Е ПОДОБАР ОД СДСМ и слично.

Секоја тема се завртува натака, затоа и нема конструктивна дискусија.

п.с Како човек од банакрскиот сектор би можел да придонесам за квалитетна дискусија, не само на оваа тема.
Но зошто би го правел тоа? за да се појават типчиња со портокалови очила и почнат да зборуваат како сме најдобри, не сме толку мизерни и сите сме Бугари, Срби, Албанци, освен самите тие?

Не фала, подобро е сеир да се фаќа на опиеноста и заблуденоста на таквите ликови на теми кои се сајнас фикшн за нив;) Барем ќе е забавно.

Мојо ткоментар не е насочен лично кон тебе. Поздрав:)

Абе се убаво, ама според индексот на конкурентност, уште сме во втората половина на табелата, не сме мрднале(за некои добра работа, за некои не), од балканските земји пред нас се: Албанија, Бугарија, Црна Гора, Словенија, Хрватска,(Романија и Турција), зад нас се БиХ,Грција и Србија. Генерално индексов се смета за покомплетен, бидејќи опфаќа поголем број на варијабли.
http://www3.weforum.org/docs/WEF_GCR_CompetitivenessIndexRanking_2011-12.pdf

Релевантни податоци? И да се што ако се кога имаме најмалку странски директни инвестиции во регионот... Ова се само бројки коишто ќе се утепаат од пренесување Латас&Co, а ништо нема да променат во реалност.

Статистиката на економист дека сме „најмизерна земја„ беше супер зошто одговараше , сега ова нечини.
Така ли?

Ок пријателе, токму болдов ме интересираше, дали сум згрешил кој е мотивот за отварање на темава.;)
Драго ми е што не сум згрешил.

Инаку јас лично не пишувам на тема економија оти се е сведено на чаршиски муабет, со исклучок на пар луѓе кои имаат познавања од економијата и имат зрели критики за истата.

Ти не си економист по струка, а гледам тоа не те спречило да дадеш валидна оценка како владата работи на полето на економијата:)
И сега треба некој да ти објаснува зашто е така или зашто не е. Тешко таа работа.

Јас сметам дека вакви теми се отвараа ако некој навистина сака со истите д аукаже некому нешто, да се обиде да допре до некои институции за да подразмислат околу своето работење, да се даде критички осврт кој би им помогнал на надлежните за подобар економски развој, а не ЗА ДА СЕ ЗАДОВОЛУВААТ НИСКИ СТРАСТИ ДАЛИ ВЛАДАТА Е ДОБАР ИЛИ НЕ, ДАЛИ ВМРО Е ПОДОБАР ОД СДСМ и слично.

Секоја тема се завртува натака, затоа и нема конструктивна дискусија.

п.с Како човек од банакрскиот сектор би можел да придонесам за квалитетна дискусија, не само на оваа тема.
Но зошто би го правел тоа? за да се појават типчиња со портокалови очила и почнат да зборуваат како сме најдобри, не сме толку мизерни и сите сме Бугари, Срби, Албанци, освен самите тие?

Не фала, подобро е сеир да се фаќа на опиеноста и заблуденоста на таквите ликови на теми кои се сајнас фикшн за нив;) Барем ќе е забавно.

Мојо ткоментар не е насочен лично кон тебе. Поздрав:)

И така Мјолнир го избриша својот акаунт...

Статистиката на економист дека сме „најмизерна земја„ беше супер зошто одговараше , сега ова нечини.
Така ли?

И двете не чинат..

кој најголеми еконосми односи кој црни бакрачи елате во битола да видите што е собода во регионов гледам неможат да постигнат од инвестиции преполно е со фабрики...а имаме најголема слобода во регионот да правиме што сакаме за тоа да први сме!

Kresarian а што да одговорам на тоа? Мислам дека Економијата не е општествена гранка која е изолирана од другите гранки. Економијата е поврзана со политиката и затоа дадов коментар. не гледам дека Мики или ти сте коментирале на другата тема од Економист или таму имаше само врвни економски анализи? Поентата не ми е дека овде цутаат рози туку дека одиме во подобар правец и се разбира треба да се бара многу повеќе од политичарите.

Kresarian а што да одговорам на тоа? Мислам дека Економијата не е општествена гранка која е изолирана од другите гранки. Економијата е поврзана со политиката и затоа дадов коментар.
1. не гледам дека Мики или ти сте коментирале на другата тема од Економист или таму имаше само врвни економски анализи?

2. Поентата не ми е дека овде цутаат рози туку дека одиме во подобар правец и се разбира треба да се бара многу повеќе од политичарите.

1. Ниту сум коментирал сериозно на нкоја тема од економија од професионален аспект, ниту ќе коментирам - барем засега. Залудно е сеуште. Нема клима за таква дискусија.

2. Добра ти е поентата. Прво да побараме од заблудените без разлика на кој аполитичка опција припаѓаат, да погледнат во реалноста, а потоа лесно истото ќе го побараш и добиеш од политичарите.
Разединет народ не прави ништо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom